Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Comunicat de presa - Sorin Iliesiu (PNL)marti, 8 Oct 2013, 11:32  •  Comunicate

DECLARATIE POLITICA citita in plenul Senatului marti, 8 octombrie 2013, de Sorin Iliesiu, senator PNL de Sibiu

Scrisoare deschisa catre membrii Parlamentului din Ungaria si catre deputatii si senatorii Uniunii Democrate Maghiare din Romania

Stimati colegi maghiari,

In 12 martie si 22 mai a.c. am citit in plenul Senatului Romaniei aceeasi declaratie politica redactata sub forma unei scrisori deschise adresata catre domniile voastre, publicata in respectivele zile de Agentia Nationala de Presa AGERPRES precum si de alte organe de presa. Cu toate ca mesajul acestei scrisori este deosebit de important pentru o reconciliere romano-maghiara bazata pe legitimitate, adevar, corectitudine si moralitate, nu am primit pana in prezent nici un raspuns din partea domniilor voastre. Avand convingerea ca relatiile dintre Ungaria si Romania trebuie sa fie compatibile cu noul lor statut de tari membre ale Uniunii Europene si ale NATO, reiau in continuare pentru a treia oara textul scrisorii, cu credinta ca veti binevoi sa raspundeti.

Stimati colegi maghiari,

Intre parlamentarii romani si cei maghiari exista oficial o relatie de prietenie. Aceasta pare a fi doar formala. Ea ar putea deveni reala numai daca ar avea loc o veritabila reconciliere romano-maghiara. Credem ca, in acest sens, se impune sa adoptati o declaratie precum cea care urmeaza.

DECLARATIE

(1) Noi, membrii Parlamentului Ungariei si noi, deputatii si senatorii Uniunii Democrate Maghiare din Romania, recunoastem dreptul Romaniei asupra Transilvaniei stipulat in tratatele de pace semnate de Ungaria la Trianon in 1920 si la Paris in 1947 si dezaprobam declaratiile si actiunile care contesta acest drept.

(2) Regretam si dezavuam masacrele antiromanesti cu mii de victime si masacrele antievreiesti infaptuite in Transilvania (in 1940-1944) de catre autoritati maghiare horthyste din armata, politie si jandarmerie, cu implicarea a numeroase organizatii maghiare sovine si cu implicarea unei parti a populatiei maghiare din Transilvania.

Condamnam de asemenea masacrele antimaghiare din Transilvania cu zeci de victime, comise in 1944 ca represalii de o organizatie paramilitara romana.

(3) Reconcilierea si coabitarea maghiaro-romana trebuie sa aiba la temelie legitimitatea, moralitatea, adevarul si corectitudinea. Acum, in secolul XXI, noile relatii dintre Ungaria si Romania trebuie sa fie compatibile cu noul lor statut de tari membre ale Uniunii Europene si ale NATO.

Stimati colegi maghiari,

Avem credinta ca veti adopta o declaratie precum cea de mai sus pentru ca numai un asemenea gest ar putea garanta o autentica reconciliere romano-maghiara.

Cu incredere,

Sorin Iliesiu — senator PNL de Sibiu

Bucuresti, 8 Octombrie 2013

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page