Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

LIRA TRACA, un proiect sustinut de UZPRLIRA TRACA, un proiect sustinut de UZPR. Recital de cobza la Targul Anticarilor
In fata Primariei Sectorului 2, a avut loc, timp de o ora, un concert insolit intitulat „La usa oborului”, sustinut de rapsodul cobzar Ion Creteanu din Voineasa si prezentat de Miron Manega, membru UZPR. Recitalul face parte dintr-un proiect mai amplu, intitulat „Lira Traca”, demarat in 2010, sub egida Academiei Romane, tot printr-un concert cu Ion Creteanu. Proiectul, initiat de jurnalistul si scriitorul Miron Manega, este sprijinit si asumat acum de Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania, ca vehicul al unei spiritualitati active si regeneratoare. Proiectul isi propune o reconsiderare totala a identitatii COBZEI, instrument ignorat de cercetatorii romani, dar pe care romanii il numeau, in secolul I i.Ch., Lira Traca (Thrace Cytara). Conform tezei sustinute de Miron Manega, este posibil ca acest instrument pe cale de disparitie (mai sunt aproximativ 15 cobzari in tara, cu tot cu Tudor Gheorghe), sa fie instrumentul la care canta Orfeu, simbolul universal al muzicii esentiale. Facand investigatii proprii, Miron Manega a descoperit o asociere explicita a numelui lui Orfeu cu Lira Traca, intr-un document din secolul al XIX-lea (mai precis din 1833), gasit in arhiva Academiei Regale din Mantova.
Revenind la recitalul lui Ion Creteanu (pe care Miron Manega il considera cel mai potrivit ilustrator al proiectului sau), acesta a avut loc in cadrul celei de-a XVIII-a editii a Targului Anticarilor. „{in sa precizez ca ceea ce veti vedea si veti auzi acum nu este nici muzica de petrecere, nici divertisment, nici distractie. Este vorba de o mica lectie de istorie si chiar de spiritualitate” – a spus Miron Manega la deschiderea concertului. Recitalul rapsodului a fost pigmentat cu interventii explicative (istorice si anecdotice) ale autorului de concept. La sfarsit, Miron Manega a adaugat: „Daca macar un singur om, dintre cei care sunteti prezenti, a inteles ce am facut noi aici, ne declaram multumiti”. Ropotul de aplauze care a venit din parcul in care se desfasura Targul Anticarilor, a fost un semnal clar ca au inteles mai multi.
Uniunea Ziaristilor Profesionisti din Romania este cea mai veche si mai consecventa organizare de breasla, o structura profesionala care sprijina si promoveaza valorile civice si identitare.
UZPR

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page