Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Când vor putea românii sa calatoreasca liber în SUAParlamentul European a votat, recent, o rezolutie de modificare a Regulamentului UE privind vizele, prin care se introduce o asa-numita clauza de reciprocitate in cazul in care SUA si Canada nu elimina vizele pentru romani. Cu alte cuvinte, daca cele doua tari continua sa solicite vize pentru cetatenii din statele UE, Bruxellesul ar putea decide, la randul sau, sa fie reintroduse vizele pentru americani si canadieni la intrarea in statele membre.
Prin modificarea Regulamentului 539/2001, Uniunea Europeana poate reintroduce vizele pentru  cetatenii americani si canadieni, in cazul in care Washingtonul si Ottawa nu ridica obligativitatea vizelor pentru un stat membru al UE.
"Mecanismul de reciprocitate" va putea fi activat atunci cand o tara terta, ai carei cetateni nu au nevoie de viza pentru a calatori in UE, aplica sau mentine obligativitatea vizelor pentru cetatenii uneia sau mai multor state membre.
"Conform acestui act, Romania (sau orice tara din UE) ar putea initia o astfel de petitie, pe care ar trebui sa o trimita Consiliului European si Comisiei Europene, care vor avea 30 de zile la dispozitie ca sa fie de acord sau nu cu propunerea Romaniei. Insa eu nu cred ca vor fi de acord, pentru ca acest lucru ar insemna ca Parlamentul European sa impuna vize pentru americani in toate tarile UE. De ce ar face ei acest lucru? Majoritatea tarilor din UE sunt incantate de Programul VWP (Visa Waiver Program). Schimbarea ar “raci” oarecum relatiile dintre SUA si UE, ceea nu este deloc o idee buna in acest moment. La ora actuala, doar patru tari din EU (Croatia, Bulgaria, Polonia si Romania), care nu sunt aceptate in VWP momentan, ar fi motivate sa initieze acest proces. Exista un motiv logic pentru care americanii inca nu lasa aceste tari sa intre in VWP, si anume pentru ca multi raman in SUA ilegal dupa expirarea vizelor", explica Ruslan Bocancea, citat de incont.ro. "Trebuie accentuat, insa un lucru foarte important legat de VWP (Visa Waiver Program). Chiar daca Romania va fi acceptata in program, asta nu inseamna ca vor putea beneficia toti cetatenii Romaniei. Vizele SUA nu dispar. Este doar o modalitatea suplimentara (o viza de turist nefiind necesara) pentru unii cetateni sa mearga in SUA pentru 90 de zile cu scopul de a vizita si a cheltui bani. Foarte multi romaani vor fi socati, in cazul in care Romania va fi acceptata in VWP, ca ei nu vor putea sa se urce in avion fara sa aiba, cel putin o viza de turist, care trebuie obtinuta de la consulat. Sincer, eu voi fi si mai ocupat cu probleme complexe odata ce Romania intra in VWP", mai spune Ruslan Bocancea, adaugand ca Romania n-are sanse sa intre in programul Visa Waiver in mai putin de cinci ani. (Realitatea)


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page