Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

A început scoala!


O uniforma, o pereche de pantofi si un abecedar pentru copiii nevoiasi din comuna Jilava
Jilava este o comuna in judetul Ilfov, Muntenia, formata doar din satul omonim, de resedinta. Comuna a devenit notorie datorita penitenciarului Jilava, unul dintre cele mai mari si mai faimoase din Romania, folosit de diferitele guverne romanesti pentru incarcerarea detinutilor politici.
Comuna este amplasata la sud de Bucuresti, de-a lungul soselei DN5 si al caii ferate ce leaga Bucurestiul de Giurgiu. Aici exista trei obiective incluse in lista monumentelor istorice din judetul Ilfov ca monumente de interes local. Doua dintre ele sunt clasificate ca monumente de arhitectura: biserica „Sfintii Imparati Constantin si Elena”, datand din 1817, si biserica „Adormirea Maicii Domnului”, datand din 1843. Un al treilea monument, cismeaua Radu Voda din strada Mierlari, este clasificat ca monument de for public. Alte doua monumente, maresc lista obiectivelor turistice ale acestei comune: Monumentul Eroilor Rusi si Monumentul dedicat celor cazuti in Razboiul de Independenta din 1877-78.
Jilava are doua scoli gimnaziale care si-au deschis portile la data de 16 septembrie pentru a-si primi elevii. Una dintre ele, scoala din “?iganie”, dupa cum o numesc toti localnicii, situata la intersectia strazilor Verii si Garii, in estul comunei , a inceput acest nou an scolar cu dreptul! La data de  1 septembrie 2013, scoala si-a redobandit personalitatea juridica, devenind oficial: ?coala Gimnaziala nr. 2 Jilava.

Un cadou pentru cei 50 de ani de existenta pe care ii implineste cladirea scolii in acest an.
„Scoala dispune de 5 sali de clasa si de un laborator de Informatica.” ne spune directorul scolii, profesorul de istorie Stoica Stan. „La inceputul anului scolar 2012-2013 a fost amenajata Clasa Pregatitoare, conform standardelor si directivelor stabilite de Inspectoratul scolar Judetean Ilfov. scoala nu are o gradinita in structura ei, dar colaboreaza cu Gradinita nr. 2 din com. Jilava. scoala are un proiect ‚scoala dupa scoala’pentru anul scolar 2013 - 2014, cu un grup tinta de 24 de elevi. In prezent, in scoala se desfasoara trei proiecte:
1. ‚Hai la scoala’, in parteneriat cu UNICEF si Institutul de stiinte ale Educatiei (grup tinta de 30 de elevi)
2. ‚Educatie pentru viata’, proiect care are ca obiective reducerea abandonului scolar, continuarea studiilor si integrarea sociala a elevilor (grup tinta clasele VII -VIII)
3.’O clasa mai curata, o atmosfera mai civilizata’, proiect care are ca obiectiv mentinerea unei admosfere placute, calde, civilizate, in scoala noastra (grup -tinta: toate clasele).” a incheiat directorul scolii, profesor de 15 ani la acesasta institutie de invatamant.
Prima zi de scoala este in viata unui copil un moment de neuitat. Cu ghiozdanul in spate, cu uniforma curata si apretata si cu flori in mana, generatii dupa generatii copiii au pasit pragul scolii deschizandu-si un drum spre viitor. „Cine are carte, are parte” spune un proverb romanesc. Dar oare aceste lucruri sunt valabile pentru toti copiii? Ei bine, nu. Sunt multe familii care nu-si permit luxul de a avea o uniforma, o pereche de pantofi , un ghiozdan si un sandvis cu care sa mergi la scoala. Comunitatea din jurul acestei scoli din Jilava, se numara printre locurile cu familii care nu au strictul necesar pentru un copil ajuns la varsta prescolara sau scoalara.  Copiii nevoiasi din acest cartier al comunei, nu au ce imbraca, nu au cu ce cumpara rechizite si categoric nu au posibilitatea de a avea ceva de mancare pentru pauza de masa din timpul orelor de curs.

Doi oameni inimosi ai comunei, preotul Eugen Stoica si preotesa Ana Maria Stoica, s-au hotarat sa puna capat acestor probleme si sa dea posibilitatea copiilor din jurul scolii Gimnaziale nr. 2 din Jilava, sa-si inceapa prima zi de scoala in uniforme noi.  Daca la inceput totul li s-a parut un vis, iata ca in aceasta toamna, visul a devenit realitate si elevii clasei a I-a de la scoala din „tiganie” au primit nu numai haine noi, dar si pantofi noi din piele, oferiti fiecarui copil de Dorel Acsinte. Efortul sotilor Stoica si al celor care i-au ajutat prin donatiile facute, nu s-au oprit doar la elevii de clasa I. Toti elevii scolii, aproape 200 de copii, vor primi uniforme pana la sfarsitul anului. Numai staruinta si dorinta unor astfel de oameni au facut posibil realizarea unui astfel de proiect. Nu le-a fost usor si o recunosc amandoi, iar acesta este doar inceputul! Acesti copii sunt marginalizati de cele mai multe ori din cauza situatiei lor financiare sau din cauza etniei, doua motive resimtite de preotul care ii considera pe toti, copiii lui Dumnezeu.  „Am batut la multe usi pana am ajuns sa gasim sprijinul de care am avut nevoie” ne-a spus preotul Eugen Stoica. „Cel mai mult ne-au ajutat prietenii. Restul oamenilor sunt inca reticenti. Avem inca mult de munca. Problemele sunt multe in familiile acestor copii. Unii nu pot fi inscrisi la scoala pentru ca nu au o adresa, casele lor nu sunt pe harta comunei. si sunt copii de toate etniile: romi, bulgari, greci, turci si romani. Sunt familii mixte.Vrem acum sa le aratam ca eforturile noastre nu au fost in zadar.  Avem planuri mari cu aceasta scoala. Vrem sa construim si o gradinita, o sala de sport, o cantina si tot ce este de cuviinta pentru ca si acesti copii sa se bucure la fel ca toti ceilalti de la scolile din jur.” Preot in parohia Jilava, parintele Eugen Stoica a venit in partile locului cu doar 3 ani in urma. Se implica in viata acestor familii si isi doreste sa-i ajute, sa-i calauzeasca pe un drum care in timp sa le usureze existenta. Nu este usor. Dar are nadejde in Dumnezeu ca munca lui va da roade.

Text & foto: Madalina Corina Diaconu
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page