Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1097)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

Sub inconfundabila bagheta a celui mai nepregatit presedinte din istoria tuturor timpurilor, vremurilor si... anotimpurilor suntem supusi unui adevarat tsunami mediatic in care adevarul este ignorat cu desavarsire sau este rodul comenzilor venite din partea anumitor grupuri de interese sau direct de la ocupantul Biroului Oval, situat la 1600 Pennsylvania Avenue din Washington, DC.
 Pentru mesianica faptura nu exista alt adevar, decat adevarul LUI, lucru care-mi reaminteste de aforismul lui Flannery O'Connor, care in nuvela "Wise Blood" a lasat, celor pentru care cititul nu constituie un supliciu greu de suportat, ca in cazul conationalilor nostri, stabiliti in America, urmatoarele: "Inclin sa cred ca exista tot felul de adevaruri, al tau, al meu, al LUI etc. ; dar in spatele tuturor adevarurilor exista unul singur, acela ca nu exista adevar".
 Chiar daca nu agreati cu opiniile semnatarului acestor eseuri, incepand cu data de 20 Ianuarie, 2009, in aceasta fosta unica democratie a lumii, avem un singur adevar: adevarul Lui, al Titanicului Pontifus Maximus! Sa nu fi invatat nimic mesianica faptura de la mentorul lui spiritual, pastorul emerit Jeremiah Wright si nici de la Biserica Trinity United Church of Christ al carui membru a fost timp de 20 de ani, ca in Evanghelia dupa Ioan, capitolul 8, versetul 22 se face cea mai corecta referinta la adevar: "veti cunoaste adevarul si adevarul va va elibera - you shall know the truth, and the truth shall make you free". Sa nu stie titanica faptura ca cea mai sofisticata si supersecreta Agentie de Intelligence Americana, aflata pe parcela numarul 22-3-01-00-40 din  pitorescul McLean, statul Virginia si care in fiecare zi, la orele 7:45 AM, Atlantic Standard Time ii prezinta The President's Daily Brief, un sumar al celor mai sensitive evenimente care au avut loc in ultimele 24 de ore, ca aceasta organizatie are pe frontispiciu acest citat Biblic!?! Se pare, si pentru asta nu trebuie sa ai o dotare de exceptie sau un IQ de peste 200, ca mesianicul personaj a retinut de la pastorul Jeremiah Wright numai acel indemn rasist care le recomanda celor de culoare sa nu mai cante God Bless America - Dumnezeu sa binecuvanteze America, ci God Damn America - Dumnezeu sa blesteme America.
 Pentru ca, v-am amintit de Mc Lean si de cladirea care adaposteste crema inteligentei americane, trebuie sa-mi fac MEA CULPA, pentru o inadmisibila trecere sub tacere a implinirii a 237 de ani de cand eroul meu preferat si al carui bust se afla in holul cladirii mentionate, Nathan Hale, care in fata plutonului de executie englez, la data de 22 Septembrie 1776, a exclamat aceste memorabile cuvinte: "Singurul meu regret este ca n-am decat o singura viata s-o pierd pentru tara mea - I only regret that I have but only one life to lose for my country". Se aude pe malul Potomacului sau al Dambovitei, ceea ce inseamna a fi patriot? Din nefericire, guvernul pe care-l avem este o reflectie a ceea ce suntem si a valorii noastre.
Inca din "Republica" lui Platon s-a stipulat ca un guvern nu este destinat promovarii moralitatii sau virtutilor, dar nu poate exista fara cetateni morali sau virtuosi; moralitatea si virtutea sunt singurele arene unde libertatile individuale pot fi auzite. Fara aceste atribute comportamentale sfarsitul va insemna haos ori tiranie. Haosul generalizat care este caracteristica principala a Americii si a Mapamondului este exemplul tipic de abdicarea acestor virtuti.
Asa cum probabil sunteti familiarizati, raman la preceptul ca cel mai mare cadou al libertatii este acela ca ne permite sa ne conducem singuri. Dar pentru aceasta trebuie sa invatam sa ne guvernam si sa crestem generatii succesive, capabile sa inteleaga acest precept filosofic numit libertate. Cum poti intelege preceptul filosofic de libertate, cand ultimele date statistice, prezentate de jurnalistul Bill O"Reilly, Vineri, 4 Octombrie 2013, ne arata ca 26% din populatia Statelor Unite ale Americii prezinta tulburari psihice majore, iar 6%, tulburari mentale grave. Daca aveti dubii, nu ramane decat sa urmariti buletinele de stiri, ale principalelor retele de televiziune si veti notifica stadiul alarmant de descompunere la care s-a ajuns. Doar spre exemplificare: 25 de atacuri armate, intr-o singura zi, in Chicago: un veteran al celui de-al Doilea Razboi Mondial a fost desfigurat in urma loviturilor primite din partea unui grup de tineri ...  ; o femeie in varsta de 84 de ani, dupa ce a fost jefuita de suma de 104 dolari, a fost impuscata mortal; un student australian, aflat la un "exchange student" in Colorado, a fost impuscat mortal pentru vina de a fi alb; in Florida, un elev de 13 ani a fost batut cu bestialitate de trei tineri... pentru aceeasi vina; un copil de 8 luni a fost impuscat mortal, pentru ca mama lui nu a putut satisface pretentiile financiare ale unor adolescenti; in Washington, baza militara Navy Yard a fost teatrul operational al unui scelerat mintal, care a facut 12 victime; tot in Washington, o tanara cu probleme... similare a fost impuscata de politie pentru ... comportament bizar, desi avea in masina un copil de doi ani. Dragilor, desi nu sunt chiar superexpert in domeniu, trebuia tras in.... cauciucurile masinii. Paginile revistei sunt insuficiente de a mediatiza toate anacronismele si faptele antisociale care au loc zilnic in America. Cu fondul actual de conducatori, sfarsitul este iminent. Doar ca o palida consolare, va mai redau ceva din opera politologului Thomas Paine: "Cand planificam pentru posteritate, trebuie sa ne reamintim ca virtutea nu este ereditara - When we are planning for posterity, we ought to remember that virtue is not hereditary".
In concluzie, spun ca libertatea este pierduta atunci cand poporul nu este vigilent sa-si monitorizeze conducatorii; iar in noua America "nobody watch the watchers", intr-o traducere aproximativa, nimeni nu-i pazeste pe paznici, s-au parafrazand pe filosoful latin Juvenal, "cine-i pazeste pe paznici - who watch the wathcers".
A. C. Ton
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page