Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Demers pentru sinceritateIntrebari pentru protestatarii din Piata Universitatii si reflectii pentru clasa politica

Cand vezi o mare impresionanta de oameni absolut civilizati si decenti, marsaluind tacuti, cand simti energia coplesitoare a maselor, dupa 24 de ani de tacere, de circul campaniilor electorale, show-urile de pe litoral si din studiourile de televiziune, nu poti decat sa te intrebi: De data aceasta, chiar se intampla?
Rosia Montana a devenit laitmotivul unei miscari asteptate de douazeci si patru de ani. Este minunat. Este mai mult decat necesar si indicat ca romanii sa creeze ei insisi, departe de orice manipulare sau interese politice, o miscare permanenta care sa reflecte cu adevarat ceea ce au nevoie si doresc pentru aceasta tara.
Dar adevarul este ca Rosia Montana este doar efectul, ci nu cauza. Efectul unei clase politice anacronice, mutante, perfide, care nu face altceva decat sa se preschimbe de fiecare data in alte forme sub aparenta democratiei. Intre intunericul comunist traitde catre parintii nostri si lumina orbitoare oferita noua acum de clasa politica neocomunista, este o singura diferenta. Aceea ca traim intr-o democratie iluzorie, intretinuta de aceiasi oameni, denumiti politici, dintr-un singur grup, dar cu sigle diferite.
Vreti schimbare si ati pornit cu Rosia Montana. V-ati mobilizat exemplar si ati dovedit ca puteti si sunteti o forta. Insa aici exista si cateva amendamente:
Cacofonia revolutionara, confuzia, nucleele de pichetaj profesionist, ca si revolutia de timp liber pot naste unde de miscare, dar le transforma in ocazii de tururi de forta prelectorale pentru politicieni, motive de campanie si de manipulare, anuland ceea ce ar putea fi trezirea reala a acestui popor si participarea lui, atat de asteptata si de clamata. Insa schimbarea nu se face prin fragmentare sau doar in acte. Sunteti tineri si educati. Reprezentati tocmai acel segment social pe care clasa politica a incercat de ani de zile sa il atraga si sa il foloseasca pentru scopurile ei. Vreti miscare permanenta, vreti sa vedeti urmarile mobilizarii voastre? Stiti cu adevarat ce vreti? Si daca da, v-ati gandit cu ce inlocuiti ceea ce acum se doreste a fi inlaturat?
Veti reusi sau nu cu Rosia Montana. Dar va veti opri aici?
Tineretea beneficiaza de eroism, dar, daca nu ii adaugi si intelepciune, orice act se pierde in eternul slogan conform caruia intre doua rele, alegi raul cel mai mic, in masinatiunile celor care detin puterea sau in socializarea in grupuri mari care ofera adrenalina maselor, fara ca problemele grave sa fie si rezolvate.
Care este cauza fundamentala de la care porneste miscarea pe care ati generat-o? Ce aduceti in schimb? Ce inseamna democratia pe care niciunul dintre noi nu a trait-o pana acum?
Premierul tarii afirma fara sa se gandeasca nicio secunda ca, probabil, oamenii politici au primit bani pentru Rosia Montana. Ca e vorba doar de cianura sau deexploatareapatrimoniului resurselor nationale in scopuri oculte, o realitate pacatoasa marturisita si stiuta de oricine intelege mecanismele negocierilordintre cei care reprezinta putere intr-un stat si cei care detin adevarata putere, deci bani, arata ca nimic nu se intampla asa cum ni se prezinta, ci doar se impune celor care nu pot spune nu.
Ce oameni politici reprezinta acest premier? Indiferent ca este vorba de uniunea nefireasca intre socialisti si liberali sau de Traian Basescu si camarila lui?
Batranii din Romania sunt prea obositi, iar voi, tinerii, cei care vreti sa fertilizati terenul ca sa dea alte roade, poate prea nauciti de cei care mizeaza pe faptul ca orice miscare, oricat ar fi ea de numeroasa sau de binevenita, se pierde atat timp cat nu exista rezistenta necesara si constiinta a ceea ce se aduce in loc. Constiinta ca aceasta democratie in care ati crescut si traim cu totii nu este reala, ci doar regizata de cei care, oricat de multe,emotionante si sincere pancarte exista,ei nu isi vor parasi locurile pentru adevar si oameni noi.
Democratia inseamna privilegiile voastre cetatenesti, obligatiile, implicarea voastra, fara iluzionarea ca veti putea strapunge vreodata zidul creat de dinastiile politice de acum, altfel decat prin vointa, constientizare si persuasiune.
Iar daca vreti sa va alegeti liber oameni care sa conteze si sa creeze o alta clasa politica pentru care nu va mai fi nevoie sa protestati in acest fel, v-ati gandit cum se poate face acest lucru? V-ati gandit ca omul strain de cercurile actuale politice care vrea sa candideze cinstit nu ar trebui sa aiba nevoie de vagoane de bani sau de influenta, in paguba, in mod clar, tot a noastra si nici nu trebuie sa fie nevoit sa abandoneze din start sau nici sa incerce din cauza faptului ca nu i se permite, fiind catalogat drept penibil si nebun?O situatie pe care cu totii o intretinem.
Este nevoie de voi, pentru ca este nevoie ca miscarea ce s-a prefigurat sa devina un curent si, apoi, o stare de fapt, pentru o noua clasa politica si un nou sistem in Romania.
Dar este nevoie de voi treziti, organizati si constienti ca Rosia Montana e doar un efect pentru care luptati si ca orice ati obtine in aceasta privinta este absolut insuficient si inutil, atat timp cat nu tratati cauza.
Altfel, veti fi doar niste visatori, numerosi, tineri, puternici, dornici, e adevarat, dar niste visatori, care, pentru un scurt moment, s-au trezit, au strigat, dar au adormit sau au fost adormiti la loc. Niste viitori batrani care ii vor vedea pe alti tineri protestand pentru drepturile, viata si tara lor si care vor povesti nepotilor ca, la un moment dat, au luat atitudine, dar nu au mers pana la capat.
Pentru ce protestati cu adevarat si unde este clasa politica in toata aceasta poveste?
Si poate ca aceste intrebari va intereseaza pe voi. E foarte posibil ca ele sa nu reprezinte o preocupare pentru clasa politica. Se pare ca ele sunt doar un motiv de precampanie prezidentiala, un motiv de hrana pentru presa in dezavantajul celor care ies sincer in strada si care, exploatati tocmai prin propriile slabiciuni,  reprezinta miza cea mare pentru jocurile de putere.
Asadar, vreti sa fiti doar o miza sau vreti sa fiti voi insiva, iar aceasta miscare sa creeze efecte reale?
Aceste consideratii sunt parte a ‚Demersului pentru sinceritate’, proiect initiat in 2012, care are drept scop tratarea tuturor problemelor serioase ale Romaniei, zona neutra, de arbitraj, in cadrul careia societatea civila, cetatenii si oamenii politici se pot reuni.

Marina Ene
Simona Stan


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page