Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Bunelul Creanga, "cu si fara securisti"

  L-am cunoscut in toamna lui 2007 in Toronto, Canada, la sedinta cenaclului literar „Nica Petre", care pe atunci se numea „Observatorul" si care e condus si astazi de redactorul revistei, Dumitru Puiu Popescu.

Am ramas incantat de atmosfera ce domnea acolo - plina de voie buna si prietenie, de dragoste fata de valorile noastre nationale. Pentru moment, uitasem ca sunt oaspete. Ma vedeam acasa, in sanul familiei sau la o serata literara, intre colegii mei, profesorii scolii medii din Cazanesti, jud. Orhei.

Sedinta cenaclului era inchinata sarbatorii de 1 decembrie - Ziua Nationala a Romaniei. A luat cuvantul si eroul meu. Cu atata dragoste a vorbit despre mandria de a fi roman, incat nici nu gasesc cuvintele care sa-mi descrie farmecul cu care l-am ascultat. Dupa sedinta, s-a apropiat de mine (fusesem prezentat de catre dl Dumitru P. Popescu ca profesor de istorie, roman basarabean, si am citit din versurile mele noi), de parca am fi fost cunoscuti de cand lumea: „Hm... Eu sunt tot basarabean, dragul meu, din Varzaresti, judetul Lapusna". A rostit aceste cuvinte cu o asemenea intonatie si cu atata pasiune, incat pe data am inteles ce a dorit sa accentueze - ca radacinile si dragostea lui fata de Basarabia sunt cele mai puternice din lume.

Asa mi-l imaginez ori de cate ori imi amintesc de el: fata deschisa, zambet binevoitor, privire visatoare, suflet mare, plin de sperante si de optimism. Asa il vad mereu, fie in rolul lui Mos Bodranga cu povestirile despre copilaria si adolescenta petrecuta pe plaiul natal din Romania Mica, fie ca epigramist. Umorul il insoteste pretutindeni, chiar si atunci cand povesteste despre adevaruri triste si dureroase in ultima sa carte - „Cu si fara securisti".

A avut si are parte de o viata traita din plin, cu toate bucuriile si tristetile ei. Nu oricine s-ar putea mandri cu o asemenea viata… A trait in iuresul marilor schimbari, al marilor evenimente a doua secole: perioada interbelica, insotita de reformele din tara; raptul Basarabiei, din care a fugit; valtoarea razboiului celor mai mari tirani-dictatori din lume; perioada postbelica de „construire" a comunismului mondial; revolutia din 1989 din Romania si cea din 2009 din RM. A trait in doua lumi cu totul diferite: Lumea Raului (inlantuirii) si Lumea Binelui (a libertatii) pe care o descrie cu multe amanunte.

Bunelul Ovidiu (asa m-a rugat sa-i zic) este unul dintre putinii scriitori curajosi pentru care Adevarul este sfant si nu-i este frica sa-l descrie dupa cum si argumenteaza: „...Am sa pomenesc despre unele personaje „celebre" din trecuta epoca si am sa folosesc numele lor adevarate". Nu fiecare dintre noi are curajul sa recunoasca faptul ca s-a aflat pe langa „geniul Carpatilor" si „savanta cu nume mondial" (sotii Ceausescu). Zice ca „de cate ori am incasat un picior in fund, de atatea ori am avansat „un pas inainte".

Cartea „Cu si fara securisti" este si una de istorie, in care autorul descrie nu numai evenimentele locale, dar si universale. Aici gasim descrierea asezarii geografice, vietii social-culturale si politice a tuturor tarilor vizitate de scriitor, pe care nu le poti intalni in unele manuale de istorie. Este o carte plina de adevar, scrisa din suflet pentru urmasii stiintei si culturii romane.

Multi ani inainte, bunele Ovidiu Creanga!

Profesor Iacob Cazacu-Istrati

din RM (Romania Mica)

Timpul Chsinau, 29 Dec 2009

Stimati prieteni,

Faptul ca am avut numeroase cereri de a vinde ultimul meu volum, „cu si fara securisti", atat din America cat si din Europa, m-a hotarat sa fac acest lucru in mod organizat, din care motiv trimit acest mesaj, astfel ca eventualii doritori ce ar vrea sa cumpere cartea sa o poata face cu usurinta.

Cartea are 360 de pagini, legata de mana, nu lipita ca sa-i fuga paginile, cu coperte tari, in conditii grafice superioare.

Cel mai autentic scriitor al timpurilor noastre domnul PAUL GOMA dizidentul care cand se lua la tranta cu Ceausescu noi dardaiam de frica sub pat facandu-ne cruce cu limba, a avut amabilitatea si a scris prefata la cartea mea.

In aceasta prefata veti afla fapte socante: Nicolae si Elena Ceausescu nu au fost executati pe data de 25 decembrie 1989 (in ziua de Craciun) asa cum este versiunea oficiala, ci au murit fiind torturati sa spuna conturile de la bancile unde au banii in strainatate. Ceausescu avea unghiile smulse si era plin de vanatai si contuziuni si Elena avea un picior dislocat.

In cuprinsul cartii eu „deconspir" unele din metodele aplicate de „Secu" in relatiile cu Comertul Exterior. Am spus totul foarte sincer, asumandu-mi orice risc.

Cartea a fost primita cu aprecieri pozitive de catre cei ce au citit-o.

Cartea mai include ca bonus o mica brosura scrisa de scriitorul Corneliu Florea (Dr. Dumitru Padeanu) din Winnipeg intitulata: Patibularul Patapievici in care Corneliu Florea da in vileag modul in care Directorul Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici, isi bate joc de Romania si de poporul roman.

Mai jos voi descrie modul cum se poate procura cartea aparuta la editura VICOVIA din Bacau in noiembrie 2009.

Eventualii cumparatori din America vor comanda cartea la:

Mr. Ovidiu Creanga

353 Betty Ann Dr.

Toronto, On. M2R 1B5

CANADA

Vor trimite un CEC sau MONEY ORDER cu suma de US $ 25.00 care include si transportul si alte costuri. (In Canada se va vide cu 25 de dolari canadieni).

In acelasi plic se va trece adresa unde trebuie trimisa cartea, (si optional telefonul si e-mail-ul cumparatorului ).

Eu voi trimite imediat cartea la destinatie.

Telefonul meu este 416 221 1143, mobil 416 723 9923, e-mail ovid.creanga@gmail.com

Eventualii cumparatori din Europa vor lua legatura cu dl. Viorel Cucu, editorul cartii de la editura VICOVIA din Bacau care va vinde cartea tot la valoarea de US $ 25.00.

Pentru Romania dl. Viorel Cucu va stabili un pret in RON.

Adresa Dl Viorel Cucu este:

Mr. Viorel Cucu editor editura VICOVIA

Str. Marasesti 110/D/14 600073

Bacau ROMANIA

Tel/fax 40 234 575 929, mobil 0742927031

e-mail vicovia@gmail.com

Va salut cu respect,

Ovidiu Creanga - Toronto

Canada

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page