Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CENTENAR COMEMORATIV - Ilarie Chendi (1871-1913)
Ilarie a fost fiul lui Vasile Chendi, preot, si al Elizei (n. Hodos). Urmeaza clasele primare la Bandul de Campie, iar apoi Gimnaziul Evanghelic German din Medias si Sighisoara, (actualul Liceu „Josef Haltrich”), locuind in acelasi oras.
 Intre 1891-1894 frecventeaza Seminarul Teologic din Sibiu, iar intre 1894-1898 Facultatea de Litere de la Universitatea din Bucuresti.
Colaboreaza apoi, la Sibiu, la redactarea Enciclopediei romane a lui Corneliu Diaconovici, dupa care lucreaza in redactia publicatiei „Tribuna poporului” de la Arad. Se muta in 1898 la Bucuresti, devenind bibliotecar la Biblioteca Academiei. Infiinteaza revistele „Viata literara” (1906), „Viata literara si artistica” (1907) si „Cumpana” (1909), ultima condusa impreuna cu Mihail Sadoveanu, Stefan Octavian Iosif si Dimitrie Anghel.
 Face parte din primul comitet al Societatii Scriitorilor Romani (1909).
Se sinucide la mai putin de 42 de ani. Motivul sinuciderii nu a fost "zdruncinarea nervoasa". Candva se facuse "frate de cruce" cu poetul Stefan Octavian Iosif. Conform ritualului, si-au crestat cate o mana, le-au lipit si suprapus una peste alta, iar apoi au supt sange unul de la celalalt. Desigur si-au jurat credinta vesnica atat in viata cat si in moarte. Daca unul moare celalalt trebuia sa-l urmeze la scurt timp, singura metoda fiind desigur numai sinucidera! Pe atunci inca mai erau oameni care isi respectau cuvantul dat cu sacrificiul vietii!
S.O.Iosif moare in ziua 22 Iunie 1913 la Bucuresti. Apropiatii care stiau de juramantul de credinta au facut totul ca Ilarie Chendi (care locuia tot in Bucuresti) sa nu afle de moartea de "fratelui". Dar vestea nu putea fi ascunsa din cauza ziarelor si intalnirilor dese dintre cei doi! Chendi afla a doua zi cand se si sinucide respectandu-si astfel juramantul! Au fost ingropati cu mare jale la cimitirul Belu, amandoi in aceeasi zi de 25 Iunie 1913.
Ilarie Chendi era casatorit cu fata vestitului personaj Chir Costea Chioru din vestitul roman Ciocoii Vechi si Noi a lui Nicolae Filimon. Pripasit in tara tuturor posibilitatilor ca orice strain este luat repede "in brate" de escrocii locului. Fiind mult mai versat decat acestia, "pui de gaina" in fata lui, si-a facut repede o avere impresionanta. Fiind "expert", a recurs la toate metodele "neortodoxe" vechi de cand lumea, utilizate chiar si azi la noi!
Ca orice ardelean ajuns in capitala "regatenilor", Ilarie Chendi (desi fiu unui preot si al nepoatei lui Al. Papiu-Ilarian) a gandit pragmatic cand a hotarat sa aiba socru pe "Chioru"! Dar nu cunoscuse multe dedesubturi ale averii acestuia. Era genetic de o naivitate pe care, din pacate romanii n-o depasesc pana la sfarsitul vietii. Desi scolit, n-a fost in stare sa-si imagineze cum va fi tratat de socru sau de fica acestuia.
Cu siguranta, diferenta dintre culturi, mentalitati, educatie etc., a avut influenta asupra starii sale sufletesti, mai ales ca era un patriot de exceptie! Mai exista ceva. De cand este lumea, poetii, scriitorii, artistii de orice fel, geniile mereu preocupate de ceva, rar sunt intelesi de consoartele lor! Nici "fratele de cruce" n-a avut o casnicie reusita, a divortat desi avea o fetita mica.
Ilarie Chendi si-a urmat imediat "fratele"! Nu avem indoieli ca juramantul de credinta a fost sacru pentru el fiindca a lasat fara tata un baietel care-l va cauta toata viata! Nu stim daca "fratele" Stefan si-ar fi respectat juramantul daca pe 22 Iunie ar fi murit Ilarie Chendi!
Fiul lui Ilarie Chendi ( Mihai) are o poveste incredibila. Absolvent de facultate, temeinic si constiincios pregatit, se pare ca a fost apropiat al ministrului MAE, Mihail Sturza. Nu mai conteaza acest fapt dar, ca functionar inalt, a participat la activitatile guvernului mixt Maresal - Horia Sima care esuat prin rebeliunea legionara din Ianuarie 1941. Ca multi altii, de teama represaliilor ordonate asupra unora dintre rebeli, a decis sa fuga din tara desi nu era usor. Filtrele armatei disciplinate de Maresal functionau foarte bine fata de acum desi tehnica era din "preistorie".
La granita cu Ungaria formeaza un grup, platesc o calauza, inchiriaza cateva carute cu coviltir, trec granita cu bine, merg cativa km prin padurile Ungariei. La un moment dat fiul Chendi paraseste caruta pentru nevoi fiziologice care nu-l mai pasuiau si care a insemnat salvarea vietii lui. Aude si vede cum toti tovarasii sai de fuga sunt impuscati de un grup de unguri complici sau nu cu vreunul din carutasi sau cu, calauza. Banii, bijuteriile si lucrurile de valoare gasite la ei si in carute au fost preluate de talharii ucigasi unguri.
Desi iarna, singur si cu ce avea pe el, a reusit sa supravietuiasca si sa ajunga in occident. Dupa zeci de ani a revenit (pasaport pe alt nume) o singura data sa-si vada sotia si fiul pe care nu l-a mai recunoscut find foarte mic cand l-a parasit. Il botezase Ilarie spre cinstirea tatalui sau disparut prematur!
Soarta a facut ca istoria fiului si a nepotului poetului Ilarie Chendi sa fie "trasa la indigo". Nepotul Ilarie Chendi, este o personalitate deosebita, un om foarte bun, tolerant, foarte pragmatic, o figura sarmanta si izbitor de asemanator cu renumitul actor William Clark Gable din vestitul film "Pe aripile vantului"! In plus este un talentat povestitor, probabil o mostenire de la regretatul sau bunic, si pe care, din pacate, nu l-a fructificat!
A fost unul dintre principalii promotori ai curentului samanatorist, vazut in sensul traditiei realismului popular al „Tribunei” sibiene, distantat de directia instituita de Nicolae Iorga. In localitatea Arad, pe str. Ilarie Chendi nr. 1-3, se gaseste „Casa Ilarie Chendi”, inscrisa in Lista monumentelor istorice sub codul AR-II-m-B-00493.

 http://ro.wikipedia.org/wiki/IlarieaChendi
http://www.google.ro/i/www.infopensiuni.ro/cazare-sighisoara/obiective-turistice-sighisoara/casa-memoriala-ilarie-chendi-din-sighisoaraa5615&docid=RmyoxLajfektoM&imgurl=http://www.infopensiuni.ro/cazare-sighisoara/obiective-turistice-sighisoara/casa-memoriala-ilarie-chendi-din-sighisoaraa5615/poza-
http://www.infopensiuni.ro/cazare-sighisoara/obiective-turistice-sighisoara/casa-memoriala-ilarie-chendi-din-sighisoaraa5615

STOICA ION-MORENIBookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page