Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Festivalul Hameiului din Transilvania, un succes de la prima editie - SighisoaraVineri, 6 septembrie, senatorul Akos-Daniel Mora a dat startul primei editii a Festivalului Hameiului din Transilvania, eveniment organizat intre 6 si 8 septembrie, in municipiul Sighisoara. Evenimentul s-a desfasurat in tandem cu Sighisoara Film Festival si Festivalul Fanfarelor, manifestari devenite deja traditie in orasul de pe Tarnava Mare.


Traditie de cinci secole

 Senatorul Akos Mora, in cadrul deschiderii oficiale, a precizat ca aparitia acestui eveniment a venit din dorinta conservarii traditiei de peste cinci secole in domeniul cultivarii hameiului, existente in zona Sighisoarei: "Vorbim de o traditie in cultivarea hameiului de peste 500 de ani, iar eu si invitatii mei de pe scena am inteles ca a venit vremea sa scoatem tot ce este mai bun din zona noastra, sa promovam traditia, cultura, obiceiurile pe care le avem in frumoasele zone unde locuim. De aceea, consider ca e vital ca aceasta traditie a cultivarii hameiului sa fie bine marcata, bine subliniata, bine pusa in opera aici, la Sighisoara. De ce spun asta? Pentru ca in anii de dupa Revolutie, Romania a pierdut capacitati importante de productie, atat in zona de productie, cat si in zona de agricultura. Celor care nu stiu, le spun ca, in domeniul hameiului, Romania pana in 1995 asigura absolut tot necesarul de hamei pentru productia interna de bere". In acelasi timp, Parlamentarul a tras un semnal de alarma in ceea ce priveste situatia actuala si viitorul hameiului in Romania. "Dupa 1995 a survenit un declin puternic al acestei culturi, odata cu privatizarile, care s-au intamplat la nivel national. Din acel moment si pana astazi, s-au facut eforturi imense in a pastra aceasta cultura vie. De a face ca aceasta cultura sa reziste  in timp. Va spun asta pentru ca am facut un calcul recent si mi-am dat seama ca din 2.700 de hectare cat avea Romania ca si capacitate de productie agricola in ceea ce inseamna planta hamei, astazi mai avem maximum 600 de hectare care sunt cultivate doar partial, iar diferenta care s-a pierdut este de peste 100 de milioane de euro. Sunt bani pe care i-am pierdut doar dintr-un prost management, pentru ca nu am fost in stare sa valorificam si sa mentinem ceea ce am avut pana in 1995. De aceea, cred ca nu este tarziu sa tragem un semnal de alarma in ceea ce priveste pastrarea, conservarea si valorificarea tuturor capacitatilor care exista in Romania", a subliniat Akos-Daniel Mora.


Personalitati importante, alaturi de organizatori

   La ceremonia de deschidere a festivalului, care s-a desfasurat vineri, 6 septembrie, au participat Eugen Nicolaescu – ministrul Sanatatii, Cristian Chirtes – deputat, Ioan Dorin Danesan – primarul municipiului Sighisoara, Sorin Meghesan – primarul municipiului Tarnaveni, Ioan Cristian Moldovan – primarul orasului Ludus, Eugen Bandea – consilier judetean, Alin Raul Boros – consilier judetean, Acatiu Mora – producator de hamei, si primari din zona.

Vineri, prima zi de distractie la Sighisoara

 Prima zi a debutat cu muzica de fanfara adusa de Fanfara "Armonia" din Tarnaveni, ca, mai apoi, folkul sa-si faca prezenta prin recitalul lui Adrian Ivanitchi. Trupa Byron a incheiat seara in Cetate cu un concert mult asteptat, muzica live fiind apreciata de publicul spectator. La scena de pe Piata "Octavian Goga" (centrul istoric de jos), programul zilei de vineri a fost deschis de trupa Puzzle, dupa care cei de la Rotilos au adus cu ei muzica locala de calitate. Microbistii prezenti la Festival au putut fi alaturi de nationala Romaniei si au sarbatorit in fata scenei victoria categorica in fata Ungariei. "Germanii" de la Rezident Ex au fost cei care au dat tonul muzicii rock, facand un spectacol exceptional.

