Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DR. PAUN CORNELIA:„Florile de gânduri” ale poetului George StroiaDescoperirea unui poet roman contemporan, ridicat la inaltimea celor mai pretentioase exigente poetice este o experienta placuta, puternica, mobilizatoare. Putine sunt versurile contemporane care m-au incantat atat de mult ca “Florile de ganduri” ale domnului George Stroia. Liricul sau innobileaza sufletul si ilustreaza un inalt talent, chiar ungeniu. Poeziile domniei sale sunt luminoase, de o delicatete si o gingasie deosebita, caracteristice stilului sau poetic, inconfundabil. Sunt poezii ale dragostei fata de oameni, fata de cei apropiati – mama, sotia – si nu in ultimul rand fata de Dumnezeu. Caci George Stroia este daruit cu un har deosebit, acela de a armoniza firesc cuvintele, insiruite ca niste diamante intr-un sirag pretios, de a reda prin formulele cele mai potrivite, sentimente de cea mai inalta delicatete sufleteasca. Lecturand volumul, am avut senzatia ca ascult o simfonie in care cuvintele, tesute armonios in valuri diafane, te invaluie si te patrund in cele mai tainice lacasuri ale inimii. Ceea ce impresioneaza este tocmai contrastul dintre o personalitate de cultura puternica, masculina, deplin constienta de valoarea sa - a se vedea „Eul” ca centru dar si ca punct de plecare al multor poezii - si capacitatea de a exterioriza prin slove alese, culmile unei sensibilitati cu care putini barbati sunt inzestrati.  Versurile sale sunt unice. Nu am mai citit poezii de o asemenea delicatete dedicate sotiei, atat de diferite de cele ale poetilor englezi, marcate de un puternic caracter misogin – la multi dintre acestia, femeia fiind un simplu element din cadru, un obiect de decor, diferite de multe dintre poeziile de dragoste contemporane, marcate de un caracter profund senzual, atat de indepartat in realitate de esenta iubirii adevarate.
A vorbi despre poeziile lui George Stroia este o misiune deosebit de dificila, deoarece trebuie in primul rand, sa te situezi  la nivelul lor ridicat, pentru a-l intelege si a asterne cateva ganduri despre ele.
Initial, cand am primit volumul, fiind intr-o perioada foarte activa si avand foarte multe probleme de rezolvat, marturisesc ca am avut intentia sa-l frunzaresc din curiozitate, pentru a-mi rezerva ulterior timp citirii lui pe indelete. Dar, din momentul in care primele versuri mi s-au dezvaluit in fata ochilor, nu l-am mai lasat din mana, pana nu l-am parcurs integral. Am fost surprinsa si cucerita de bogatia spirituala a versurilor sale. Delicatele versuri prin care poetul canta, iti trezesc emotii puternice, care te capteaza in mrejele lor, fara sansa de a le parasi.
In Grecia Antica ar fi fost intonata cu siguranta de rapsozii talentati ai vremurilor, deoarece poeziile lui George Stroia reflecta cu o mare claritate, inima umana, sunt hrana pentru suflet. In ele rezoneaza simultan adancurile, dar si inaltimile.
Poezia sa o iubesc fara nicio retinere deoarece evitaabstractul, obscurul si marcheaza profunzimea tragica indensitatea sa lirica, a poeziei insasi.
Dr. Paun Cornelia

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page