Comunicat de presa / Sorin Iliesiu - senator PNL de Sibiu

Bucuresti, 26 August 2013
In atentia d-lui Martin Schulz, presedinte al Parlamentului European

Domnule Laszlo Tokes,

Multi dintre cetatenii romani si numerosi politicieni in frunte cu premierul Romaniei Victor Ponta, cu presedintele Senatului Crin Antonescu si cu ministrul de externe Titus Corlateanu, considera pe buna dreptate ca unele dintre declaratiile dvs calca in picioare primul articol al Constitutiei tarii noastre care afirma ca “Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil” -, precum si ca aceste declaratii incita la ura interetnica, la contestarea tratatelor internationale (semnate inclusiv de Ungaria) si provoaca cetatenii romani de etnie maghiara sa actioneze impotriva statului roman unitar.
Domnule Tokes, daca acuzatiile de mai sus nu au legatura cu realitatea si daca de fapt doriti o adevarata reconciliere romano-maghiara in cadrul Uniunii Europene, se impune sa declarati public si de urgenta urmatoarele:
(1) Eu, Laszlo Tokes, cetatean roman distins cu Ordinul “Steaua Romaniei” in grad de cavaler, membru al Parlamentului European din partea Romaniei (promovat ca vicepresedinte al acestuia inclusiv de catre europarlamentari romani), am datoria de onoare sa afirm ca reconcilierea si coabitarea maghiaro-romana trebuie sa aiba la temelie legitimitatea, moralitatea, adevarul si corectitudinea. De asemenea, am datoria de onoare sa  afirm ca acum, in secolul XXI, noile relatii dintre Ungaria si Romania trebuie sa fie compatibile cu noul lor statut de tari membre ale Uniunii Europene si ale NATO.
(2) Recunosc dreptul Romaniei asupra Transilvaniei stipulat in tratatele de pace semnate de Ungaria la Trianon in 1920 si la Paris in 1947 si dezaprob declaratiile care contesta acest drept, regretand inclusiv unele dintre declaratiile mele, ca de exemplu cea din 15 Martie 2011: “La cea de-a 90-a aniversare de la semnarea Tratatului de la Trianon - care a dus la ruperea natiunii noastre - ne-am propus demararea unui proces de vindecare - Vindecarea Trianonului. (...) Acum a venit si momentul infaptuirii unitatii maghiare intr-un spirit demn de secolul XXI, o unitate maghiara in Uniunea Europeana”.
(3) Regret si dezavuez masacrele antiromanesti cu mii de victime, precum si cele antievreiesti, infaptuite in Transilvania in 1940-1944 de catre autoritati maghiare horthyste din armata, politie si jandarmerie, cu implicarea a numeroase organizatii maghiare sovine si cu implicarea unei parti a populatiei maghiare din Transilvania. Regret si dezavuez, de asemenea, masacrele antimaghiare cu zeci de victime, comise in 1944 in Transilvania, ca represalii, de o organizatie paramilitara romana.

Domnule Tokes,
Daca nu veti declara public si de urgenta cele de mai sus, trebuie sa aveti demnitatea sa renuntati imediat la cetatenia romana, la Ordinul “Steaua Romaniei”, la calitatea de membru al Parlamentului European din partea Romaniei si la functia de vicepresedinte al acestuia in care ati fost promovat de europarlamentari romani.
Bucuresti, 26 August 2013
Sorin Iliesiu - senator PNL de Sibiu