Alternosfera, Ducu Bertzi si Grimus au pus Sighisoara pe harta muzicala a tarii

Sambata, programul a debutat in jurul amiezii cu recitaluri de muzica medievala si muzica de fanfara. Cavalerii au adus in Sighisoara atmosfera vremurilor trecute, prin interpretarea unor scenete care au captat atentia publicului. Seara muzicala a inceput prin recitaluri ale unor tineri cantareti, Madalina Tutui fiind deja considerata una dintre cele mai bune voci ale folkului muresean. Dupa care, folkistii Silvan Stancel si Ovidiu Scridon au incantat publicul cu piesele lor de dragoste. Ducu Bertzi, unul dintre "vinovatii" care au facut posibila desfasurarea festivalului, a incantat iubitorii de muzica folk, in Cetatea Medievala. Acesta a fost aplaudat la scena deschisa de spectatorii prezenti, inclusiv de strainii aflati in vizita, in Sighisoara. Clujenii de la Grimus au urmat cu un concert acustic, care a reusit sa-i ridice in picioare pe cei prezenti, seara, in Piata Cetatii. La scena de jos, cei de la Alternosfera au reusit sa aduca in fata scenei cateva mii de fani, care au dansat si cantat continuu pe durata concertului. Intr-un cuvant, o zi plina pentru sighisoreni si turistii veniti la festival.


Duminica, spectacol la cote maxime

Duminica a debutat sub acordurile muzicii de fanfara, vesele si pline de viata, urmate de spectacole medievale facute desavarsit de Paladinii de Terra Medias. Spre seara, trei reprezentanti de seama ai folkului, Dinu Olarasu, Ana Maria si capul de afis al zilei, Nicu Alifantis, au avut concerte aplaudate in picioare de publicul prezent. La scena de jos, piata a fost plina de fani ai trupelor Fara Zahar si Luna Amara. Timp de cateva ore, au uitat de toate, fredonand melodiile cunoscute, band bere de calitate, bucurandu-se de finalul unui eveniment deosebit.


Ducu Bertzi: "Festivalul Hameiului, un moment deosebit pentru mine"

"Pentru prima editie, pot spune ca festivalul a fost unul reusit in ce priveste programul muzical care a adus nume importante din folkul si rockul romanesc. Daca se va merge pe aceeasi idee, eu spun ca la editiile viitoare vor iesi lucruri minunate. Pentru mine a fost si un moment de reintalnire cu prieteni dragi, colegi de folk, unii dintre ei chiar din Sighisoara, cum e Adrian Ivanitchi, unul din pionierii acestui gen in Romania, si Dinu Olarasu, un artist si un poet deosebit. De asemenea, cu multi alti artisti de seama, Silvan Stancel, Ovidiu Scridon, Nicu Alifantis, artisti de o inalta tinuta. Festivalul a fost gazda buna muzicii de calitate, la editia din acest an s-a dovedit inca o data ca folkul se simte ca acasa in Cetatea Sighisoarei", a declarat Ducu Bertzi.


Parteneri si sponsori valorosi

"Multumim in mod deosebit sponsorilor nostri: producatorilor de bere Silva, Neumark si Golden Brau, firmelor mure sene Anvergo, Fazakas, Pensiunea Atlantic, Brutariile Eldi si partenerilor nostri, primarului Dorin Danesan si viceprimarului Dan Bandea, cei care au participat cu trup si suflet la desfasurarea acestui eveniment, care va deveni traditie in Sighisoara", a adaugat Marius Ichim, directorul Festivalului Hameiului.

(I.H.) - (Cuvantul Liber)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page