Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Arad: Comemorarea a 69 de ani de la eroicele lupte purtate de Armata româna pe Valea Muresului


Peste 200 de persoane au luat parte, sambata, la manifestarile organizate in localitatile Radna-Lipova si Paulis din judetul Arad la comemorarea a 69 de ani de la eroicele lupte din septembrie 1944 purtate de Armata romana pentru apararea Defileului Muresului, opunandu-se inaintarii trupelor hortisto-hitleriste.
Programul manifestarilor, organizate de Asociatia Nationala a Veteranilor de Razboi - Sectiunea Detasamentul Paulis, Institutia Prefectului, Consiliul Judetean Arad, Primaria Lipova, Primaria Paulis si Arhiepiscopia Aradului, a inceput cu festivitatea depunerii de coroane si jerbe la troita din incinta UM 0911 din Radna, dupa care a avut loc o procesiune religioasa cu depunere de coroane la Cimitirul Eroilor din Radna.
Partea a doua a manifestarilor comemorative a inceput cu o liturghie arhiereasca cu parastas, oficiata la biserica ortodoxa din Paulis de un sobor de preoti in frunte cu IPS Timotei, arhiepiscop al Aradului, urmata de un ceremonial religios si militar cu prezentarea onorului si depunere de coroane la Monumentul Eroilor de la Paulis.
Mesajul Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi a fost transmis celor prezenti de catre gen. lt. Constantin Didulescu. 'Ne plecam cu piosenie in fata tuturor celor care, in urma cu 69 de ani, membrii ai Detasamentului Paulis, au scris cu sangele lor, pe acest teritoriu binecuvantat de Dumnezeu, legendare pilde de eroism, de daruire fara preget, de patriotism". a spus gen. lt. Constantin Didulescu.
Intre cei care au luat parte la manifestarile de sambata s-au aflat, alaturi de reprezentanti ai administratiei publice judetene si locale, ai diferitelor institutii, ai partidelor politice, cadre militare active sau in retragere, si cativa veterani de razboi, care au luat parte la eroicele lupte duse de Armata romana pentru apararea Defileului Muresului. Intre acestia din urma s-au aflat colonel in retragere Vasile Ionescu si capitan in retragere Mihai Popescu, ambii in varsta de 90 de ani. Cel dintai a venit de la Targu Jiu, iar a doilea de la Pitesti, pentru a revedea, cu nostalgie, locurile unde, sub comanda capitanului Ion Fatu, au luptat impotriva trupelor hortisto-hitleriste.
Manifestarile desfasurate la Monumentul de la Paulis s-au incheiat cu depunerea de coroane si jerbe de flori si onorul militar dat de un detasament de militari din cadrul Batalionului 191 Infanterie "col. Radu Golescu" dislocat in Arad.
Dupa momentul 23 august 1944, cand Armata romana a intors armele, incercarile germanilor de a reocupa Romania au fost zadarnicite de indarjirea Armatei romane si a formatiunilor paramilitare denumite Garzi patriotice, asa cum s-a intamplat pe aeroporturile Baneasa si Arad, la Brasov, Cernavoda, Ploiesti.
Ofensiva germanilor si hortistilor la granita de vest a inceput la 5 septembrie 1944, Aradul cazand in mainile acestora pe data de 11 septembrie. Apoi, unitati din Corpul Alpin german au continuat ofensiva pe valea Crisului Alb, unde drumul le-a fost barat prin jertfa de sange a elevilor scolii de ofiteri de rezerva de la Ineu, in crancenele lupte de la Beliu si Prunisor.
Pe Valea Muresului si-a continuat inaintarea Divizia hortisto-ungara "Budapesta", cu un efectiv de circa 20.000 de militari, inaintarea fiindu-i oprita in pusta Paulisului de catre un detasament roman format din trei batalioane de elevi de la scoala de subofiteri in rezerva de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie si Divizionul 61 artilerie grea, numarand in total putin peste 1.800 de militari.
Ostasii romani au rezistat eroic timp de o saptamana unui inamic mult superior atat ca numar, cat si ca tehnica de lupta, pana la sosirea in zona a marilor unitati romane si sovietice care i-au determinat pe inamici sa se retraga.
Desi de scurta durata, eforturile luptatorilor care alcatuiau Detasamentul Paulis si importanta strategica a rezultatului acestor eforturi au fost recunoscute ca atare in analele de istorie ale celui de-al Doilea Razboi Mondial. AGERPRES/FOTO PE FLUX/(A, AS - autor:Ioan Weisl, editor: Karina Olteanu)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page