Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Raport al Bancii Mondiale: 15 tari le interzic femeilor sa lucreze fara acordul sotului


Cel putin 15 tari continua sa le interzica femeilor sa munceasca fara acordul sotului, in pofida anumitor progrese realizate in sporirea egalitatii intre sexe, indica un raport al Bancii Mondiale (BM), publicat marti, relateaza AFP.
'Numeroase societati au realizat progrese, angajandu-se, incetul cu incetul, sa suprime formele persistente de discriminare impotriva femeilor, insa mai sunt multe de facut', subliniaza presedintele BM, Jim Yong Kim, in preambulul raportului, intitulat 'Femeile, afacerile si dreptul'.
Dintre cele 143 de tari analizate in acest raport (din 193 de tari membre ONU), 15 - intre care Iran, Siria, Bolivia si Gabon - dau barbatilor dreptul de a se 'opune' ca sotiile lor sa lucreze si de a le 'impiedica sa accepte un loc de munca'.
In Guineea, femeile trebuie sa sesizeze tribunalele pentru a anula decizia sotului de a se opune, 'in numele intereselor familiei', ca acestea sa intre in viata activa.
In Rusia, 456 de profesii (sofer de camioane agricole, acar, instalator etc.) sunt interzise femeilor, indica Banca Mondiala.
In cel putin 29 de tari (intre care Arabia Saudita, Honduras, Senegal), legea prevede ca barbatul este 'capul familiei' si, asadar, ii este incredintat controlul asupra 'deciziilor cruciale' privind alegerea domiciliului, obtinerea documentelor oficiale (pasaport, carte de identitate) sau deschiderea unui cont bancar.
BM aminteste ca anumite tari occidentale au intarziat in a acorda egalitate de drepturi intre femei si barbati: Spania a asteptat pana in 1981, iar Elvetia pana in 1984 pentru a permite femeilor sa mearga la tribunal fara acordul sotului.
Raportul identifica, de asemenea, anumite progrese realizate pe plan mondial. In doi ani, 48 de schimbari de legislatie in 44 de tari au sporit egalitatea intre sexe, in special in Cote D'Ivoire, unde femeile sunt libere, din 2013, sa lucreze fara acordul sotului.
Aceste progrese sunt, uneori, fragile, subliniaza raportul, evocand recentele modificari legislative din Egipt, unde reguli constitutionale privind discriminarea impotriva femeilor au fost suprimate odata cu sosirea la putere a Fratilor Musulmani.
Pe un esantion mai restrans de 100 de tari, raportul noteaza ca 76 din acestea au pus in aplicare legislatii specifice privind violenta conjugala, insa Orientul Mijlociu si Africa de Nord raman in urma in aceasta privinta, incheie France Presse.AGERPRES/(AS - autor: Letitia Pana, editor: Mihaela Toth)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page