Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Angela Gheorghiu în "Tosca"- unul dintre cele mai mari succese ale Operei din Viena


Angela Gheorghiu a inregistrat cu "Tosca" unul dintre cele mai mari succese ale Operei de Stat din Viena - Viena Staatsoper, apreciaza presa de specialitate din Austria.
Angela Gheorghiu a avut patru reprezentatii la Viena Staatsoper, pe 5, 8, 11 si 15 septembrie. Alaturi de ea, pe scena au evoluat Marcello Alvarez si Zeljko Lucic, la pupitrul orchestrei vieneze aflandu-se dirijorul Marco Armiliato. Spectacolele au fost sold out.
Soprana si-a serbat si ziua de nastere pe 7 septembrie la Viena, alaturi de colegii de scena, informeaza un comunicat al biroului de presa al sopranei remis AGERPRES.
Dupa spectacolele de la Viena, Angela Gheorghiu va incepe turneul european, cu concerte in Amsterdam (Concertgebouw), Milano (La Scala), Frankfurt, Hamburg, Praga, Munchen, Paris (Versailles), Moscova (Kremlin). La Viena va reveni catre sfarsitul anului, pentru un concert la Konzerthaus, dar si pentru o noua serie de spectacole cu opera "La Boheme" de Puccini.
"Debutul Angelei Gheorghiu in 'Tosca' a fost asteptat mult timp si, ca de fiecare data cand ea canta aici, sala a fost arhiplina. Una dintre cele mai valoroase si stralucitoare dive ale operei, Angela este incarnarea perfecta a Toscai. Vocea ei superba, combinata cu intensitatea si fervoarea interpretarii sale au facut ca fiecare dintre reprezentatiile sale de neuitat", a declarat directorul Operei de Stat din Viena.
La randul sau, dirijorul Marco Armiliato i-a trimis sopranei un mesaj: "Sa lucrez cu Angela este o mare bucurie. Prima data cand ne-am vazut mi-am dat seama ca vom colabora bine", a spus Armiliato.
"De fiecare data reuseste sa ma surprinda, sa ma emotioneze cu interpretarile sale magistrale, care sunt peste asteptarile mele. Vreau sa ii multumesc Angelei pentru toate emotiile speciale pe care mi le-a provocat mai ales dupa acea 'Tosca' minunata pe care am incheiat-o la Viena", a adaugat dirijorul.
Presa de specialitate a apreciat prestatia sopranei in "Tosca". Publicatia "Kurier" a titrat, pe 7 septembrie: "Cand dramatismul nu e totul".
"Cu Ioan Holender nu s-a prea inteles, cu Dominique Meyer, in schimb, da. si acesta este un motiv pentru care Angela Gheorghiu apare in stagiunea aceasta de mai multe ori la Staatsoper din Viena. Inceputul l-a facut debutul ei vienez in rolul Tosca: bineinteles ca exista voci mai dramatice, interpretari mai grele din punct de vedere vocal ale rolului. Dar Gheorghiu canta acest rol cu vocea ei de soprana frumoasa, supla, bine condusa, in acut foarte sigura, foarte sensibil si portretizeaza o femeie tanara, la inceput naiva, care in decursul unei singure zile devine o luptatoare cu sfarsit letal", scria, la momentul respectiv, "Kurier".
"Die Presse" a laudat-o pe soprana in articolul "Exact asa trebuie sa fie o 'Tosca'".
"Angela Gheorghiu, Marcelo Alvarez si Zelkjo Lucic dovedesc ca nu trebuie pusi in discutie clasicii, trebuie doar interpretati bine", a notat respectiva publicatie.
"Gheorghiu, Alvarez si Lucic aduc cu ei, in 'Tosca', ceva ce nu ne-a mai fost dat de mult sa vedem in aceasta concentrare si intensitate. Gheorghiu, cu fiecare fibra o diva, orgolioasa, copilaroasa si fragila, usor suparacioasa, posesiva si exaltata, joaca o diva, care trebuie sa aiba toate aceste caracteristici", adauga Die Presse.
"E clar ca Gheorghiu a dominat spectacolul din primul moment si ca a fost celebrata si aplaudata ca atare: ca primadonna Floria Tosca, incearca sa para foarte tanara, in scena de gelozie din primul act, chiar ca o fetita.... Pe parcursul spectacolului, insa, ia amploare impresia ca Gheorghiu este cu adevarat Tosca", au remarcat si jurnalistii de la "Kronen Zeitung".
Angela Gheorghiu va reveni la Opera de Stat din Viena cu "La Boheme" spre sfasitul anului si in "Adriana Lecouvreur" la inceputul lui 2014. AGERPRES/(AS - autor: Oana Ghita, editor: Florin Marin)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page