Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Evenimente organizate de Institutul Cultural Român cu prilejul Zilei Limbii Române Sâmbata, 31 august 2013
Ziua Limbii Romane, instituita prin Legea nr. 53/2013, va fi sarbatorita in reteaua institutelor culturale romanesti din strainatate, la Accademia di Romania, ICR Budapesta, ICR „Mihai Eminescu“ de la Chisinau, ICR „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul, ICR Madrid, ICR New York, ICR Paris, ICR Tel Aviv, ICR Varsovia. Totodata, Ziua Limbii Romane va fi celebrata in comunitatile romanesti din vecinatatea Romaniei, printr-o serie de evenimente organizate de Directia Generala Romanii de Pretutindeni in Serbia, Republica Moldova si Ucraina.

Accademia di Romania in colaborare cu Muzeul National al Literaturii Romane organizeaza in sala de conferinte a institutului, in perioada 3–8 septembrie 2013, o expozitie cu ocazia celebrarii Zilei Limbii Romane. Vor fi expuse 50 de fotografii cu portrete ale scriitorilor si poetilor romani, precum si facsimile sau manuscrise ale scriitorilor: Mihai Eminescu, Nicolae Iorga, Lucian Blaga, Nichita Stanescu, Ion Creanga, I. L. Caragiale, Mircea Eliade, Nicolae Labis, George Bacovia, Al. Macedonski, Ion Minulescu, Vasile Alecsandri, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, Marin Preda, Eugène Ionesco, Panait Istrati, Camil Petrescu, Marin Sorescu, George Cosbuc, Ion Slavici, George Calinescu, Geo Bogza, Ionel Teodoreanu, Gala Galaction, Radu Tudoran, Mircea Santimbreanu, Mihail Drumes, Mihail Sebastian, Petru Maior, Gheorghe sincai, Samoil Micu, Dimitrie Cantemir, Grigore Ureche, Ion Neculce, Miron Costin, Barbu stefanescu-Delavrancea, Alexandru Vlahuta, George Topirceanu, Anton Pann, Ion Heliade Radulescu, Octavian Goga, Zaharia Stancu.

ICR Budapesta celebreaza Ziua Limbii Romane, in data de 2 septembrie 2013, la Micherechi, cu spectacolul-interactiv Magia cuvantului, conceput de Giorgiana Elena Popan. Acest eveniment dedicat zilei de 31 august a fost programat pentru a coincide cu prima zi de scoala in Ungaria si este dedicat copiilor romani dornici sa pastreze viu tezaurul lingvistic mostenit de la stramosii lor. In talmacirea actritei, elevi ai scolii generale romanesti din Micherechi vor asculta povesti traditionale romanesti si universale, pline de umor, si vor lua parte la un program care include jocuri si cantece. Giorgiana Elena Popan este actrita si colaboratoare a Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ din Arad, vicepresedinta a Asociatiei Culturale „Magia Cuvantului“ din Arad si director al Festivalului International „Arta de a spune povesti – Magia Cuvantului“ – primul festival de acest gen din Romania.

ICR „Mihai Eminescu“ de la Chisinau organizeaza o serie de evenimente prilejuite de Ziua Limbii Romane.
In colaborare cu Consiliul Raional Leova si Biblioteca Raionala Leova, organizeaza expozitia „Sufletul satului romanesc“, in perioada 28 august – 27 septembrie 2013, la Casa de Cultura din Leova. Vor fi expuse 42 de fotografii ale artistilor oradeni Constantin Dancoglu si Gheorghe Petrila, realizate in cateva zone etno-folclorice ale Transilvaniei, cu precadere in Bihor, Maramures si Bistrita-Nasaud. Proiectul marcheza Ziua Limbii Romane pe teritoriul Republicii Moldova prin promovarea valorilor romanesti autentice.

De asemenea, ICR „Mihai Eminescu“ de la Chisinau organizeaza expozitia „Mihai Eminescu“ la Straseni, in data de 27 august 2013, cu ocazia Zilei Limbii Romane. Alcatuita din 22 de bannere, expozitia va fi insotita de prezentarea lucrarii Mihai Eminescu. Dictionar enciclopedic si a CD-ului aniversar „Ramai, iubirea mea, ramai“, continand o selectie din versurile de dragoste ale poetului Nicolae Dabija. Expozitia va fi itinerata si in alte localitati din Republica Moldova: Causeni, Soroca, Balti, Leova, Edinet si Cahul.

