Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

CRONICA-DOCUMENT!    Acolo unde pamantul romanesc a ascuns, pentru ca aceia care vor veni sa scoata la iveala urme-dovezi paleolitice si neolitice, dalti, topoare din bronz, vestigii medievale, acolo unde exista urme ale castrului roman si piatra romana de pe vremea Legiunii Macedonica, exista vechime.
Deci, durata si continuitate! Bogata de Mures este cladita pe aceste temelii de granit ale vechimii. Ale istoriei netagaduite! Jalonul de la 1295, al atestarii documentare, este doar unul intermediar intr-o existenta umana dintr-o nesfarsita, neintrerupta istorie.
Pe situl arheologic, pe asezarea istorica de pe "Dalma Bisericii", cea situata in zona denumita "Sub Vii", se bazeaza sustinerea, care o confirma, din plin, fara retinere, fara tagada! Nu-i, deloc, de mirare ca pe acest pamant stramosesc al continuitatii, acest patrimoniu mostenit de la inaintemergatori ai perpetuarii Neamului, care au receptat si ecourile Rascoalei de la Bobalna, a lui Gheorghe Doja, involburarile rascoalei lui Horea, Closca si Crisan, l-au dat pe inflacaratul revolutionar de la 1848-1849, Nicolae Vladutiu, prefect al lui Avram Iancu, Craisorul Muntilor, comandant de oaste, la 24 de ani, in Cetatea de cremene a Apusenilor.
Preot in Bogata de Mures, prefect al Campiei Ardelene, Nicolae Vladutiu la toate atacurile ce se dadeau pornea in frunte cu sabia scoasa", remarcandu-se in mai multe batalii, printre care si cea asupra Abrudului, in cele de la Sohodol, Valea Cerbului, Fantanele, Ponorul Remetei. Primul Razboi Mondial, Unirea de la 1 Decembrie 1918, al Doilea Razboi Mondial i-au prins, si pe cei din Bogata, in valtoarea ecourilor si a participarii la evenimente.
O marturie ar fi si versurile poetului-plugar Gheorghe Rus – "Amintiri din razboi" –, adevarat arc peste timp. N-a scapat talentatului poet-taran nici Diktatul de la Viena, nici furtul de teritorii dintotdeauna romanesti, de catre lacomia bolsevica, sovietica: "Cu dictatu’ de la Viena / Si cu scrisu’ de la Berna, / Tara noastra au impartit-o, / Mai degeaba am pazit-o. / Ardealu-n doua l-au taiat, / Basarabia au dat, / Si din Dobrogea o parte, / Bucovina jumatate". Remarcabil este un episod elocvent al bataliei de la Stalingrad Cotul Donului: "Coasta Caucazului, / Centrul Stalingradului. / Stalingrade-n jurul tau / Curge sangele parau, // Pana-n coama calului, / Tot sange de-al neamtului, / Pana-n coama murgului, / Sange de-al muscalului. // Stalingradu-i fara plopi, / In el cad ostasi ca snopi (…) / Se bat romanii si nemtii / De se zguduie peretii, / Ba nici rusii nu se lasa, / Ca lupta la ei acasa".
Cutremuratoare versuri despre crancenele batalii de la Oarba de Mures, din toamna anului 1944, devin memorabile, filele unei cronici in versuri, cu strofele 998 si 999, incheindu-se astfel: "Mana mea va putrezi / Si pana va rugini, / Iar cartea mea din fire / Va ramane amintire, // Eu voi trece ca un vis, / Numele-mi ramane scris, / Foaie lunga, cucuruz, / De plugarul Gheorghe Rus". Talentul popular al taranului roman, pe acolo, unde inainte de rasaritul soarelui rasuna doina, traditiile si obiceiurile populare fac o alta dovada a continuitatii si durabilitatii noastre.
Doine si strigaturi, culese din Bogata, au aparut in culegerea "Doine si strigaturi din Ardeal" de Ioan Urban Jarnik si Andrei Barseanu.
Obiceiurile traditionale: furatul portilor, turca, Sanzienele, strigarea peste sat, claca, jocul, obiceiurile legate de momente importante din viata omului: nasterea, nunta, inmormantarea; poezia obiceiurilor, a Sarbatorilor de Iarna, Pastile, toate ne leaga de trecut, de necontenita existenta romaneasca. Autorii Mihai Stavila, Zamfira Lucia Stavila, Ioan Corla se opresc si la momentele ASTREI pe aceste meleaguri, ca fondator al Despartamantului Muras-Ludos fiind preotul Vasile Suciu, avandu-i printre membri pe dr. Valer Russu, care a infiintat primul spital din Ludus si din Campia Transilvaniei, pe profesorul, compozitorul si dirijorul Ilie Micu.
Toate acestea ar fi fost de neconceput fara acea atat de necesara viata spirituala, fara Biserica, "Mama noastra a tuturor", cum spunea Inaltul Domn al Limbii Romane – Mihai Eminescu, fara acei slujitori ai Sfintelor Altare, "Preoti cu crucea-n frunte, caci oastea e crestina", cum rasuna versul din Imnul de Stat – "Desteapta-te, romane!".
O monografie este si o cronica – document a unei colectivitati, dar si o pagina de nemurire a celor traitori acolo. Bogata este un asemenea loc. Bogata-i, deci, si o pagina de istorie! Autorii monografiei "Bogata de Mures", Mihai Stavila, Zamfira Lucia Stavila si Ioan Corla merita, cu prisosinta, toate felicitarile, pentru truda lor de adevarati intelectuali, iubitori ai istoriei, ai radacinilor romanesti, daruiti grijii de a lasa aceste mici enciclopedii rurale ale locului!

LAZAR LADARIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page