Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Nici fond, nici forma – Vladimir PustanNimeni nu se mai indoieste ca necredinta, aproape generalizata azi in Europa si SUA, isi are radacinile in secolul XVII, si a pornit ca o reactie a scandalului unui Dumnezeu impus si al unei religii fortate.
 Acel ”compelle intrare„ a lui Augustin luat din Scriptura, ca strigat al imparatului ce-si dorea masa plina cu invitati (siliti-i sa intre), a justificat atat inchizitia cat si politica sabiei.
 Aceasta desi Ioan Gura de Aur stipulase clar faptul ca acela care ucide sau forteaza un eretic comite un pacat de neiertat. Cosmarul binelui silit a facut mult rau. E ca in anecdota aceea cand un pastor a intrebat un grup de copii despre un bine pe care-l facusera in acea zi. Am ajutat o batranica sa treaca strada si ne-a luat o ora. De ce atat timp? Pentru ca ea nu vroia…
Credinta trebuie sa se salasluiasca intr-o inima libera. Libera de a alege binele, libera de a lua o decizie pentru o vesnicie intreaga. Ca parinti ne-am dori ca ai nostri copiii sa-L gaseasca pe Hristos.
Dar armele noastre pentru convingerea pe care numai Duhul Sfant o poate aduce in inima cuiva, trebuie sa fie rugaciunea si o viata curata care sa lumineze in intunericul de afara. Dar mai usor pare, vorba lui Bernard Shaw, sa apucam ciomagul decat sa ne folosim mintea in argumente, viata in fapte bune si genunchii in rugaciune.
Dar ceea ce ma framanta pe mine nu e ceea ce a fost in secolul XVII ci ceea ce e azi. Ca sa silesti pe cineva pentru a face un lucru trebuie sa crezi in lucrul acela. Pasivitatea crestinilor de azi, lipsa dorintei de a umple cerul poate insemna, printr-o logica intoarsa, ca sfintii de azi nu mai cred nici cat inchizitia spaniola. Pe ei ii putem judeca pe forma si metoda. Azi cred ca lipseste si fondul.
Vladimir Pustan

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page