Tot cu ocazia Zilei Limbii Romane, la Palatul Culturii din orasul Hincesti va avea loc expozitia „Grigore Gafencu“, in perioada 30 august – 30 septembrie 2013, eveniment organizat in colaborare cu Consiliul Raional Hincesti. Expozitia foto-document include peste 30 de panouri foto, realizate de Unitatea Arhive Diplomatice a Ministerului Afacerilor Externe. Sunt prezentate aspecte inedite din activitatea diplomatului si omului politic roman Grigore Gafencu. In acest fel publicul interesat va putea descoperi documente valoroase, ce dezvaluie momente dramatice din istoria perioadei in care a activat ca diplomat Grigore Gafencu.

Expozitia „Gavriil Banulescu-Bodoni – un ierarh ortodox promotor al romanismului“ de la Edinet va fi deschisa in perioada 25 august – 25 septembrie 2013. Expozitia va fi itinerata si in alte localitati din Republica Moldova: Causeni, Soroca, Balti, Leova, Hancesti, Cahul.

ICR „Mihai Eminescu“ de la Chisinau organizeaza, in colaborare cu Muzeul National de Istorie al Romaniei, expozitia itineranta „Basarabia 1812-1947. Oameni. Locuri. Frontiere“, la Biblioteca raionala din Drochia, in data de 25 august, cu ocazia Zilei Limbii Romane. Expozitia urmeaza sa fie itinerata si in alte localitati si muzee din Republica Moldova: Biblioteca ?tiintifica a Universitatii de Stat „Alecu Russo“ din Balti, in orasele Cantemir, Orhei, Drochia, Hancesti. Proiectul marcheaza implinirea a 200 de ani de la anexarea teritoriului dintre Prut si Nistru, cunoscut sub numele de Basarabia, de Imperiul ?arist, si urmareste evolutia Basarabiei in perioada cuprinsa intre doua momente extrem de importante ale istoriei sale: momentul 1812 (incheierea pacii de la Bucuresti si anexarea de catre Rusia), respectiv momentul 1947 (incheierea tratatului de la Paris care a consfintit statutul Moldovei dintre Prut si Nistru ca parte componenta a URSS).

In colaborare cu Universitatea de Stat „Alecu Russo“, evenimentul „Nichita Stanescu – 80 de ani de la nastere“ va avea loc in perioada 28 august – 30 septembrie 2013, la Biblioteca stiintifica a Universitatii de Stat „Alecu Russo“ din Balti. Expozitia urmeaza sa fie itinerata si in alte localitati si muzee din Republica Moldova: Casa Limbii Romane din Causeni, Muzeul de Istorie si Etnografie din Soroca, Muzeul ?inutului Cahul.

Un eveniment de marca este si conferinta internationala „Limba Romana – limba a integrarii europene“, desfasurata in perioada 31 august – 2 septembrie, la Academia de ?tiinte a Moldovei (AsM) si la alte institutii de invatamant superior din Republica Moldova. Invitati: acad. Marius Sala, prof. dr. Gheorghe Chivu, prof. dr. Eugen Munteanu, prof. dr. Doina Buturica, acad. Solomon Marcus, acad. Mihai Cimpoi, Anatol Ciobanu, dr. hab. Vasile Bahnaru, Gheorghe Popa, dr. hab. Anatol Eremia, dr. hab. Anatol Gavrilov, dr. hab. Vasile Pavel, Nicolae Dabija, Ion Hadarca, dr. hab. Ion Barbuta. Programul este structurat astfel: 31 august: sedinta solemna consacrata Sarbatorii nationale „Limba noastra cea romana“, Sala Azurie, AsM; Depuneri de flori la Monumentul lui stefan cel Mare si Sfant; 1 septembrie: Masa rotunda cu prezenta tuturor participantilor la conferinta, Biblioteca stiintifica Centrala „Andrei Lupan“ a AsM; Lansare de carte A. Paunescu. Maluri de Prut, Editura stiinta, 2013 (poezie consacrata Basarabiei si addenda cenaclului „Flacara“), Biblioteca stiintifica Centrala „Andrei Lupan“ a AsM; 2 septembrie: Prelegeri sustinute de participantii de la universitatile din Republica Moldova. Proiectul contribuie la promovarea valorilor istorice si culturale romanesti in Republica Moldova, marcand in acelasi timp Ziua Limbii Romane.

