Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Laurian Stanchescu: Actiunea de repatriere a osemintelor lui Constantin Brancusi, sustinuta si din America


Cea mai ampla actiune de repatriere a osemintelor lui Constantin Brancusi, condusa de Magdalena Oprisescu, cetatean romano-american, a inceput in America, a declarat marti, pentru AGERPRES, scriitorul Laurian Stanchescu, initiatorul demersului de reintoarcere in Romania a ramasitelor pamantesti ale marelui sculptor.
Potrivit lui Stanchescu, "dimensiunea internationala a 'Misiunii Constantin Brancusi - America' este data si de faptul ca, in afara reprezentantilor comunitatilor romanesti din Statele Unite, semneaza si personalitati americane, cum este Marc Abraham, un celebru producator si regizor de la Hollywood".
"'Misiunea Constantin Brancusi - America' este cea mai mare actiune culturala inceputa in afara Romaniei de romani, pentru Romania, mai ales ca Magdalena Oprisescu aduce semnaturi si din partea cetatenilor americani. Producatorul si regizorul american Marc Abraham a spus ca este onorat sa participe la repatrierea osemintelor marelui artist roman. Urmeaza sa primesc si celelalte liste cu semnaturi din America, acest demers luand amploare rapid in toate comunitatile romanesti din lume", a mai spus Laurian Stanchescu.
Guvernul a aprobat in luna mai un memorandum conform caruia o societate franceza de avocati ar urma sa reprezinte interesele statului roman in vederea repatrierii osemintelor marelui sculptor Constantin Brancusi.
"A fost aprobat un memorandum cu tema 'Unele masuri pentru repatrierea osemintelor sculptorului Constantin Brancusi'. Guvernul a adoptat acest memorandum, astfel, se va incheia un contract de asistenta juridica intre Guvernul Romaniei si o societate franceza de avocati, ce va reprezenta interesele statului roman in vederea realizarii acestui obiectiv. Cheltuielile implicate vor fi suportate din bugetul Secretariatului General al Guvernului pe anul 2013, in limita sumei de 90.000 de lei", a precizat la acea data purtatorul de cuvant al Executivului, Andrei Zaharescu.
El a mentionat ca initiator al acestei masuri a fost Secretariatul General al Guvernului, dar nu a putut preciza numele societatii franceze.
Laurian Stanchescu a depus in ianuarie o scrisoare de sprijin si la Secretariatul Casei Regale, reprezentantii acesteia anuntandu-l ulterior ca documentele au ajuns pe masa fostului suveran.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, sustine si el initiativa repatrierii ramasitelor pamantesti ale lui Constantin Brancusi, apreciind eforturile pe care scriitorul le depune pentru reinhumarea acestora in localitatea Hobita, din judetul Gorj.
Si Academia Romana sustine demersul repatrierii, o scrisoare in acest sens, semnata de presedintele forului, acad. Ionel Haiduc, fiindu-i transmisa lui Laurian Stanchescu. AGERPRES/(AS - autor: Daniel Popescu, editor: Antonia Nita)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page