Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

SOLIDARITATE MONDIALA CU ROSIA MONTANAToamna romaneasca a inceput

9 septembrie 2013. Ziua de solidaritate mondiala pentru Rosia Montana, care a mobilizat aproape 30.000 de persoane din intreaga lume, a avut deja consecinte surprinzatoare. Premierul Ponta, dupa ce daduse unda verde proiectului cu o saptamana inainte, a concluzionat dimineata: "Proiectul Rosia Montana este inchis. Sunt roadele manifestatiilor”. O noua si puternica mobilizare cetateneasca a fost cea din 15 septembrie, cu manifestatii la Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Constanta, Brasov, Viena, Praga, Barcelona, Chicago, Los Angeles, Montreal…

Hervé Kempf (fondator "Reporterre”): "Romania este o tara ingropata in coruptie. Aceasta mobilizare populara este o foarte buna veste”. Laurence Hugues (Comisia transnationala Europe Ecologie les Verts): "Danielle Auroi, presedinte al Comisiei afacerilor europene a Aliantei nationale, deputat ecologist, mi-a transmis sprijinul sau vizavi de aceasta manifestare. Este, de asemenea, si problema mea, voi transmite acest apel”. Ioan Piso (presedintele Fundatiei culturale Rosia Montana): "Putini dintre noi stiu ca nu e vorba doar de Rosia Montana, cedata de statul roman, ci si de ansamblul cadrilaterului aurifer din Muntii Apuseni, ca si de mari suprafete din Maramures si Banat. Rosia Montana nu este decat «Regina de pe tabla de sah». Daca «Regina» cade, totul se scufunda. Nu putem permite sa se intample asa ceva”.

Sergio Coronado (deputat in Circumscriptia 2 a Francezilor stabiliti in strainatate, membru al Partidului Europe Ecologie les Verts): "Ma bucur pentru mobilizarea de salvare a Rosiei Montana”.

200 de persoane s-au intalnit in fata sediului UNESCO de la Paris, pentru a protesta impotriva dezastrului exploatarii cu cianuri (6 septembrie).

Manifestantii – studenti, artisti, profesori, arhitecti – s-au imbracat in negru, pentru a simboliza doliul in fata dezastrului ecologic pe care il implica proiectul minier de la Rosia Montana, aprobat de Parlamentul de la Bucuresti.

Aproape 100 de persoane s-au intalnit in fata Ambasadei Romaniei de la Paris in dimineata de 8 septembrie, pentru a o declara Zi de solitaritate mondiala cu Rosia Montana. Manifestatii similare au avut loc la Strasbourg, Marseille, Bruxelles, Londra, Madrid, Berlin, ca si la New York, Singapore, Casablanca, Montreal si Toronto.

In dimineata de ieri, in Piata Universitatii din Bucuresti se aflau peste 25.000 de manifestanti impotriva Proiectului Gold Corporation, in marea majoritate tineri, cu corturi, si pe biciclete.

MARIANA CRISTESCU si ANCA SARGHIE

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page