Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1094)

“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

 Intr-o perioada, in care colapsul economiei americane este mai mult decat evident si toate incercarile prezentei administratii de escamotarea acestui lucru sunt contrazise de realitatea zilnica, mi-a atras atentia un articol semnat de Eric Spitz, presedinte al Freedom Comunication Inc, corporatie care, printre multe altele, patroneaza si publicatia Orange County Register, situata, in privinta tirajului, pe un binemeritat loc 14, in randul publicatiilor americane. Domnia sa ne informeaza ca, intr-o perioada in care esichierul publicistic american a fost vitregit prin disparitia unui numar important de publicatii, John Henry proprietarul echipei Boston Red Sox, a cumparat publicatia The Boston Globe, iar Jeff Bezos, CEO la Amazon a cumparat TheWashington Post, tranzactii care au starnit surprinderea analistilor -mai corect, "pretinsilor"- din domeniul tranzactiilor economice.
Este greu sa supravietuiesti, ca sa nu zic imposibil, cand populatia, in proportie covarsitoare, refuza sa mai citeasca, iar Internetul ofera informatii aproape similare in mod gratuit. Salutam initiativa lui Orange County Register, care s-a alaturat, cel putin pentru moment, unui numar restrans de publicatii care au introdus plata unui abonament pentru accesarea pe Internet, a publicatiilor respective. Inclin sa cred ca acest sistem va fi generalizat pentru toti cei care doresc sa acceseze cyberspace. Pana ce sa ne dumirim total, pe baza unor statistici, s-a stabilit ca presa scrisa ramane cel mai important mijloc de informare a populatiei; ar trebui, sa impartasim opinia ca o presa scrisa este importanta pentru societatea umana si are rolul de a unifica mai bine comunitatea pe care o serveste. Legat de acest subiect, presedintele Thomas Jefferson, spunea "cetatenii informati se afla in centrul  unei democratii dinamice - an informed citinzery is at the heart of a dinamic democracy".
In ciuda unor eforturi extraordinare de ordin financiar pentru a mentine aceasta "oaza" de romanism pe malul Oceanului Pacific - folosind resursele personale pentru acoperirea unor cheltuieli curente -, in ciuda faptului ca, de peste 20 de ani, personalul Clipei, cu exceptia tipografului, nu este retribuit, in pofida deselor noastre apeluri la comunitatea romaneasca din Statele Unite si la multitudinea de organizatii, unele dintre ele, centenare care n-au un elementar abonament la presa de limba romana. Astfel ca, parafrazand pe scriitorul american Ray Bradbury, "exista infractiuni mai mari decat arderea ziarelor -publicatiilor; una dintre ele este faptul ca nu le citim", se pare ca suma de $ 1.70 saptamanal - costul unui abonament - reprezinta o insuportabila povara financiara si pentru cei care se considera ca nu si-au uitat obarsia Carpatina si pentru cei ale caror venituri sunt... de exceptie; in ciuda faptului ca presa romaneasca aplica tarife nemaiintalnite nici in Somalia, care, in plus sunt si "tax deductible"- se scad la taxe, conationalii nostri trateaza limba stramoseasca cu un total dezinteres si asteapta ca toate prestatiile inclusiv primirea revistei sa fie facuta in mod gratuit, ca si cum editarea, tiparirea si expedierea  revistei s-ar face neimplicand resurse financiare. Fara a-mi asuma atribute care sunt apanajul strict al Oracolului din Delphi, Mamei Omida, Venga si alti futurologi, zilele presei romanesti sunt numarate. De vina sa fie faptul ca am infiintat prima Universitate numai in 1860, in timp ce ele datau in Europa inca din 1088; pana si vecinii nostri de la NV de Tisa au infiintat prima Universitate in 1367, la Pecs. Foarte probabil ca disparitia presei scrise de limba romana in Statele Unite ale Americii este dorita cu ardoare, ea generand circumstante atenuante pentru cei care sfideaza Testamentul lui Ienachita Vacarescu; "Urmasilor mei Vacaresti! - Las voua mostenire: - Cresterea limbei romanesti - Si-a Patriei cinstire".
Personal, asa cum am mentionat fara efect, de decenii, consider o dovada de respect fata de pamantul stramosesc de a continua si perpetua aceasta mare bogatie spirituala, trasa din seva unei natiuni, cu o istorie lunga si zbuciumata, care a supravietuit peste 2 Milenii, prin curaj, prin munca si prin sacrificii, prin credinta in Dumnezeu si prin Speranta in ziua de maine. Ma refer la limba romana "o imparateasa bogata ... floarea sufletului etnic al romanilor", cum a denumit-o Eminescu, pe care o pastram si aparam cu indarjire, reprezentand pentru noi dovada cea mai clara a existentei, forma cea mai potrivita de manifestare nationala si culturala, precum si puntea ce ne leaga de TARA natala si de romanii de pretutindeni.
Din nefericire, prezervarea limbii, culturii, traditiei si a altor atribute ale poporului Roman, nu intra in sfera preocuparilor conationalilor nostri. Si aici, ca in alte multe domenii, ne distingem printr-o totala nepasare, desi asa cum am atentionat in nenumarate ocazii, imaginea Romaniei pe malul Potomacului nu este data de ceea ce se intampla pe malul Dambovitei, ci de activitatea si realizarile membrilor comunitatii romane din America. Sunt mandru, ca asa cum am mentionat la numarul 451, din 25 May, 2000, unul dintre conationalii nostri lucreaza la sediul central din Washington, DC, al cladirii Jo Edgar Hoover, cladire care are pe frontispiciu "Fidelity, Bravery, Integrity". Din nefericire, cu putine exceptii notabile, precum cea mentionata, nu ne-am remarcat decat printr-un antagonism perfect, lucru mentionat de "parintele istoriei", Herodot, cu  aproape 500 de ani I.Cr.: "Cel mai viteaz popor dintre traci, dar si cel mai dezbinat".
 Salut cu deplina satisfactie Spectacolul organizat de maestrul Corneliu Leu, intelectual de marca, patriot desavarsit, plus multe alte atribute care lipsesc cu desavarsire compatriotilor nostri, in Masivul Bucegi, menit sa celebreze limba romana; regret ca din ratiuni de timp n-am putut sa dau curs onorantei invitatii de a ma afla in Bucegi, alaturi de adevaratii iubitori ai limbii inaintasilor nostri.
Regret profund iesirea de pe esichierul publicistic al tuturor publicatiilor de limba romana. Ca o palida consolare, nici presa de limba engleza nu a putut evita ... inevitabilul, presa americana fiind vitregita de neaparitia unor publicatii de prestigiu, ca: The Cleveland Plain, The Fort Worth Star Telegram, New York Daily News, The Chicago Sun Times, The San Francisco Cronicle, The Detroit News, The Miami Herald, Seattle Star, The Minneapolis Star Tribune, The Philadelphia Daily News etc.
Desi, dupa pareri care se doresc competente - Martin Langeveld in Nieman Journalism Lab - declinul presei scrise este iminent, eu fac un apel la ratiune si va indemn la sustinerea presei de limba romana. Nu trebuie decat sa urmati exemplul altor comunitati din America - cambodgiana, croata, filipineza, maghiara, thailandeza, vietnameza etc, care sunt mandre ca prezerva limba stramoseasca in perimetrul geografic american.

A. C. Ton

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page