Limba romana va fi celebrata si prin doua spectacole sustinute de Ansamblul Academic National de Dansuri Populare „Joc“ din Republica Moldova, pe 28 si 30 august, la Leova si Hincesti. Ansamblul Academic National de Dansuri Populare „Joc“ a fost fondat la Chisinau in anul 1945. Incepand cu anul 1958, director artistic al ansamblului este maestrul Vladimir Curbet, Laureat al Premiului de Stat, Cavaler al Ordinului Republicii Moldova, pasionat etnograf si folclorist. In prezent, in cadrul ansamblului activeaza 65 dansatori si 25 muzicieni. De-a lungul timpului, ansamblul de dansuri a participat la mai mult de sapte mii de concerte, in peste 63 de tari.

La Galeria de la Rond din Chisinau, in perioada 29 august – 7 septembrie 2013, va avea loc expozitia „Alexei Mateevici – Oda limbii romane“. Evenimentul este dedicat aniversarii a 125 de ani de la nasterea poetului Alexei Mateevici si cuprinde manuscrise, fotografii, poezii, marturii ale cronicarilor, scriitorilor clasici si contemporani despre limba romana si poezia dedicata limbii romane. Expozitia va fi alcatuita din 23 de bannere si va fi itinerata ulterior si in alte localitati din Republica Moldova: Causeni, Soroca, Balti, Leova, Edinet, Cimislia, Ocnita, Straseni si Cahul. Proiectul este realizat in colaborare cu Primaria Municipiului Chisinau, Clubul National de Arta „Minerva“ si Casa-Muzeu „Alexie Mateevici“ din satul Zaim.

ICR „Dimitrie Cantemir“ de la Istanbul propune proiectul „Ziua Limbii Romane sarbatorita la Istanbul: Emil Boroghina – Recital de poezie populara romaneasca“, in data de 29 august 2013, la sediul institutului. Proiectul face parte din strategia ICR de promovare a culturii romane prin sarbatorirea simultana a zilei limbii romane in reteaua institutelor culturale din strainatate. Recitalul cuprinde poezie populara romaneasca selectata de actorul Emil Boroghina in decursul a sapte ani de cercetare. Alegerea textelor a fost facuta in vederea relevarii filozofiei populare ce transpare in creatia romaneasca transmisa prin traditie orala.

ICR Madrid organizeaza proiectul online „Ziua limbii romane in Spania“, in perioada 31 august – 10 septembrie 2013. Cu ocazia Zilei Limbii Romane, ICR Madrid propune o campanie online de promovare a limbii si a literaturii romane traduse in spaniola. Astfel, in perioada mentionata, vor fi postate zilnic pe cele doua pagini de Facebook administrate de ICR Madrid si pe site-ul institutului, fragmente din literatura romana, in romana si in spaniola. Acestea vor fi propuse de traducatorii Catalina Iliescu Gheorghiu, Dan Munteanu Colán, Mariano Martín Rodríguez, Marian Ochoa de Eribe Urdinguio, Xavier Montoliu Pauli, Joaquín Garrigós Bueno, Ioana Zlotescu, Joan Llinàs Suau, Viorica Patea, Corina Tulbure, Rafael Pisot si Alberto Madrona Fernández.

ICR New York organizeaza, cu ocazia Zilei Limbii Romane, patru recitaluri de poezie romaneasca in interpretarea lui Constantin Chiriac, in data de 29 august 2013, la biserica Sfanta Maria din Queens, pe 31 august la sala mare a Centrului Comunitar din Cote-des-Neiges, Canada, apoi la Val David si pe 1 septembrie, la biserica Sfantul Ilie din Montreal, Canada. Constantin Chiriac este un veritabil ambasador al culturii si limbii romane. A absolvit I.A.T.C.-ul la Bucuresti, in 1980, obtinand o diploma de Arta Teatrala. Din 2006 este doctor in teatru cu teza „Poezia ca spectacol“, sustinuta la Universitatea „Lucian Blaga“ Sibiu si la Universitatea de Arta Teatrala Targu Mures. In anul 2008 i se acorda titlul de doctor honoris causa al Leeds Metropolitan University. Este director general al Teatrului National „Radu Stanca“ din Sibiu din anul 2000, iar din 1994 este presedinte al Fundatiei „Democratie prin Cultura“ din Sibiu si director general al Festivalului International de Teatru de la Sibiu.

