Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DPRRP - A patra zi la “Diaspora Estival”


Joi, 22 august 2013, a avut loc la Mangalia cea de-a patra zi din cadrul saptamanii dedicate mediului asociativ si mass-mediei de expresie romaneasca din afara granitelor tarii. Evenimentul a fost organizat de  Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP), sub egida „Diaspora Estival”

Ziua a debutat cu o dezbatere dedicata prioritatilor partidelor politice in relatia cu diaspora, unde au fost prezenti, la invitatia ministrului delegat pentru romanii de pretutindeni, domnul Cristian David, parlamentari si politicieni care desfasoara activitati dedicate comunitatilor de romani de pretutindeni: Mircea Dolha, deputat PNL de Maramures, membru al Comisiei parlamentare pentru romanii din afara granitelor, Adrian Anghel, senator PSD ales in colegiul uninominal 2 din Circumscriptia electorala nr.43, Circumscriptia electorala pentru romanii cu domiciliul in afara Romaniei, Viorel Badea, senator PDL ales in colegiul uninominal 1 din Circumscriptia electorala nr.43, vicepresedinte al Comisiei parlamentare pentru romanii din afara granitelor, Aurelian Mihai, deputat independent ales deputat in circumscriptia electorala nr.43, colegiul uninominal nr.1 si Avram Gal, presedintele al PC Diaspora.

Participantii au discutat, pe larg, despre modalitatile de sustinere a comunitatilor romanesti din afara granitelor, pentru ca acestea sa reuseasca integrarea economica si sociala in statele de resedinta.

Deputatul Mircea Dolha a subliniat importanta liberalizarii pietei de munca in statele membre ale Uniunii Europene, care, de la 1 ianuarie 2014, vor permite accesul liber al muncitorilor romani pe pietele locale.

Senatorul Adrian Anghel a evidentiat faptul ca romanii din diaspora pot aduce un aport cultural si economic de substanta, atat in tarile unde au ales sa locuiasca, cat si in Romania.

Senatorul Viorel Badea a vorbit despre necesitatea revizuirii legii cetateniei, a legii votului prin corespondenta si despre nevoia reorganizarii comunitatilor de romani din afara frontierelor Romaniei dupa modelul italian al comunitatilor de emigratie.

Ziua a continuat cu un atelier dedicat turismului romanesc pentru romanii de pretutindeni si oportunitatile de care acestia dispun pentru a promova cultura, turismul si valorile traditionale ale Romaniei. Invitati in cadrul dezbaterii au fost: Mirela Matichescu, vicepresedinte Autoritatea Nationala pentru Turism, Dan Enache, secretar de stat Ministerul pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism, Corina Martin, presedinte Asociatia pentru Promovarea si Dezvoltarea Turismului Litoral – Delta Dunarii si Linica Stan, vicepresedinte regional al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania, zona Sud-est.

Discutiile au avut ca tema principala contributia romanilor de pretutindeni in dezvoltarea si promovarea turismului romanesc, in comunitatile romanesti si in tarile de resedinta. Simona Matichescu a declarat ca „romanii de pretutindeni fac parte dintr-o comunitate care reprezinta un grup tinta. Avem datoria sa le demonstram acestora ca avem calitate si locuri deosebite la ei acasa. Masterplanul pentru dezvoltarea Romaniei este propunerea noastra de a ne ajuta dumneavoastra, ambasadori ai tarii noastre in strainatate, sa ne promovam, astfel incat Romania sa ajunga o destinatie de top.”

In a doua parte a zilei au urmat discutii despre investitii si intermedieri de afaceri pentru comunitatile romanesti. In sala au fost prezenti antreprenori romani de succes din strainatate. Au fost invitati Dan Enache, secretar de stat in Ministerul pentru IMM-uri, mediu de afaceri si turism, Mirela Matichescu, vicepresedinte Autoritatea Nationala pentru Turism, Constantin Chirca, director adjunct Banca Nationala a Romaniei, Antonia Colibasanu, vicepresedinte „International Stratfor”, Bibiana Stanciulov, director general „Topoloveni”, Eugen Terteleac, reprezentat al Camerei de Comert a Romaniei la Roma.

Cristian David, ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, a declarat ca  are drept obiectiv „formarea unui climat de afaceri, oportunitati prin care putem genera un flux de produse traditionale romanesti. Doar o firma romaneasca cu parteneriate in celelalte state si cu ajutorul camerei de comert din diaspora poate promova produsele traditionale romanesti.”

Dezbaterea a continuat cu prezentarea posibilitatilor prin care romanii pot promova produsele romanesti in diaspora. Atelierul intitulat „Produs in Romania” a prezentat singurul produs romanesc premiat de catre „International Taste & Quality Institute” din Bruxelles. Bibiana Stanciulov a prezentat magiunul de prune Topoloveni, afirmand ca „acest produs merita sa fie promovat si mai ales mancat, pentru calitatile lui deosebite”.
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page