Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CORESPONDENTA: Un român devine unul dintre primii noua decidenti din structura civila de conducere a NATO


Corespondentul AGERPRES, Florin Stefan, transmite: Sorin Ducaru, ambasadorul Romaniei la NATO de peste 6 ani, va deveni de miercuri, 25 septembrie, unul dintre primii noua decidenti din structura civila a NATO, odata cu preluarea functiei de sef al Diviziei pentru riscuri de securitate emergente din cadrul Aliantei Nord-Atlantice. Care vor fi atributiile sale in urmatorii cel putin trei ani, cum s-a pregatit pentru functia pe care o va ocupa in structura de conducere a NATO, cum va arata prima sa zi de munca si cum isi caracterizeaza mandatul de ambasador care va lua sfarsit saptamana viitoare, sunt cateva dintre chestiunile discutate de Sorin Ducaru intr-o ultima intalnire cu presa romana din Bruxelles in calitate de ambasador al Romaniei la NATO.

Sorin Ducaru sustine ca divizia pe care o va conduce de la 25 septembrie, una dintre cele sapte din cadrul NATO, este compusa dintr-o echipa directa de circa 60 de persoane, la care se adauga oameni de legatura in celelalte divizii, agentii, centre de excelenta si comandamente.

'Divizia a fost creata in contextul dezbaterii privind noul concept strategic si a avut ca obiectiv sa abordeze riscurile de securitate ale secolului al XXI-lea. Aceste teme majore s-ar imparti in urmatoarele categorii - apararea cibernetica, lupta impotriva terorismului, securitatea energetica, politica nucleara a Aliantei si activitatea care vizeaza lupta impotriva diseminarii armelor de distrugere in masa. Divizia mai cuprinde si o capabilitate, o unitate de analiza strategica, aceasta avand rolul sa colecteze informatii atat din domeniul public, cat si din zona serviciilor speciale si sa proiecteze aceste informatii din perspectiva surprizelor pe care le poate oferi viitorul din punctul de vedere al securitatii', a declarat Ducaru.

Tot in cadrul diviziei pe care o va conduce Sorin Ducaru va fi gestionat si programul NATO 'Science for Peace', adresat aliatilor, dar si partenerilor, 'care se refera la o combinare a dimensiunii politice cu cea de cercetare stiintifica in sensul acoperirii unor nevoi, fie de capabilitate, fie de aparare, care sunt directe pentru Alianta, adica sunt niste cerinte foarte stricte de a raspunde obiectivelor Aliantei'.

El a precizat ca tema apararii cibernetice a capatat o vizibilitate aparte in ultima perioada 'pe de o parte pentru ca a crescut gradul de constientizare a anumitor vulnerabilitati, a nivelului de activism care s-a manifestat la nivelul celor ce au generat incidente cibernetice, fie legate de spionaj cibernetic, fie actiuni care sa opreasca functionarea anumitor sisteme, tip 'denial of service''.

Pe de alta parte, afirma diplomatul roman, prin mandatul stabilit la summitul de la Lisabona si reiterat la Chicago, aliatii au obligatia de a investi in securizarea sistemelor proprii ale Aliantei, proces care este in prezent 'in curs de finalizare'.

'Exista in jur de 55 de locatii unde exista structuri NATO, comandamente, locatii de agentii, sigur, cartierul general al NATO, care vor fi in perioada imediat urmatoare aduse sub o protectie centralizata din punct de vedere cibernetic. De asemenea, s-a aprobat o politica a NATO in domeniul apararii cibernetice care vizeaza printre altele si includerea capabilitatilor din domeniul cibernetic in asa-numita planificare a capabilitatilor de aparare, care in NATO se face de mult in domeniul conventional, iar acum se vor introduce si aspecte de aparare cibernetica, aspecte de identificare a unor standarde minime de securitate cibernetica, de stabilire a unor dependente critice intre sistemele aliate si sistemele nationale. Pe urma exista necesitatea de a stabili o coerenta si o coordonare cu ceea ce se intampla in alte zone, in alte organizatii, de exemplu in zona UE, pe linia securitatii cibernetice', a spus Sorin Ducaru.

Diplomatul roman sustine inca ca obiectivul sau este ca divizia sa nu fie una 'a unei singure teme', pentru ca si celelalte teme, precum lupta impotriva terorismului, securitatea energetica sau combaterea proliferarii armelor de distrugere in masa, sunt foarte importante.

