Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ministrul Titus Corlatean participa miercuri la o reuniune extraordinara la Bruxelles pe tema situatiei din Egipt


Ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, participa miercuri la reuniunea extraordinara a ministrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, care se va desfasura la Bruxelles.
Potrivit unui comunicat al MAE remis AGERPRES, reuniunea a fost convocata in regim de urgenta de Inaltul Reprezentant pentru politica externa si de securitate al UE, Catherine Ashton, ca urmare a recentelor evolutii din Egipt.
Cu aceasta ocazie, ministrii vor analiza situatia din teren si perspectivele crizei egiptene.
Dezbaterile se vor concentra asupra modalitatilor in care Uniunea Europeana poate contribui la determinarea partilor de a identifica o solutie politica si la detensionarea situatiei.
Recent, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, si cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, au evocat posibilitatea ca UE sa-si 'reexamineze relatiile' cu Egipt, in cazul in care violentele vor continua.
Saptamana trecuta, presedintele francez Francois Hollande, cancelarul german Angela Merkel si premierul britanic David Cameron au discutat telefonic pentru a cere 'un mesaj european puternic' privind criza egipteana.
Una din optiunile evocate a fost suspendarea ajutorului financiar catre Cairo, in conditiile in care UE a aprobat, la sfarsitul lui 2012, un program de 5 miliarde de euro pentru aceasta tara, in perioada 2012-2014, din care doua miliarde de la Banca Europeana de Investitii si doua miliarde de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.
In privinta ajutoarelor bilaterale, Danemarca a anuntat deja saptamana trecuta ca-si va suspenda ajutorul de patru milioane de euro pe an catre Cairo si a facut apel la partenerii sai europeni sa faca la fel.
La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a evocat duminica o oprire a livrarilor de arme catre Egipt.
Capacitatea Uniunii de a face presiuni economice imediate asupra Egiptului este limitata, intrucat majoritatea ajutoarelor sale catre tara au fost deja oprite din cauza reformelor democratice insuficiente, comenteaza Reuters.
UE spera ca o reducere suplimentara a ajutoarelor financiare ar putea ajuta la incetarea represiunii sangeroase a guvernului de la Cairo impotriva Fratilor Musulmani ai lui Mohamed Morsi, in care au murit pana acum circa 800 de persoane.
SUA au anuntat joia trecuta anularea manevrelor militare comune cu Egiptul, fara a suspenda asistenta militara catre acest aliat strategic din Orientul Mijlociu. AGERPRES/(AS-Eusebi Manolache, editor: Mihai Simionescu)
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page