Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

"... o VREME ca ACEASTA..."


    
    "... o vreme ca aceasta..." - zicere biblica -, se potriveste, dar diferit, oricarei vremi a istoriei neamului omenesc. Este VREMEA ZILELOR NOASTRE mai altfel, mai deosebita decat celelalte vremi pentru a fi mentionata si subliniata in mod particular? Chiar daca ar fi si numai la fel ca una din celelalte vremi trecute este destula motivatie a fi remarcata si ea pentru ca ne apartine noua, suntem implicati in ea. Parerea mea este insa ca "VREMEA ACEASTA" in care traim noi este un fel de cumul al tuturor VREMILOR, un REZUMAT al lor, un FINAL care aduna in el pe toate celelalte. Este destul ca VREMEA ACEASTA este VREMEA SFARSITULUI, calificativ care nu se potriveste niciunei vremi istorice oricat de "ACEASTA" a fost numita ea la timpul ei.
    "Este oare ACUM (atunci) VREMEA de luat argint, haine, maslini, vii, oi, boi, robi si roabe"? a intrebat proorocul Elisei pe slujitorul sau Ghehazi dupa ce capetenia ostirii imparatului Siriei fusese vindecat de lepra in Israel. Raspunsul nu s-a asteptat. Lepra s-a mutat de pe unul pe celalalt. Este oare ACUM (acum) VREMEA de repetat aceeasi intrebare, cu acelasi neraspuns si cu acelasi rezultat? Sa nu insemne nimic pentru noi ca VREMEA de ATUNCI este si VREMEA de ACUM, la care se adauga o diferenta de cateva mii de ani spre SFARSIT? Nu este mult mai indreptatit sa reflectam despre "... o vreme ca aceasta..."?
    "Caci daca vei tacea ACUM... si cine stie daca nu pentru o VREME ca ACEASTA ai ajuns la imparatie". Recunoasteti desigur interventia lui Mardoheu catre Estera ajunsa imparateasa. VREMEA de ATUNCI este VREMEA de ACUM. La cea de ACUM se adauga si faptul ca este cea de pe URMA, cum spun slujitorii Domnului in tot Noul Testament. Pe sus, pe la cele mai inalte niveluri ale societatii omenesti sunt oameni care stiu despre Domnul si pot marturisi despre El.  
    Simtul meu este ca societatea omeneasca in general si fiecare in particular nu traieste VREMEA ACEASTA si a ramas mult in urma ei. Mi se pare o discrepanta colosala intre profetiile studiate in "birourile" teologice ale crestinatatii (sa luam principala religie doctorizata) si aceleasi profetii biblice in evenimentele de pe "strazile" lumii. Mi se pare ca o VREME ca ACEASTA se refera ACUM la cele ce se petrec la PORTILE DAMASCULUI, in timp ce spectacolul Bucurestiului - una din capitalele Uniunii Europene (un mic exemplu) -, are in preocuparea lui "cainii maidanezi". Razboiul ideologic intre Statele Unite si Rusia asupra Siriei este intrecut cu mult in atentie de teama ca nu cumva "stafia" doamnei responsabila din partea asociatiei internationale de protectia animalelor sa ajunga la Palatul Cotroceni sau Victoria sau mai stiu eu care altul. Se uita ca "doamna" in cauza isi tine discursul de protectie a cainilor (care merita sa fie protejati) intre masa de pranz si cea de seara la care savureaza carne de miel trimis la moarte dupa regula celor mai elegante maniere. Incercand atingerea civilizatiei galice intram papionizati (caci altfel nu ni se permite), sa consumam cele mai delicate animale in timp ce pregatim demonstratiile de strada pentru "protectia" altora. Social nu doar penibil, dar si stupid.  "Sacrificam" salmoni pentru "protejarea balenelor". Ne-am departat de subiect. Poate, limbajul e insa biblic. Proorocii porneau de la realitatile stupide pentru a se face intelesi. Pot fi acuzat de nerespectul fata de limbajul frumos in legatura cu lucrurile de mare insemnatate.  Descrierea "sarmanului Lazar" paralel cu "bogatul" din parabola Domnului n-ar trebui sa-mi fie exemplu, caci El este El. Acum cand drumul dintre Ierusalim si Damasc pe care "vindecarile" ar putea circula, este inchis, si dupa cum spun comentatorii singurul drum concret spre Damasc este cel de la Beirut, profetia este in desfasurare.
    Intre profetiile Bibliei si desfasurarea evenimentelor din marile cetati ale lumii este o deplina concordanta si implinire.  Interpretarea lenesa, de birou, care se interpune intre marea avertizare profetica biblica si implinirea ei pe realitatea societatii omenesti e tot ce poate fi mai rau. Ce este de facut "intr-o VREME ca ACEASTA"?  Poate cel mai important lucru este sa intelegem ce fac lumile nevazute in VREMEA ACEASTA. In niciun caz luarea in ras a profetiilor.

    Benone Burtescu

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page