'Cred ca nu voi avea niciun fel de plictiseala, e o gama de domenii care de fapt vizeaza viitorul Aliantei si felul in care vom reusi sa ne adaptam pentru a raspunde eficient la aceste tipuri de amenintari. si, sigur, eu ma raportez la aceste domenii cum m-am raportat si ca ambasador al Romaniei si cum, pot sa spun, s-a raportat Romania (...) foarte mult din perspectiva viitorului, nu atat a trecutului, de altfel nici nu am avut un trecut atat de lung, implinim la anul un deceniu ca stat membru. Atunci intotdeauna am considerat interesant si important sa fim contributori activi la dezbaterea privind aceste noi amenintari si de a ne gasi in nisele de pozitionare, astfel incat sa avem un rol articulat in ce priveste raspunsul la astfel de amenintari. Asa cum am facut in domeniul apararii antiracheta, care este tot o amenintare emergenta, si care va creste in viitor, asa cred ca va trebui sa ne raportam si la teme precum apararea cibernetica, securitatea energetica, lupta impotriva terorismului si asa mai departe', a estimat viitorul sef de divizie NATO.

Sorin Ducaru isi va incepe mandatul in noua sa calitate miercuri, 25 septembrie, si spune, cu umor, ca primul lucru pe care il va face va fi sa-si semneze noul contract de munca.

'Voi avea un Consiliu /Nord-Atlantic/ la ora zece, dar voi incepe activitatea, la ora 8.00, cu semnarea contractului, pentru ca pana atunci nu esti decat potential ocupant al acestei pozitii. Dar am deja o agenda pentru ziua de miercuri care este plina', a relatat Ducaru.

Intrebat daca are sfaturi pentru succesorul sau in functia de ambasador la NATO, care nu a fost inca numit, viitorul sef de divizie a raspuns ca se va intalni cu acesta dupa luarea deciziei si ca va fi pregatit sa predea stafeta colegial si personal. Despre mandatul pe care l-a avut la NATO, fostul ambasador spune ca 'a fost o experienta aparte, unica, densa si complexa', in care a avut in permanenta noi provocari, printre care si organizarea unui summit NATO la Bucuresti. 'Va marturisesc ca ma intrebam la un moment dat ce voi face dupa summitul de la Bucuresti, care a fost un reper', relateaza Sorin Ducaru.

Diplomatul sustine insa ca experientele cele mai profunde au fost reprezentate de intalnirile cu militarii romani. 'Am avut sansa sa am contacte nemijlocite cu militarii din teatrele noastre de operatii si cred ca aceste experiente au fost printre cele mai profunde. Am un respect, si o admiratie, si o gratitudine aparte pentru acesti oameni care combina profesionalismul cu dedicatia si cu sacrificiul suprem. Apoi am avut sansa sa vizitez o serie intreaga dintre tarile partenere si am simtit acolo acea rezonanta pe care o simteam in Romania uneori cand voiam sa devenim membri ai Aliantei', a mai spus el.

Intrebat daca trecerea de la rolul de reprezentant al unui stat, la pozitia celui care trebuie sa obtina consensul in reuniuni il emotioneaza, Ducaru a precizat ca s-a obisnuit cu acest lucru in cei aproape doi ani in care a fost decanul de varsta al ambasadorilor.

'Nu as putea spune ca am emotii dar sunt foarte constient de aceasta nevoie /de consens/. Intr-un fel nu e un lucru nou, pentru ca fiind o organizatie de consens, in NATO, fie in consultari, fie in negocieri, esti obligat si ca reprezentant national sa te acordezi la obiectivele Aliantei si sa actionezi in sensul crearii consensului. Pe urma, am avut sansa sa actionez 22 de luni ca decan al Consiliului si asta inseamna ca am fost si cel care a prezidat o serie intreaga de reuniuni informale, acest conclav care este cel mai complex si cel mai sofisticat, cel al ambasadorilor. Iar din aceasta prezidare a trebuit sa extrag cateva decizii de consens, fie ca a fost vorba de aspecte cum ar fi reforma unor institutii ale Aliantei sau selectia celor doi directori ai noilor agentii, pentru ca am fost seful panelului de selectie', a declarat Ducaru pentru presa romana.

El isi aduce aminte ca au existat situatii in care s-au produs blocaje chiar si in dezbaterile formale si atunci, in baza unei traditii, 'fie din proprie initiativa, fie la rugamintea secretarului general, decanul poate realiza consultari separate pentru a veni in reuniuni cu alternative care ar putea sa fie fezabile in directia atingerii consensului'.

'Sunt constient de schimbare, sunt constient ca practic esti in situatia de a servi sau de a te raporta la altii, de a livra in mod egal tuturor aliatilor, dar sunt extrem de motivat de aceasta noua pozitie. M-am obisnuit in viata nici sa nu ma urc prea sus, sa ma lovesc de vreo grinda metaforica, dar in niciun caz nici sa mi se inmoaie vreodata genunchii. As merge pe o viteza de croaziera si de abordare cu care m-am obisnuit si pentru care m-am antrenat in ultimii ani', conchide viitorul sef de divizie al NATO.AGERPRES/(editor: Mariana Ionescu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page