Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

INTERVIU Bernd Fabritius, primul sas transilvanean ales în Bundestag: M-a ajutat faptul ca sunt din România


Bernd Fabritius este primul lider al sasilor transilvaneni ales in Bundestag in urma scrutinului de duminica din Germania. Nascut in orasul Agnita (judetul Sibiu), acesta a declarat, intr-un interviu acordat, luni, AGERPRES, ca a contat foarte mult faptul ca este din Romania, tara pe care nu si-a uitat-o. Aproape lunar, Bernd Fabritius revine la Sibiu si nu uita nicio clipa ca reprezinta in Bundestag interesele a 700.000 de sasi si svabi plecati din Romania.
AGERPRES: Cum a fost campania? A fost grea? A fost usoara?
Bernd Fabritius: Campania a fost interesanta deoarece in Germania au fost multe teme care s-au dezbatut pe larg si care, pana la urma au dus la un castig foarte frumos al Partidului Crestin Democrat.
AGERPRES: V-a ajutat faptul ca sunteti din Romania sau nu?
Bernd Fabritius: M-a ajutat mult. Pregatirea foarte buna pe care am dobandit-o la Sibiu, am fost elev la Liceul Brukenthal si competenta pe care am dobandit-o acolo, cea pentru relatiile bilaterale, m-a ajutat foarte mult. Am plecat imediat dupa Bacalaureat in Germania, unde am studiat. Dar m-am reintors in Romania pentru a da un doctorat in Dreptul comparat european.
AGERPRES: Conduceti Asociatia Sasilor Transilvaneni din Germania. Cati membri aveti?
Bernd Fabritius: Asociatia reprezinta aproximativ 300.000 de sasi din Ardeal. Nu suntem deloc putini si toti acestia au plecat din Romania. Toti am locuit in Romania. tin sa mentionez ca mai exista la fel de multi, deci 300.000 de svabi din Banat. si mai exista aproximativ 100.000 de germani din alte zone, cum este zona Dobrogei.
AGERPRES: Dupa un calcul simplu, dumneavoastra ati fost votat de 700.000 de sasi si svabi plecati din Romania?
Bernd Fabritius: Eu nu am fost votat direct, eu am fost votat pe lista Partidului Crestin Democrat. Desigur ca a contat votul romanilor din Germania.
AGERPRES: In campania electorala, care a fost cel mai important proiect propus de dumneavoastra pentru comunitatea de sasi de acolo?
Bernd Fabritius: Un proiect foarte important. In Germania mai traiesc aproximativ 1.000 - 2.000 de persoane, la o varsta foarte inaintata, de 85-90 de ani, care, in ianuarie 1945 au fost deportati la munca fortata in Rusia si care, pana acum au fost exclusi de legislatia romana, iar la insistentele domnului prim-ministru Victor Ponta, s-a derulat un proiect de lege, Legea 211 din 2013, care a inclus aceste persoane in aplicarea unor indemnizatii de despagubire. A fost un proiect foarte important si care a aratat ca Romania isi insuseste, isi asuma trecutul istoric. A fost chiar domnul ministru de Externe, Titus Corlatean in Germania si a dat o declaratie, am primit un mesaj din partea domnului presedinte Basescu, care exact aceste puncte le-au focusat.
AGERPRES: Dumneavoastra va simtiti mai mult roman sau mai mult german?
Bernd Fabritius: Eu sunt german din Romania. Daca va referiti la roman, la nationalitate, eu nu sunt roman, eu sunt neamt. Eu am radacini din Romania, ma simt ca un sas care provine din Romania.
AGERPRES: Cat de des veniti in Romania, la Sibiu, tinand cont ca sunteti nascut in orasul Agnita, judetul Sibiu.
Bernd Fabritius: Vin foarte des la Sibiu, aproape lunar. AGERPRES/(A- autor: Isabela Paulescu, editor: Adrian Dragut)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page