Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Discursul ministrului delegat pentru românii de pretutindeni, d-l Cristian David, la

Academia de stiinte a Moldovei, in deschiderea sedintei solemne consacrata sarbatorii nationale „Limba noastra cea romana“
Domnule Presedinte al Academiei, onorati membri ai Academiei, doamna ministru , doamnelor si domnilor, onorata si distinsa audienta.
Este un moment extrem de important si onorant pentru mine de a ma afla astazi aici in fata dumneavoastra cu prilejul sarbatoririi zilei Limbii Romane, care pentru prima data se serbeaza in acelasi timp in Romania si in Republica Moldova.
Sentimentele pe care le incercam astazi sunt cu atat mai puternice cu cat inimile romanilor de pretutindeni bat la unison.
Limba este asa cum spunea si Dl Presedinte Gheorghe Duca, cel mai important element de identitate al unui popor. De aceea momentul redobandirii dreptului la propria limba este unul plin de semnificatie istorica si merita pe deplin sa il cinstim.
In acelasi timp limba este un element de unitate si de coeziune, este factorul care da forta si vitalitate culturala si spirituala. Limba ofera oamenilor sentimentul de apartenenta la o constiinta si un trecut istoric comun. Ea sta la baza legaturilor noastre profunde si de aceea va transmit mesajul romanilor de pretutindeni care va sunt alaturi, iar faptul ca astazi aniversam cu totii Limba Romana, este un moment inaltator.
Limba este sentimentul de unitate cu care astazi deschidem impreuna poarta Uniunii Europene, pentru ca uniti in jurul limbii, uniti in jurul istoriei noastre comune suntem astazi laolalta si in fata unui viitor european. Eu cred ca apartenenta noastra de unitate de limba si demnitate culturala si spirituala la tot ceea ce am contribuit de-a lungul istoriei la zestrea europeana a culturii si civilizatiei va face fratii nostri apartinatori de facto ai spatiului european al culturii si civilizatiei .Va rog sa imi permiteti sa va doresc din tot sufletul si cu toata convingerea sa deveniti cat mai curand membri de facto ai acestui spatiu european al limbii culturii si civilizatiei, pentru ca astfel macar si in parte vom putea intregi o aspiratie istorica legitima, a noastra a neamului romanesc
Va rog sa imi permiteti sa inchei cu una dintre cele mai frumoase fraze care se refera la limba noastra si care este spusa de marele poet roman Mihai Eminescu:
„Limba este insasi floarea sufletului etnic a Romaniei.”

Va doresc
La multi ani tuturor romanilor!
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page