Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DPRRP - Marele festival de folclor al românilor din Voivodina, „Sân Mihai 2013”


In perioada 22 -25 august 2013, in orasul San Mihai din Serbia, se desfasoara editia cu numarul 53 a Marelui festival de folclor al romanilor din Voivodina, „San Mihai  2013“. Aceasta manifestare este sprijinita de Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, cu programul de finantare Cultura – “Constantin Brancusi”.

Festivalul are ca scop consolidarea interna si cresterea gradului de coeziune a comunitatii de romani din Voivodina, prin participarea reprezentantilor acesteia la manifestari culturale de amploare. Totodata, evenimentul incurajeaza exprimarea identitara romaneasca si readuce in prim-plan importanta si bogatia folclorului romanesc. Romanii din Serbia sunt astfel stimulati sa isi valorifice potentialul artistic si creator, sa stranga legaturile dintre ei si cu Romania si sa realizeze o reprezentatie de valoare.

Festivalul de la San Mihai reuneste oameni de stiinta, cercetatori stiintifici, folcloristi, muzicologi, etnomuzicologi, coregrafi, dirijori de cor, orchestre de muzica populara, solisti vocali, instrumentisti, formatii de dansuri, persoane care contribuie activ la pastrarea, propagarea si cultivarea folclorului literar si muzical romanesc. Evenimentul se va derula in cadrul a patru spectacole, iar in incheierea festivalului va avea loc un concert de gala, sustinut de laureatii editiilor precedente, acompaniati de Orchestra Consiliului Na?ional al Minorita?ii Na?ionale Romane din Serbia, alcatuita din tineri etnici romani din Serbia.

Bazele acestui festival de traditie au fost puse inca din 1959, la Uzdin, in scopul pastrarii, cercetarii si cultivarii patrimoniului cultural al romanilor din Voivodina, respectiv a folclorului literar si muzical, a cantecelor si jocurilor autentice populare romanesti.

DPRRP le multumeste organizatorilor si participantilor pentru staruinta si pasiunea cu care pastreaza traditiile romanesti, pentru devotamentul pentru limba si cultura romana si pentru talentul cu care isi onoreaza memoria populara autentica.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page