Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DPRRP sustine Ziua Limbii Române


Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni sustine Ziua Limbii Romane, 31 august, sarbatoare instituita prin Legea nr. 53/2013.

Pentru a marca si in acest an Ziua Limbii Romane, Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni s-a angajat in sustinerea financiara a unor proiecte si activitati consacrate sarbatoririi identitatii lingvistice romanesti.

Dintre actiunile dedicate Zilei Limbii Romane, finantate prin programul „Constantin Brancusi”, evidentiem festivalul de film romanesc de la Toulouse, organizat de Asociatia Franco-Romana din Toulouse. In cadrul acestei manifestari va avea loc un concert de muzica folk sustinut de Nicu Alifantis pe versurile marilor poeti romani – George Bacovia, Tudor Arghezi, Radu Stanca, Nina Cassian, Adrian Paunescu, Lucian Blaga, Geo Bogza, Alexandru Andries sau Nichita Stanescu. Spectacolul va avea loc sambata, 31 august, la Théatre du Pavé din Toulouse.

Prin programul de finantare Mass-media – „Mihai Eminescu”, DPRRP deruleaza proiecte care presupun promovarea si sprijinirea mass–media de expresie romaneasca din comunitatile romanesti de peste hotare. Sarbatoarea limbii romane prilejuieste relansarea mai multor proiecte jurnalistice si editoriale in limba romana sustinute de DPRRP: „Limba romana” (Republica Moldova); „Jurnalul romanesc” si „Glasul Cerbiciei” (Serbia); „Vorba Noastra”; Limba mea materna (Ungaria); „Libertatea cuvantului” (Ucraina).

Revista culturala „Limba romana”, care si-a asumat de la inceput sarcina de a contribui la revigorarea limbii romane in Republica Moldova, va lansa primul numar din acest an pe 31 august. DPRRP sprijina financiar aparitia acestei publicatii si in 2013.

„Jurnalul romanesc – ziar online si revista lunara pentru romanii de pretutindeni”, care va fi distribuita gratuit romanilor din Serbia de Est, va fi lansata la Turnu Severin pe 31 august. Primul numar al acestei publicatii, sustinute financiar de DPRRP, va contine si un interviu cu secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni, Stejarel Olaru.

si in acest an, o donatie consistenta de carte in limba romana va ajunge cu ocazia Zilei Limbii Romane la tinerii romani din Republica Moldova, la Cahul, Balti si Chisinau.

Totodata, fidel obiectivului asumat de pastrare si promovare a limbii romane in comunitatile romanesti de peste hotare, DPRRP sprijina anual prin proiectul „N. Iorga”, organizarea de scoli de vara si cursuri de limba romana in state din intreaga lume: Serbia, Bulgaria, Albania, Cipru, Danemarca, Germania, Marea Britanie, Portugalia, Spania, Grecia, Cehia si chiar Kazakhstan.
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page