Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Lumea, incotro!? 
Si in 2013, cat si in anii care urmeaza, lumea traieste si va trai tot mai periculos din toate privintele: economic, social, politic, mediu, clima, demografic, sanatate publica, alimentatie, inflatie, somaj etc.
Se intocmesc tot mai multe rapoarte de risc, care nu sunt deloc linistitoare in privinta planetei Pamant si a oamenilor ce o populeaza. Rapoartele de risc sustin si demonstreaza ca traim intr-o lume periculoasa, chiar foarte periculoasa. Acesta este mesajul celor doua rapoarte publicate la inceputul acestui an, si anume: "Riscuri globale in 2013”, realizat de Forumul Economic Mondial (FEM), si "Cele mai mari riscuri din 2013”, publicat de Campania de Consultanta Euroasia. Sutele de pagini sunt dominate de stiri precum "dezechilibre cronice de pe piata muncii” si "consecintele neprevazute si dramatice ale schimbarilor climatice”.
 De remarcat este faptul ca cele doua rapoarte nu se rezuma la a ne instiinta asupra pericolelor care ne pandesc, ci si asupra oportunitatilor generate de aceste riscuri, parafrazand proverbul, "ce ii omoara pe unii ii face mai puternici pe altii”. "Studiul FEM se concentreaza asupra catorva probleme binecunoscute, cum ar fi adancirea inechitatilor sociale sau fragilitatea sistemului economic mondial (pus la incercare de combinatia fara precedent dintre politicile monetare relaxate si masurile dure de austeritate fiscala, pe care le-am simtit din plin si ni se aplica cu darnicie in continuare).
Dar se atrage atentia si asupra unor riscuri mai putin evidente in viata de zi cu zi, in casuta de e-mail sau in cabinetul medicului de familie. Analistii institutiei cred ca "babilonia digitala” ar putea declansa oricand un dezastru global. Minciunile se raspandesc cu viteza luminii pe internet. Iar troderii (oameni sau sisteme automate) reactioneaza instantaneu la orice variabila”. Ca de exemplu: "In iulie 2012, pretul barilului de petrol a crescut cu peste un dolar, doar pentru ca un tanar plictisit si-a facut un cont, pretinzand ca este ministrul rus de Interne, de pe care a postat ca presedintele sirian, Bashar al-Assad, a fost ucis sau grav ranit”. La fel s-au petrecut lucrurile si cu actiunile Google, care, datorita unei stiri false aparute in presa, au fost oprite de la tranzactionare, fapt care a dus la prabusirea capitalizarii de piata a companiei cu 22 de miliarde de dolari. La fel s-a intamplat si cu BBC, care, in urma unei stiri false, transmisa de un prezentator iresponsabil, acuzandu-l pe un anume politician de pedofilie, a suferit o lovitura puternica de imagine.
Aceleasi probleme se intampla si cu antibioticele, evidentiate de studiul FEM. Pastilele care au salvat atatea vieti, din cauza prescrierii neatente de catre medici si folosite in exces de catre bolnavi, acestea si-au pierdut din eficienta, problema ce va costa economia americana cu o suma cuprinsa intre 21 si 34 de miliarde de dolari anual.
Exemplele cu efectul periculos si distructiv al "babiloniei digitale” sunt multe. Raportul grupului Euroasia se concentreaza in exclusivitate asupra riscurilor politice, care fac lumea tot mai fragila. "Ideea de baza a studiului este ca cele mai grave riscuri sunt generate, astazi, de lumea emergenta. Lumea bogata a demonstrat deja ca stie si poate sa depaseasca riscurile aparute, intradevar, cele mai multe state dezvoltate sunt «antifragile». Tarile emergente, in schimb, nu au experienta necesara sa jongleze cu instabilitatea din piete sau sa-si revina dupa vreun dezastru major. Punctul slab al acestei teorii este, conform unor opinii, optimismul cu care este perceputa lumea dezvoltata. Este aproape ironic sa spui ca Spania sau Italia sunt antifragile.
Pe de alta parte, este adevarat ca oamenii de afaceri nu acorda atentia cuvenita riscurilor din zonele emergente. Investitorii au tendinta de a grupa state foarte diferite sub aceeasi umbrela. Insa, asa cum subliniaza analistii Eurostar, Rusia este mult mai riscanta decat Brazilia, de exemplu: industria sa energetica a ajuns intr-un punct mort, iar clasa medie a inceput sa-si piarda rabdarea cu cleptocratii care o conduc. Apoi, companiile ignora adesea expertiza pretioasa a unor manageri din tara cu state vechi, optand in schimb pentru o abordare regionala (cum se intampla si la noi). Gresit. Pe masura ce centrul gravitational al economiei se muta catre pietele emergente, oamenii de afaceri trebuie sa realizeze ca lumea in dezvoltare este, de fapt, o jungla”.
Problemele sunt asemanatoare si in cazul Romaniei, deoarece guvernantii de ieri si de azi nu au interes, nu gasesc solutii economice pentru a extinde legaturile cu tari in plina expansiune pe pietele lumii (exemplu China, Rusia, Brazilia, India, statele arabe), bazandu-se, in principal, la exportul de produse, doar pe pietele tarilor din Uniunea Europeana, fapt care a facut sa se prelungeasca la nesfarsit criza si recesiunea economica.

IOAN HUSAR

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page