ICR Paris celebreaza Ziua Limbii Romane la Paris prin organizarea recitalului Sunt un orb, in interpretarea maestrului Horatiu Malaele, la sala bizantina a Palatului de Béhague, in data de 31 august 2013. Sunt un orb este un recital de poezie in care maestrul Horatiu Malaele recita, pe un fond muzical discret, din poeti romani precum Nichita Stanescu, Adrian Paunescu sau Emil Brumaru. Proiectul contribuie la promovarea limbii romane in Franta si la facilitarea contactului dintre publicul francez si unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai teatrului romanesc.

ICR Tel Aviv organizeaza evenimentul literar „Eterna Calatorie si dilemele identitare. Despre nelinistea si provocarile Drumului“, cu Carmen Firan, Adrian Sangeorzan si Vlad Solomon, in data de 27 septembrie 2013, la sediul institutului. Evenimentul dedicat Zilei limbii romane, moderat de dr. Marlena Braester, Universitatea din Haifa, este structurat in doua parti: lecturi din volumele Detectorul de emotii, Cuvinte locuite, Valiza cu melci / Un horoscop al emigrantului de Carmen Firan si Intre doua lumi / Povestirile unui doctor de femei, proza memorialistica; Circul din fata casei, roman; Anatomia Lumii, poeme, de Adrian Sangeorzan; masa rotunda cu tema „Eterna Calatorie si dilemele identitare. Despre nelinistea si provocarile Drumului“. Participa scriitori americani si israelieni de limba romana. Evenimentul, adresat israelienilor originari din Romania, are ca scop mentinerea contactului acestora cu limba romana si a interesului pentru literatura romana contemporana. Selectarea autorilor, Carmen Firan si Adrian Sangeorzan, precum si temele abordate de acestia in scrierile lor – emigrarea, adaptarea, probleme identitare – marcheaza o paralela cu statutul si temele abordate de scriitorii israelieni de limba romana.

Pentru sarbatorirea Zilei Limbii Romane, in data de 30 august 2013, la Biblioteca Voievodala din Cracovia, ICR Varsovia va organiza un eveniment de promovare a invatarii limbii romane, marcand totodata festiv Ziua Limbii Romane. Impreuna cu scoala de Limbi Straine „Calitate“, cu sprijinul Societatii Polono-Romane si al Bibliotecii Voievodale din Cracovia, institutul va organiza ateliere de limba romana, precedate de un concurs de cunostinte generale despre limba, cele mai bune lucrari fiind premiate cu carti, albume si CD-uri cu muzica romaneasca. Evenimentul va fi structurat in doua ateliere de limba romana, unul destinat incepatorilor, celalalt avansatilor, sustinute de lectorii scolii de Limbi Straine „Calitate“. Deschisa in anul 2009, la intiativa traducatoarei Joanna Kornas-Warwas, absolventa de Romanistica la Universitatea Jagiellona din Cracovia, scoala a debutat in activitatea sa prin cursuri si traduceri din limba romana. Ulterior si-a largit aria lingvistica, insa promovarea Romaniei, a limbii romane, precum si serviciile din domeniul comunicarii polono-romane, atat in contactele comerciale, cat si in schimbul cultural au ramas prioritare in activitatea scolii. Prin lectorii sai, scoala pregateste in fiecare an noi serii de vorbitori de romana, largind cercul entuziastilor culturii romane si Romaniei, in general. Cele doua ateliere vor fi precedate de un concurs de cunostinte despre limba romana, la care vor putea participa toti abonatii bibliotecii, cunoscatori ai limbii romane, dar si publicul larg. Cele mai bune rezultate vor fi premiate de ICR Varsovia cu traduceri din literatura romana in limba polona, albume si ghiduri de conversatie romano-polone. Intregul eveniment se va desfasura in data de 30 august, la Biblioteca Voievodala din Cracovia, cea de-a doua mare biblioteca a capitalei Voievodatului Malopolskie, un spatiu larg frecventat, in care, datorita Asociatiei de Prietenie Polono-Romane si donatiei de carte facute de Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu“ din Satu Mare, din 2012 exista un „colt“ romanesc, dotat in prezent cu 600 de volume de literatura romana, publicatii popular-stiintifice pentru adulti, carti pentru copii si tineret, albume si reviste romanesti.


