Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Calin Peter Netzer: `Sa faci un film în România este aproape imposibil`


Cu subventii publice reduse la jumatate in ultimii ani si dificultatea de a accesa alte surse de finantare, a face un film in Romania 'este tot mai greu', spune Calin Peter Netzer, care si-a prezentat pelicula 'Pozitia copilului' in cadrul Sectiunii Perlas a Festivalului de film de la San Sebastian, transmite EFE.
'Acum e aproape imposibil sa faci un film doar cu bani din Romania, singura optiune sunt coproductiile', a declarat pentru EFE regizorul roman, castigator al ultimei editii a Berlinalei si primul roman care a luat trofeul Ursul de Aur, la sectiunea lung metraj. 'Sper ca asta sa imi permita ca viitorul meu proiect sa fie o coproductie, aceasta este calea pentru toata lumea', a spus regizorului roman, al carui prim film, Maria, a fost distins cu Marele Premiu al Juriului, la Lucarno.
Vorbind despre filmul sau, regizorul roman a marturist ca impreuna cu co-scenaristul Razvan Radulescu se gandeau, in realitate, la un alt proiect, despre o familie disfunctionala, dar impreuna si-au dat seama ca ambii aveau 'o mama posesiva si de aici a aparut ideea, dintr-o experienta personala'. O buna parte din greutatea filmului se bazeaza pe caracterul mamei, Cornelia, "o femeie puternica si autoritara, cum pot fi multe, dar diferenta este ca ea are mijloacele financiare pentru a pune in aplicare ceea ce vrea sa faca'. 'si de aici cealalta tema, coruptia, ca fundal, ca parte a vietii cotidiene'.
'Acum, in Romania situatia este mult mai buna decat in urma cu zece sau 20 de ani, dar aceasta tranzitie dureaza prea mult, iar pasii care se fac sunt foarte mici', a spus regizorul.
Cu un buget modest, doar doua camere digitale si 30 de zile pentru a turna un scenariu de 126 de pagini cu diferite locatii, Netzer a optat pentru 'cine verite', cu camera filmare pe umar. 'Am lasat multa libertate celor doi operatori, pentru a da o viziune mai realista si mai veridica filmului. Am vrut sa devina aproape un documentar si ca spectatorul sa simta parte a ceea ce se intampla in fiecare scena', a explicat el.
Dupa San Sebastian, promovarea in strainatate a filmului va continua, pana la sfarsitul anului, 'Pozitia copilului' fiind propusa pentru nominalizarea la Oscar, la categoria pentru Cel mai bun film intr-o limba straina. AGERPRES (AS - editor: Argentina Traicu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page