Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Radu Podgorean a prezentat într-o reuniune la Ministerul Culturii initiativa MAE privind dialectul megleno-român


Radu Podgorean, secretar de stat in MAE, a prezentat miercuri la o masa rotunda organizata la Ministerul Culturii initiativa Ministerului Afacerilor Externe privind mutarea dialectului megleno-roman de la categoria limbi aflate in pericol la categoria limbi grav periclitate, in cadrul programului UNESCO de salvgardare a limbilor aflate in pericol.
"Trecerea la aceasta categorie atrage atentia asupra pericolului de extinctie si asupra nevoii de protejare a diversitatii lingvistice. In acelasi timp, este un instrument care monitorizeaza gradul de periclitare a limbilor, precum si tendintele diversitatii lingvistice la nivel global", a afirmat Podgorean la evenimentul cu tema "Situatia dialectului megleno-roman si a patrimoniului cultural megleno-roman".
Podgorean le-a propus participantilor un demers rapid si unitar din partea tuturor institutiilor care pot formula argumente in sprijinul modificarii categoriei in care sa figureze dialectul megleno-roman.
La masa rotunda au mai participat Radu Boroianu, secretar de stat in Ministerul Culturii, acad. Marius Sala, directorul Institutului de Lingvistica "Iorgu Iordan - Alexandru Rosetti", acad. Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie si Folclor "Constantin Brailoiu", reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Culturii, Ministerului Educatiei Nationale, Institutului Eudoxiu Hurmuzachi.
Initiativa privind dialectul megleno-roman a fost lansata in timpul recentei vizite a ministrului afacerilor externe in Republica Macedonia.
Propunerea a fost inaintata de partea romana, Republica Macedonia fiind invitata sa promoveze in parteneriat demersuri pe langa UNESCO pentru mutarea dialectului megleno-roman de la categoria limbi aflate in pericol la categoria limbi grav periclitate. AGERPRES/ (AS-autor:Daniel Florea, editor: Antonia Nita)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page