Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Scriitorul Petru Popescu: Modelul american de cultura "internationala" se va extinde si în Europa


Modelul american de cultura "internationala" se va extinde si va deveni si model european, aceasta neinsemnand ca Europa isi va pierde astfel identitatea, considera scriitorul Petru Popescu.
Scriitorul a participat miercuri, la sediul Bibliotecii safran, la o intalnire cu tema "Hollywood-ul etnic - de la Spielberg la Petru Popescu", organizata de Federatia Comunitatilor Evreiesti, explicand cum se schimba pentru cei asemenea lui, pentru "expatriati", notiunea de identitate nationala in Statele Unite.
Popescu a sustinut ca in America s-a simtit "foarte ca acasa", dat fiind faptul ca multi dintre aceia care lucreaza la Hollywood sunt americani care provin insa din tari din Europa de Est si despre realitatile carora acestia fie glumesc, fie povestesc induiosati.
"M-a servit in cariera si curiozitatea - nu erau multi romani atunci - si faptul ca toti erau de pe altundeva si nimeni nu avea un conflict personal cu faptul ca mai avea o identitate", a declarat scriitorul pentru AGERPRES.
Pe de alta parte, Petru Popescu considera ca "unul dintre marile avantaje ale Americii este ca parca esti intr-un avion supersonic, nu e foarte mult sa te mai uiti la anumite amanunte ca aici (n.r. - in Europa)".
"In Europa parca esti intr-un balon cu aer cald (...), in vreme ce in America mergem cu viteza, importantul, esentialul cel mai mare conteaza", a spus scriitorul.
Despre relatia cu alti scriitori romani, Petru Popescu a aratat ca nu l-a cunoscut pe Ion Petru Culianu, a avut o relatie cordiala cu Matei Calinescu, pana la decesul acestuia, iar cu Norman Manea a avut si continua sa aiba o prietenie "oarecum abstracta si intrerupta". De asemenea, a spus ca a avut placerea sa fie recenzat de Andrei Codrescu, cu care a impartit, pana la un anumit moment dat, acelasi agent literar.
Popescu a vorbit si despre periplul publicarii romanului "Sfarsitul bahic", care reflecta un fragment din realitatile vietii evreilor din Romania, despre care a sustinut ca, prin descrierea perechii Florenta si Florea Duhan, avandu-i ca modele pe Elena si Nicolae Ceausescu, a fost prima caricatura a perechii prezidentiale din literatura romana. Scriitorul considera ca romanul nu a fost inteles la vremea respectiva si-si doreste sa-l republice in tara.
El a declarat pentru AGERPRES ca in 1992, cand s-a intors pentru prima data in tara, a constatat "o existenta foarte dura, foarte multa confuzie, nu se stia nici viitorul, nu se mai intelegea nici trecutul", dar ca in prezent Romania este foarte schimbata fata de acea perioada, "a progresat mult".
Nascut la 1 februarie 1944 la Bucuresti, Petru Popescu, provenit dintr-o familie de intelectuali (tatal, Radu Popescu, a fost un cunoscut cronicar dramatic, iar mama, Nelly Cutava, actrita la Teatrul Nottara), este romancier, scenarist si realizator de filme in SUA.
Autor, intre alte volume, al romanelor "Prins", "Dulce ca mierea e glontul patriei", "Sfarsitul bahic", Petru Popescu a debutat la 22 de ani, cunoscand un succes precoce, neegalat la inceputul anilor '70.
Bursier al Premiului Herder, decernat la Viena, scriitorul a decis in 1974, in plina glorie, sa ramana in Occident, devenind in SUA un scriitor de succes si un cineast apreciat, autor de scenarii ale unor filme de la Hollywood.
Este casatorit cu Iris Friedman, descendenta unei familii de evrei din Cehia, cu care are doi copii, Adam (n. 1985) si Chloe (n. 1989).
Din 1992 revine curent in tara, unde ii sunt reeditate o parte dintre lucrarile din perioada de pana in 1974, in timp ce alte scrieri mai recente sunt traduse din engleza si publicate la diverse edituri. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Nita)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page