Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Secretele exploziei de la Cernobil

De peste doua decenii, secretele accidentului de la Cerbnobil au fost clasificate. Intr-un raport secret, fostul sef KGB Iuri Andropov semnala erori grave inca de la inceputurile constructiei centralei de la Cernobil. Acum se stie ca sovieticii au evitat in ultima clipa un dezastru si mai mare care ar fi aruncat Europa in noaptea nucleara. Documente secrete ale Sovietului Suprem arata ca drama umanitara a fost musamalizata pe plan intern si international. Numeroase au fost si "coincidentele" nefericite ce au precedat sau urmat evenimentul. "Cartea postala" de inalta rezolutie a venit din spatiu.

Mai mult de opt tone de combustibil radioactiv au fost pulverizate in atmosfera intr-o clipa. Intre 100 si 150 de milioane de curie de radiatii (izotopi de iod si cesiu) au poluat atmosfera. In cateva minute, in jurul reactorului, totul s-a aprins. Pompierii sositi la fata locului, fara nici o protectie la radiatii, s-au luptat eroic cu flacarile. Au fost prajiti din cauza expunerii la radiatii. Ranitii au fost transportati la spitale specializate din Moscova. Reactorul, ca o rana deschisa, emitea intre 3000 si 30000 de roentgeni pe ora. Victimele au suferit arsuri termice si chimice, insuficienta cardiaca, distrugerea organelor interne si a sistemului imunitar. Oamenii de stiinta spun ca Cernobilul va ramane radioactiv intre 300 si 600 de ani. Visul nuclear al sovieticilor s-a sfaramat in cateva secunde. Jumatate din suprafata Europei a fost acoperita de caderi radioactive. Zona contaminata include Ucraina, Polonia, Germania, Belarus, Romania, bazinul Marii Negre, Peninsula Scandinava, fosta URSS si alte tari. Dupa 10 zile de la explozie, norul toxic a atins Statele Unite si Japonia.

CALCAIUL LUI AHILE – TIJELE DE CONTROL DIN GRAFIT

Reactoarele unei centrale nucleare functioneaza ca niste uriase motoare cu aburi. Tijele de uraniu din miezul reactorului incalzesc apa. Aburul produs pune in miscare turbinele, care la randul lor genereaza curent electric. Daca totul functioneaza bine, avantajele sunt enorme. Un kilogram de uraniu produce aceeasi cantitate de energie pe care o produce arderea a trei tone de carbune. Folosirea in siguranta a uraniului presupune un echilibru strict si tehnologii de ultima ora. La o centrala nucleara e important sa se pompeze apa in jurul miezului pentru racire. La Cernobil, electricitatea pentru actionarea pompelor de apa vine de la turbine, care la randul lor sunt actionate de reactor. Este un ciclu de producere a energiei electrice. Orice intrerupere in bucla, poate produce un dezastru nuclear. Testul de la Cernobil urmarea sa verifice functionarea centralei in caz de urgenta pana cand vor intra in functiune generatoarele de rezerva. La Cernobil, reactoarele se raceau cu apa dintr-un canal de langa centrala nucleara. Cantitatea de energie produsa de uraniu in reactor se regleaza cu ajutorul unor bare de control din grafit. Cand se ridica barele de control, energia din miez creste. Reactorul nr. 4 de la Cernobil avea 211 bare de control. Manualul de utilizare al reactorului RBMK 1000 spune ca trebuie sa fie cel putin 26 de bare de control in miez. Operatorul centralei a lasat in miez doar 6 bare. Fara suficiente bare de control care sa stapaneasca temperatura, miezul reactorului s-a supraincalzit. Din cauza caldurii extreme, barele de combustibil s-au rupt. Explozia scuipa acoperisul de 2000 de tone al reactorului. Au fost aruncate 8 tone de material radioactiv la 1 Km inaltime in atmosfera.

PATA ROSIE II DA PE SOVIETICI IN VILEAG

Autoritatile sovietice au incearcat din rasputeri sa pastreze tacerea asupra evenimentului. Ba chiar i-au fortat pe oameni sa participe la defilarile in cinstea zilei de 1 mai. La scurt timp dupa explozie, unul dintre satelitii de spionaj americani trece peste Cernobil. "Pata rosie" inregistrata pe fotografia de inalta rezolutie, dezvaluie o zona de caldura intensa, in apropierea Kievului. Americanii descoperisera accidentul. Nu au fost singurii. Dezastrul nuclear, jenant pe plan international, dovedea lipsuri in tehnologia nucleara sovietica. Initial, vantul a imprastiat norul radioactiv peste Belarus, Polonia si Suedia. Centrala nucleara Forsmark- Suedia este la 1600 Km de Cernobil. La doua zile dupa accident, un inginer nuclearist a descoperit accidentul de la Cernobil cu ajutorul unui detector de radiatii. Suedezii au cerut explicatii. Dupa ce URSS a fost nevoita sa recunoasca accidentul de la Cernobil, dezastrul umple imediat prima pagina a ziarelor de stiri din toata lumea. Presa descrie apocaliptic, accidentul de la Cernobil. Titluri de o schioapa: "Cosmarul Nuclear, Zbor pe norul mortii, 400 mile patrate de cimitir. Oamenii de stiinta sovietici: Focul poate arde decenii in sir! Topirea rectorului nuclear arunca un nor ucigas peste Rusia".

Stirile TV de pe canalul sovietic "VREMIA" au dat doar un scurt comunicat: "La centrala atomica de la Cernobil a avut loc un accident. Unul dintre reactoarele nucleare a fost avariat. Se iau masuri pentru inlaturarea consecintelor. S-a infiintat un comitet de ancheta ". La fata locului, operatorii fac masuratori sau filmeaza de la sol si din elicoptere fara sa stie la ce se expun. Multi dintre ei vor pieri curand . O mie opt sute de curse de elicopter, au lansat 5000 de tone de material absorbant. Plumb, nisip si argila alte substante chimice. Din pacate nici unul nu a reusit sa-si atinga tinta: miezul topit al reactorului.Victimele primesc ingrijiri medicale. Pana pe cinci mai, norul radioactiv a fost dus de vant in directia nord-nord-est peste Belarus si sud-estul, peste Rusia. Constructia reactorului nr.4 de la Cernobil a durat trei ani. A fost spulberat in doar 84 de minute.

Raportul AndropovCa oficialii sovietici cunosteau hibele reactoarelor tip RBMK 1000, cum erau cele de la Cernobil, nu mai este nici un secret, acum dupa mai bine de 20 de ani. Mai mult, documentele scoase la iveala din arhivele de partid, dovedesc ca fosta conducere a KGB avertizase din timp cu privire la unele greseli in proiectarea si executia centralei de la granita cu Belarus. Raportul KGB No. 346-A, semnat la 21 februarie 1979 de Iuri Andropov, presedintele Comitetului Securitatii de Stat KGB (viitor presedinte al URSS) sta marturie ca specialistii isi facusera datoria si semnalasera. Planul insa trebuia indeplinit inainte de termen si raportat Comitetul Central al Partidului Comunist URSS.

Raportul KGB care semnala defecte de constructie la centrala de la Cernobil. Semneaza seful de atunci al spionilor sovietici, Iuri Andropov.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page