Ziua Limbii Romane in comunitatile romanesti din vecinatatea Romaniei

Conform traditiei, Institutul Cultural Roman organizeaza anual la Bucuresti, Chisinau si in alte comunitati romanesti din statele vecine, manifestari culturale prilejuite de Ziua Limbii Romane, la care participa personalitati ale vietii culturale si artistice romanesti.

Anul acesta, seria de evenimente va incepe cu un concert extraordinar sustinut de interpretul Nicolae Furdui-Iancu, acompaniat de taraful „Crai Nou” din Alba Iulia, pe 29 august, de la ora 20.30, la Casa de Cultura din Uzdin (Voivodina, Serbia). Partener al ICR in organizarea evenimentului este Comunitatea Romanilor din Serbia.

Vineri, 30 august, ora 19.00, va avea loc un concert extraordinar sustinut de formatia de muzica folk Pasarea Colibri la Filarmonica Nationala „Serghei Lunchevici” din Chisinau. Revenind dupa multi ani la Chisinau, Mircea Vintila, Mircea Baniciu, Vlady Cnejevici si Teo Boar vor incanta cu aceasta ocazie publicul de dincolo de Prut cu melodii foarte cunoscute, precum Andrii Popa, Esarfa in dar, Vara la tara, Miruna, Vinovatii fara vina etc.

In comunitatile de romani din Sudul Basarabiei, Regiunea Odesa (Ucraina), sunt programate  pe 30 august 2013, in localitatea Pocrovca Noua, raionul Ismail si pe 31 august 2013, in localitatea Barta, raionul Reni, doua concerte ale lui Tudor Ungureanu si grupul ?tefan Voda din Capriana (Republica Moldova). Programul va fi completat cu alte doua reprezentatii ale Ansamblului „Dor Basarabean” din Erdek-Burnu (Utkonosovka, raionul Ismail), unicul ansamblu-promotor al valorilor autohtone ale culturii traditionale romanesti din Basarabia Istorica. Partener al ICR in organizarea evenimentului este Asociatia National-Culturala a Romanilor din regiunea Odesa „Basarabia“.

Seria de evenimente dedicata Zilei Limbii Romane se va incheia pe 8 septembrie 2013, cand este programat un concert al maestrului Tudor Gheorghe la Cernauti, 2013, in sala Teatrului Olga Kobyljanska. Partenerii ICR in organizarea evenimentului sunt Centrul Bucovinean Independent de Cercetari Actuale si Societatea pentru Cultura Romaneasca „Mihai Eminescu” din Cernauti.

Intrarea la toate manifestarile culturale mentionate mai sus este libera.

______
In Monitorul Oficial nr. 145 din 19 martie 2013 a fost publicata Legea nr. 53/2013 privind instituirea Zilei Limbii Romane, prin care este prevazuta celebrarea acestei sarbatori pe data de 31 august a fiecarui an. Potrivit actului normativ, Ziua Limbii Romane poate fi marcata de autoritatile si institutiile publice, inclusiv de reprezentantele diplomatice si institutele culturale ale Romaniei, precum si de alte institutii romanesti din strainatate, prin organizarea unor programe si manifestari cultural-educative, cu caracter evocator sau stiintific. Guvernul si autoritatile administratiei publice centrale si locale vor lua masurile necesare pentru ca in aceasta zi drapelul Romaniei sa fie arborat, in conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei de catre autoritatile si institutiile publice. Autoritatile administratiei publice centrale si locale pot sprijini material sau logistic organizarea si desfasurarea manifestarilor. Totodata, Societatea Romana de Radiodifuziune si Societatea Romana de Televiziune, in calitate de servicii publice, pot include in programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestarile dedicate acestei sarbatori.Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page