Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Italia: A murit Roman Vlad, renumit compozitor de origine româna


Cunoscutul pianist si compozitor italian de origine romana Roman Vlad a decedat sambata la Roma, la varsta de 93 de ani, informeaza duminica publicatia Corriere della Sera din Milano.
Muzician de faima mondiala, Roman Vlad se nascuse in Romania, la Cernauti, pe 29 decembrie 1919, si se transferase in Italia la varsta de 19 ani, in 1938, obtinand cetatenia italiana in anul 1951.
Roman Vlad a studiat la Academia muzicala Santa Cecilia de la Roma, pe care a absolvit-o in 1942. In perioada 1954-1955 a tinut cursuri si conferinte in intreaga Europa, in SUA si in Japonia.
A compus numeroase simfonii /obtinand si premiul "George Enescu"/, muzica de camera si muzica pentru opere teatrale. De asemenea, in 1950, a compus coloana sonora pentru filmul "La beaute du diable" al cunoscutului regizor francez Rene Clair.
Roman Vlad a mai fost director artistic al Teatrului din Florenta /1968-1972/, director artistic al Orchestrei simfonice a Radio-Televiziunii italiene /RAI/ la Torino /1973-1989/, presedinte al Academiei Filarmonice din Roma /1994-2006/ si membru al comitetului de conducere al Academiei Nationale de Muzica Santa Cecilia din capitala Italiei.
Renumitul compozitor de origine romana a mai fost director artistic al faimosului teatru La Scala din Milano /1995-1996/ si director al Teatrului de Opera de la Roma.AGERPRES (AS - autor: Dana Enulescu, editor: Mariana Ionescu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page