Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Doar 4% pe pamant romanesc?... Incredibil!Asistam la un amplu proces de dezinformare privind proiectul minier de la Rosia Montana.
Povestile triste expuse la radio si la televiziuni nu au voie sa ne afecteze. Dezinformatorii cumpara reclame TV/Radio pe bani grei, in intervale orare foarte scumpe (pe prima pozitie!), fiind siguri ca dezinformarea ii va prinde imediat pe romani. Ei isi fac bine treaba prin gurile infometate ale sarmanilor zonei. Acestia, pentru cativa "arginti”, se lasa manipulati de catre cei care doresc asa-zisul "bine al nevoiasilor”! Crearea de locuri de munca e "cel mai mare praf in ochi” aruncat vreodata! Azi, nu mai e la moda acest cuvant. S-a imputit! Cand cineva doreste crearea de locuri de munca, sigur are un plan malefic in spate. Nimic curat nu creeaza locuri de munca!!!
Romanii care apar in reclamele TV si Radio, sarmani in realitate, nu stiu ca sunt "actori” ai Campaniei de Dezinformare Rosia Montana.
Pentru noi, romanii, starnesc mila, pentru Rosia Montana Gold Corporation, ei chiar nu conteaza! Toti romanii vor avea de pierdut.
Politicienii de astazi - majoritatea cumparati cu bani murdari - vor sa dea unei firme canadiano-romane cu actionariat american, zacamintele de metale rare si pretioase de la Rosia Montana, in schimbul locurilor de munca (praf aruncat in ochi!). "Felia” Romaniei in aceasta firma este de doar 20% si risca sa ajunga la banalul procent de 0,6% in urma ultimei majorari de capital, la care actionarul roman nu a putut participa. Statul (prin buzunarele noastre) urmeaza sa suporte cheltuielile de intretinere a barajului si a sistemelor de captare si monitorizare a emisiilor de acid cianhidric, pompare si tratare a apei pe o perioada nedeterminata, estimate la 12 milioane de euro anual. Unele surse sustin ca Statul roman ar primi doar 4% redevente pentru aur si argint.
Doar 4% pe pamant romanesc?... Incredibil!
Presa vorbeste despre majorarea acestui procent la 6% prezentata ca o negociere reusita, fara sa se spuna ca in tari ca Africa de Sud, redeventele pentru metale pretioase sunt de minimum 20%. In cele 200 de milioane de tone de minereu care se doresc a fi procesate cu cianuri la Rosia Montana, se estimeaza a fi 1,5 grame de aur pe tona de minereu si 11,7 grame de argint pe tona. Daca nu vi se pare o exploatare rentabila, aveti dreptate! In realitate, nu aurul si argintul este miza! Motivatia pentru acest proiect sta in metalele rare care insotesc zacamintele de aur: Vanadiu - 2500 grame pe tona, Arseniu - 5000 grame pe tona, Titan 1000 grame pe tona, Molibden - 10 grame pe tona, Nichel - 30 de grame pe tona, Crom - 50 grame pe tona, Cobalt - 30 grame pe tona, Galiu - 300 grame pe tona, Germaniu - 20 grame pe tona, Wolfram etc.
Daca punem aceste resurse in context mondial, epuizarea resurselor de energie si nevoia dezvoltarii energiilor regenerabile, a panourilor fotovoltaice si turbinelor eoliene, descoperim ca prima criza pe plan mondial nu va fi cea petroliera, ci a metalelor neferoase. Galiul, spre exemplu, care se gaseste la Rosia Montana in cantitati de 300 de ori mai mari decat aurul, este folosit in fabricarea panourilor fotovoltaice si pretul actual este de 900 de dolari pe kg. Utilizarea lui va creste pe masura ce tehnologiile vor fi perfectionate si rentabilitatea energiei solare va creste cu scumpirea petrolului.
CONSTANTIN BOGOSEL

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page