Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

PREMIUL CEL MARE"...premiul chemarii ceresti", Filipeni 3, 14:

Ati vrea sa primiti premiul NOBEL? dar OSCAR? dar o MEDALIE de la Olimpiada? dar insigna Ordinului...? dar Decoratia...? dar... ? Sigur ca ati vrea. PREMIUL are probabil legatura cu PRIMUL sau cu PRIMII intr-un anume domeniu. Si ce e rau in asta? Nimic rau, doar cateodata neintelegerea desertaciunii lor.  
Pentru stimularea vredniciei oamenilor s-au inventat PREMIILE care au starnit COMPETITIA. Aproape ca nu exista domeniu de activitate in care sa nu fie institutionalizat si un PREMIU. De la prima clasa de scoala daca nu chiar mai inainte, sunt PREMII care merg spre respectabilele academii nationale si internationale. Si paradoxuri si absurditati in premii si decoratii, sunt si ele. Noi doi, beligeranti supravietuitori prin sansa. Eu port mandra decoratie de razboi impotriva ta, tu o porti pe cea impotriva mea, sau roman dublu decorat de razboi impotriva rusilor si impotriva nemtilor. Medaliile contrare una langa alta in acelasi sertar, pe acelasi veston. Departe de mine gandul de a diminua respectul fata de un medaliat de razboi, dar nu cred ca as gasi nici un veteran cu pieptul plin de medalii care sa nu fi preferat lipsa lor in schimbul pacii in care razboiul sa nu se fi petrecut.
Pe lumea noastra circula frumos o premiere stimulativa care nu e preconditionata si o premiere la care participantii la premii sunt riguros selectati, in multe cazuri arbitrar pana la disperare. Trebuie sa fi din nu stiu ce rang, casta, elita si alte proveniente, altfel nu doar ca nu poti castiga, dar nici vorba sa te inscri la competitie. Cativa ani in urma, Japonia, scrie presa, a fost confruntata cu o astfel de rigiditate a unui Ordin de Opt Grade, inspirat dupa reguli franceze si britanice de decorare. Unora li s-a luat dreptul de participare. Un astfel de doritor de a fi premiat s-a sinucis afland ca imparatul uitandu-se pe lista a socotit ca el este nevrednic de aceasta cinste.  "Sistemul de Decorare Ruineaza Japonia" e titlul unei carti aparuta in acest sens. Si industria de medalii si medaliati, premii si premiati a cuprins tot pamantul. Democratia a mai facut brese pe ici pe colo in rigiditatea sistemului de Decoratii si din cand in cand mai scapa spre ele si cate un "nevrednic" genetic, dar in general sistemul lucreaza. Nu stiu ce o fi insemnand caci nici nu ma pricep, nici nu ma preocupa, dar nu de mult unii conducatori de culte si biserici crestine din Romania s-au laudat (poate din greseala) ca au iesit de la intalnirea cu presedintele tarii cu medalia de Cavaler. Unii dintre ei poate mai au decoratii si de la fostul presedinte.  Unele langa altele. Desertaciune.
Dar sa lasam aceste Decoratii si Decorari care in ultima instanta nu merita prea multa atentie si care uneori au doar doua momente, unul la "agatare" pe vesmant cand o primeste si al doilea la pomenirea in necrolog, si sa ne gandim la PREMIUL CHEMARII CERESTI - CUNUNA de SLAVA VESNICA - pe care Biblia il anunta din partea lui Dumnezeu. Nici o restrictie de participare la concursul pentru acest premiu. Nu este facut pe sistemul PREMIUL UNU, DOI, TREI si MENTIUNI, nici pe AUR, ARGINT, BRONZ, ci pe o Cununa de Neprihanire in atatea exemplare originale cati vor sa o obtina.  Lista concurentilor cuprinde orice fiinta omeneasca nascuta pe pamant.  ESTI PE LISTA. Singura situatie de neparticipare la PREMIUL CHEMARII CERESTI este ca tu insuti sa nu vrei.  Libertate deplina in limbaj divin, democratie totala in limbaj omenesc.
Uneori, alergarea dupa Premiile Chemarii Pamantesti, este istovitoare, eforturi mari, energii cheltuite, timpul ireversibil pierdut, toate in dauna alergarii dupa Premiul Chemarii Ceresti. Nu credeti ca ar fi cazul sa mai schimbam directia alergarii? Sa ne mai stergem de pe unele liste si sa ne preocupam de cea de valoare?
 
Sau poate unii dintre dumneavoastra, stimati cititori, deja aveti ceva premii din cele puse in disputa pe pamant. Foarte bine.  Privite intelept, ele nu impiedica si castigarea Premiului Ceresc, ba face mai usoara intelegerea deosebirilor de valori si alergarea pentru el. Altora dintre noi poate ni s-a respins participarea la diferite Premii si Decoratii si Ordine pe cine stie ce considerente. Nu-i nimic. Toate energiile pentru Premiul Ceresc. Evanghelia zice ceva frumos despre o astfel de situatie. La "nunta imparateasca", au fost chemati si cei de la "santuri si garduri", adica cei care intr-o judecata umana nu aveau nici o sansa de "participare". Cine sunt eu ca sa... ? se poate auzi dinspre multi. Stii cine esti? Un CHEMAT la NUNTA VESNICIEI. Nu te sfii sa primesti invitatia. O rugaciune, "Doamne nu ma simt vrednic", este singurul lucru de a fi socotit vrednic.
La festivitatea Premierii Ceresti va fi ceva care nu are nici o similaritate cu ceremoniile de premiere pe pamant. Toti, dar absolut toti premiatii dupa ce vor primi medaliile castigatoare - CUNUNILE MARIRII - le vor scoate si le vor depune la picioarele Mantuitorului, Cel care a facut posibila prin moartea Sa, Medalia Vesniciei pentru noi. N-am vazut la nici o ceremonie de premiati pe pamant, acest gest. Nici macar un singur medaliat care din simtamant de nevrednicie sa intoarca meritul celui care i l-a dat, pentru ca nu exista elemente de comparatie.
Inscrie-te pentru PREMIUL CHEMARII CERESTI. Nu ti se cere nici un dosar cu PERFORMANTE predoveditoare. O simpla, frumoasa ingenunchere intr-o rugaciune de doua vorbe.  "Doamne, sunt nevrednic, dar vin la Tine". Fagaduinta este: "Fii credincios pana la moarte  si-ti voi da CUNUNA VIETII". E vorba de CUNUNA VIETII VESNICE.

Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page