Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

ROSIA SPONTANA GOLD CORPRATION

Ilie CHELARIUCine-a zis ca Rosia romaneasca nu explodeaza? Daca ne gandim la vorbele lui Petre tutea, cum ca, pe-aici, o mana de tarani a tinut in sah imperii, nu va mai mirati, avem un trecut agitat, cu multe ecologizari de imperialisti iubitori de aur! La douazeci si trei de ani de la Marea Plecare cu Elicopterul, o noua generatie de tarani cu o mana pe plug, una pe palos si alta pe tastatura – tanara, ecologista, harnica si nepartinica – a pus mana pe sapa si adanceste un sant intre partidele potente si poporul calic, care nu va putea fi umplut prea lesne, iar mutatiile ar putea baga-n cianura planurile de marire ale actualelor dinastii cu sange-albastru de la stampilele utecé, peceré, secu si aseceré!

Ma temeam ca actiunea civica contra goldcorporeisanilor si a casierilor de partid, in stil traditional, va fi deturnata de mii de elene vopsite cu frunze de nuc si mascate-n ecologiste antiguvernamentale, iar actiunea verde va deveni, din nou, una maro, ca, oricum, se cam coscovise bopseaua data de parlamentarul cu coada, ala rosu devenit cacaniu. Dar, surpriza, de undeva din clabucul feisbucist, au aparut cateva mii de insi vorbind fluent si scriind corect in limba romana literara, ceea ce a surprins pe toata lumea, trebuie sa recunoasteti! Vreme de-o seara au facut cam ce-au vrut – la nivelul lor de educatie, evident! – prin capitala, plimband cu demnitate si apartinic mata moarta de aur intre Piata Universitatii si Piata Victoriei, fara griji si fara bani, ca la douazeci de ani!

Lipsira, he-he! decat cei ce-s fruntea tarii: partidele si linge-blidele, analistii si mogulii, folcloristii patriotici, liicenii si patapievicenii, manelistii si romalele, astia din urma de inteles, ca la ei goldeanu e viata, iar viata e goldean!

Lipsi si promulgatorul, ca tocmai nascuse in extazul televiziunilor care se straduiau, din rasputeri, sa dea un ecou de larga recunoastere nationala la cezariana prezidentiala. Cat despre premier, a lipsit si el, ca aplica vechea zicala cu „unde-i caca, ca ma us pe mine”. I-a lipsit si consoarta cu lanturile, pe langa care, daca ar fi aparut, Guta si Mondial ar fi fost pistol cu apa!

Totusi, ar trebui sa cantarim cu discernamant lucrurile, ca si aurul are beneficiile lui, chiar si ecologiste. In afara de coroane, normale si dentare, sau ghiuluri si lantoaie, niste cosuri de gunoi placate cu foita de aur si amplasate, manca-ti-as, unde traba, i-ar determina pa multi romani da frunte sa nu mai arunca pe jos chistoacele, pungulitale, cornetii de inghetati, cojile da fructa sau pita da la hotidogi si harbungari! Cu aurul de la Rosia Montana s-ar putea monta cosuri de gunoi aurite in toata Romania si am deveni cea mai ecologista tara de la Gingis Han incoace, care omorase vreo patruzeci de milioane de oameni, ceea ce a dus, calculara savantii, la reimpaduriri masive si reducerea emisiilor in atmosfera cu 700 milioane tone de codoi! (CO2 – n.r.)

Desi pe strazi se murea pe capete de cianura, multi alegatori au preferat sa ramana la tele sau dupa perdele, asa ca bancul ala cu Gheorghe, care, dupa ce prinde pestisorul de aur, se intoarce acasa cu trei vaci, incepe sa se adevereasca in republica noastra cu trei regi s-un imparat. Asa cum la Caracal ziceau ca exista o singura scoala si se numeste scoala nr. 2, asa si prin partea asta a Europei incepe sa se contureze o Romanie care pare sa se numeasca Romania nr. 2. Poporul electoral inca n-a realizat ca diferenta dintre nevasta si amanta este de vreo douazeci de kile, asa ca o prefera pe grasana de Rosia Montana, fata lui nea Gold Corporation, cu care l-au casatorit preacuviosii de la putere inca de prin 1999. Ocupat cu statul la coada la ajutoare europene de gatit, nu vede diferenta aia, care este, in cazul de fata, nu in kile, ci in sute de tone de diferite chestii scumpe din care se fac ghiuluri si sateliti! Se pare ca prefera faina integrala si taiteii vrac, ceea ce ne face sa credem ca nu s-ar da in laturi nici de la niste cianura, numai gratis sa fie!

Ilie CHELARIU
Timisoara
2 septembrie 2013

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page