Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Carti noi - MARIANA CRISTESCU - „Timpul iubirilor”„Acum, cand totul se naruie in jur, e timpul jertfei de sine si al iubirilor fundamentale. Calea e lunga si scara inalta” – scrie Mariana Cristescu in cele cateva cuvinte „In loc de prefata” la noua ei carte, „Timpul iubirilor” (Editura „Nico”).
Un titlu – capcana, oarecum inselator, intr-adevar, intr-un moment al existentei romanesti, in care, asa este, „totul se naruie in jur” intr-un timp al „jertfei de sine”. De fapt, este o vreme a implicarilor responsabile si necesar benefice prin dragoste de meserie, inspiratie, stiinta selectarii momentelor si evenimentelor, chemare, talent si inteligenta
Mariana Cristescu le are pe toate. Ca scriitor si reporter de talent si intuitie, prin scrisul sau, cu ochiul atent la realitate, adica la viata, cu inteligenta, har si daruire, si prin noua ei carte – „Timpul iubirilor” – dovedeste ca scrisul gazetariei zilnice poate fi si altceva decat acea spusa argheziana potrivit careia ziarul si publicistica ar fi doar acea „scanteie de o zi”.
Sub tutela cuvantului, a imperiului imaginar-creativ, imbinat cu cel real, al trairii in griul zilnic, uneori din nevoia fundamentala nu doar a noutatii, ci a adevarului, inainte de toate, autoarea asaza, de pilda, mizerabilele atacuri dirijate impotriva preacucernicului parinte protopop Gheorghe Nicolae sincan, dupa un jalnic, penibil, prostesc si nedemn scenariu. In aceeasi neliniste continua include „blestemul aurului de la Rosia Montana”, cu interesele si sforariile din jurul ei in vesnicele tensiuni ale prezentului. O tensiune personala implicata, total, in spatiul cunoasterii publice a dinamicii realului.
Diferentierile de teme, abordate cu judecati favorabile si, uneori, nefavorabile, se succed in paginile despre Inaltul Domn, de straja Basarabiei – Mihai Eminescu, despre Nichita Stanescu, Armata Romana, Radu Golban, Vida Gheza, despre „anonima nesemnata” sau vreme cand bufonii devin eroi, despre Ceardasul care se joaca la Cotroceni, in timp ce, in Transilvania, ungurii pregatesc un martie... autonomist, dar si despre cei care isi uita istoria, mereu in valtoarea viforelor, si care risca sa o retraiasca, din pacate.
Receptarea raportului dintre viata si literatura, cu inteligenta, incisivitate, promptitudine si asumare, sinonimia cu responsabilitatea cuvantului scris intr-o Galerie Gutenberg, in care noi, gazetarii, suntem mereu in salopete de lucru, fac parte din acea estetica a receptarii, cuprinzandu-i pe Tudor Vladimirescu, pe Nicolae Balcescu, Mihai Viteazul, Aurel Vlaicu, dar si evenimentele dramatice de la Targu-Mures, din martie 1990, istoria cea „ascunsa in beci”, craniile de cristal,  trairea in legenda.
 Intr-o dinamica a semnificatiilor si a demersurilor tipologice se situeaza acei romani pentru un Nobel: Mihail Diaconescu, Florentin Smarandache, Mihai Prepelita, dar si umbrele slugarniciei Guvernului roman in fata obrazniciilor autonomiste, peste care trece raza de aur a „Puntilor de lumina intr-un veac cu noapte mare”.
Noua carte a Marianei Cristescu, „Timpul iubirilor”, in devalmasiile unui timp prezent, reconfirma o reala personalitate in domeniu, cu sentimentul deplin al clipei reimbogatite de acea necesara vocatie salvatoare. Mai ales in ziua de azi, cand tot mai mult se adeveresc cuvintele poetului Grigore Vieru: „Ca sa fii roman trebuie sa poti!”
Felicitari!
LAZAR LADARIU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page