Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Monseniorul Vladimir Ghika, comemorat la Memorialul Totalitarismului de la Jilava, inaugurat vineri


Memorialul Jilava a fost inaugurat public vineri in organizarea Fundatiei Romane pentru Democratie (FRD) si in prezenta unora dintre cei care vor participa la beatificarea monseniorului Vladimir Ghika, martir al credintei, care a fost asasinat de organele de represiune comuniste din Romania in inchisoarea Jilava in 16 mai 1954.
Preot romano-catolic si principe roman, al carui martiriu pentru credinta a fost recunoscut de Papa Francisc la 27 martie, monseniorul Vladimir Ghika (1873 - 1954) va fi beatificat sambata, la Bucuresti, in cadrul unei Sfinte Liturghii solemne, oficiata la Romexpo.
La prezentarea Memorialului Jilava, organizata la initiativa presedintelui FRD, Emil Constantinescu, alaturi de membri ai familiei monseniorului Ghika a fost prezent preotul romano-catolic francez Daniel Ange, ai carui parinti au fost cununati, in anul 1928, de monseniorul Vladimir Ghika. Acesta a fost insotit de numerosi credinciosi francezi, in cea mai mare parte parizieni, care s-au recules in locurile de detentie prin care a trecut monseniorul.
Un punct important al evenimentului l-a constituit reculegerea la asa-numitul reduit, partea centrala a Fortului 13 Jilava, in care au fost incarcerati si torturati cei care erau considerati dusmanii regimului comunist.
"La reduit, unde eram vreo 40 de oameni, l-am cunoscut pe monsenior. Era grav bolnav. Statea intr-un grup de tarani din Teleorman", a declarat, pentru AGERPRES, Demostene Andronescu, fost detinut la Jilava, care a mentionat ca acesta vorbea foarte greu, fiind "constient, dar slabit", "agatat de un taran mai in varsta, care il ajuta la toate activitatile".
Andronescu a mai spus ca dupa doua-trei saptamani, monseniorul Ghika a fost dus la infirmerie iar dupa o alta saptamana detinutii au aflat ca a murit.
Dupa ce Mihaela Mitrofan, eleva la Liceul "George Enescu", a interpretat "Balada" lui Ciprian Porumbescu iar Florin Soare, cercetator la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc, a citit numele unor mari personalitati ale rezistentei anticomuniste si martiri pentru credinta incarcerati sau executati la Jilava, presedintele FRD, Emil Constantinescu, a prezentat proiectul "Jilava - Memorialul Totalitarismului: Represiune si Rezistenta" si a elogiat personalitatea mondiala a monseniorului Vladimir Ghika.
"Este vorba nu de o victima a regimului comunist, ci de un martir al credintei. (...) Am dorit sa marcam omagiul pe care noi, romanii, il aducem acestei mari pesonalitati", a declarat fostul presedinte al Romaniei, mentionand ca "exista riscul, aproape certitudinea, ca Bucurestiul sa devina un simplu spatiu geografic in care Vaticanul sa celebreze beatificarea monseniorului Vladimir Ghika".
Presedintele FRD si-a exprimat speranta ca Monumentul Luptei Anticomuniste - "Aripi", realizat de artistul Mihai Buculei, prezent la evenimentul de la Jilava, va fi plasat cat mai curand la Casa Presei, acolo unde a fost statuia lui Lenin.
Cuvinte evocatoare emotionante a rostit presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR), Octav Bjoza, fost detinut la Jilava, iar parintele Nicolae Bordasiu, in varsta de 90 de ani, preot paroh la biserica Sfantul Silvestru, fost detinut politic la Jilava, a transmis un mesaj, citit de preotul ortodox Florin Dinu. Acesta a oficiat o slujba de pomenire a luptatorilor anticomunisti executati sau decedati in aceasta inchisoare.
Cercetatorul si istoricul Marius Oprea a donat Memorialului Jilava un fragment din cosciugul unui fost detinut politic de la Jilava ucis in inchisoarea din Aiud si recuperat din mormintele fara cruce din Rapa Robilor. El a elogiat "lectia de demnitate" a celor care "au murit doar pentru ca au crezut in Dumnezeu".
Evenimentul de la Jilava a inceput prin depunerea de coroane la monumentul monseniorului Vladimir Ghika, de la intersectia strazilor Gheorghe Demetriade si Ermil Pangratti si a continuat cu o reculegere la mormantul monseniorului din Cimitirul Bellu Ortodox o si depunere de flori la Crucea Brancoveneasca de la mormintele familiei Ghika.
Manifestarea face parte din proiectul "Jilava Fortul 13, Memorialul Totalitarismului: Represiune si Rezistenta", lansat in 2012 de Emil Constantinescu, membru fondator al Fundatiei Memorialul Victimelor Comunismului de la Washington si al Muzeului Razboiul Rece de la Berlin, in colaborare cu Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania.
Scopul proiectului este realizarea unui memorial al represiunii si al luptei contra totalitarismului, avand drept nucleu cladirile dezafectate ale vechiului Fort 13 de la Jilava, o constructie subterana cu o suprafata de 20.000 mp, datand din 1890 si care a fost scena unor cumplite evenimente ale istoriei represiunii, incluzand pogromul impotriva evreilor, asasinarea unor lideri politici in perioada 1938-1945 si culminand cu incarcerarea si torturarea participantilor la manifestarea anticomunista din Piata Universitatii in noaptea de 21-22 decembrie 1989.
Avand ca obiectiv organizarea Fortului 13 ca un spatiu de evocare a universului represiunii luptatorilor impotriva totalitarismului si realizarea unor materiale documentare cu caracter cultural istoric, filme, CD-uri cu marturii ale fostilor detinuti politici, proiectul Jilava isi propune in continuare amenajarea si utilizarea spatiilor ce vor fi deschise publicului.
Pentru viitor proiectul isi propune organizarea unor tabere de creatie care sa le permita tinerilor artisti contemporani sa-si expuna viziunea despre trecutul de represiune, atat in spatiile deschise, cat si in zona de acces si amenajarea unui spatiu destinat conferintelor si dezbaterilor pe tema totalitarismului si represiunii.
Totodata, va fi initiata o colaborare cu Asociatia europeana a Forturilor si cu Ministerul Turismului pentru promovarea la nivel european.
In colaborare cu Ministerul Educatiei se va realiza un tur virtual al inchisorii Jilava, care va fi inclus in proiectul Istoria recenta a Romaniei si vor fi programate deplasari ale elevilor in timpul cursurilor de istorie recenta a Romaniei.
In cursul anului 2012, Fortul 13 Jilava a fost vizitat de peste 1.200 de persoane - elevi, studenti din Capitala si alte orase ale tarii si de delegati din strainatate. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Nita)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page