Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ZIUA LIMBII ROMÂNE LA MONTREAL


 (Continuare din editia precedenta)

Cuvantul rostit de Ala Mindicanu, presedinta asociatiei Comunitatea Moldovenilor din Québec, membra activa a Miscarii de eliberare nationala din Basarabia in perioada 1988-1991, coordonatoare a Asociatiei Culturale Romane, a avut rol explicativ pentru intelegerea semnificatiei profunde a evenimentului, amintind asistentei despre circumstantele in care a fost luata istorica decizie a legislativului moldovenesc prin care a fost legiferata revenirea la scrierea cu grafie latina la 31 august 1989, data la care in Basarabia se sarbatoreste anual Ziua Limbii Romane. Vorbitoarea a mentionat si Legea nr. 53 din 14 martie 2013, prin care Parlamentul Romaniei a instituit ziua de 31 august ca Ziua Limbii Romane.
Lupta romanilor de buna credinta de peste Prut trebuie dusa pentru recunoasterea adevarului ca nu exista o limba moldoveneasca, sustinuta si in prezent in Constitutia tarii. Fara indoiala ca la Montréal romanii au sters pentru o zi granitele trasate pe linia Prutului, restabilind prin cultura unitatea neamului. Consider ca rolul diasporei nu mai trebuie sa fie subestimat pe viitor.

Presedinte al Asociatiei Scriitorilor de Limba Romana din Québec, poetul Adrian Erbiceanu, insotit de scriitoarea Daniela Maxim, a prezentat intr-o lectura comparativa poemul sau in versuri Tinerete fara batranete, o interesanta stilizare a basmului lui Petre Ispirescu cu acelasi nume. Ca „invitat special”, actorul Constantin Chiriac a sustinut un inspirat recital Creanga-Eminescu. Dialog. Intervenind in fluxul programului, d-na Mary Deros a felicitat asistenta cu ocazia sarbatorii si a mentionat importanta pastrarii traditiilor culturale si lingvistice in comunitatea romaneasca din Montréal ca parte integranta a comunitatii multiculturale montrealeze. Marius Finca, membru al consiliului Asociatiei Culturale Romane, a sustinut o curajoasa ipoteza privind radacinile limbii romane, idiom care ar fi mama limbilor indo-europene.

Cei doi membri ai Uniunii Scriitorilor din Romania in calitatea lor de “invitati de onoare”, anume regizorul romancier Dan Ghitescu, primit cu acest prilej festiv in Asociatia Scriitorilor de Limba Romana din Québec, si Anca Sirghie, reprezentand mediul universitar din Sibiu, autoare si editoare de carte, au felicitat comunitatea romaneasca si au subliniat importanta limbii nationale pentru copiii romani din diaspora. Formatia Trio, alcatuita din naistul Vitalie Reutchi, violonistul Serghei Trofanov si pianista Olga Trofanov, au incantat publicul, interpretand cu virtuozitate fragmente din Rapsodia Romana de George Enescu si alte piese consacrate. Helen Fotopulos, ales local din sectorul Côte-des-Neiges, a apreciat activitatea asociatiilor romanesti ACR si CMQ si a felicitat asistenta cu prilejul sarbatorii. Mai multi lideri de asociatii nonguvernamentale si invitatii la eveniment au primit diplome de excelenta pentru activitatea de promovare a valorilor culturale si spirituale romanesti in Canada.

Echipa de televiziune K2 TVRo Montréal, reprezentata de Nicolai Lavric, Mike Farkas si Bianca Lavric, au filmat si au transmis in direct intreaga sarbatoare. Evenimentul a avut inspirate prelungiri, care au asigurat Zilei Limbii Romane o complexitate caleidoscopica. Astfel, in ziua de 1 septembrie 2013 la Biserica Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul a avut loc un recital de poezie religioasa Metanie Tie, parinte! prezentat de actorul Constantin Chiriac. Preotul Ioan Cotrigasanu i-a multumit din inima oaspetelui pentru acest minunat eveniment, unic in istoria bisericii. In dupa-amiaza aceleiasi zile la Centrul Sociocomunitar s-a desfasurat o intalnire informala intre membrii comunitatii si oaspetii sarbatorii Ziua Limbii Romane. Constantin Chiriac, Anca Sirghie si Dan Ghitescu au raspuns la intrebarile asistentei, au povestit despre realitatile din Romania, au relatat despre creatia lor recenta. Evenimentul a avut ca moderator pe Ala Mindicanu, mereu calda ca simtire, orientata si inteleapta in rolul ei de gazda. A fost o discutie interesanta despre teatrul sibian, cu festivalul sau international, si Radu Stanca, ctitor si slujitor de geniu al institutiei, despre limba romana, care se cuvine promovata in lume ca purtatoare a unor valori inestimabile.
 Anca Sirghie

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page