Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

„Cereti Unirea, si o veti avea! Dar cereti-o!”
In perioada 12-16 august s-a desfasurat, la Izvoru Muresului, in judetul Harghita, a Xl-a editie a Universitatii de Vara. Organizata de Centrul Cultural Toplita, in parteneriat cu Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni (Bucuresti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni si al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, sub genericul „ROMANIA SI ROMANII DE LA FRONTIERA UNIUNII EUROPENE si NATO, editia 2013 a luat in discutie, ca in fiecare an, realitati dureroase, dramatice din comunitatile romanesti, adesea evitate sau in mod deliberat neabordate de cea mai mare parte a presei romanesti: • Drepturile minoritatilor din Romania vs. Drepturile minoritatilor romanesti din jurul frontierelor si din Balcani; Cine este discriminat? • Reunirea Basarabiei cu Romania, obiectiv major al romanilor. Dar al Romaniei? Integrarea europeana a R. Moldova prin reunirea cu Romania, solutie romaneasca a stabilizarii frontierei UE si NATO • Comunitatile romanesti din vecinatate si din Balcani intre deznationalizare si integrare europeana • Politica partidelor politice fata de romanii de pretutindeni un esec sau un succes? • Romanii din afara frontierelor in preocuparile institutiilor de stat si ale asociatiilor nonguvernamentale • scoala si Biserica romaneasca din jurul frontierelor, din Balcani si din Diaspora, ca factor de pastrare a identitatii etnice • Implicatiile regionalizarii asupra romanilor din Covasna, Harghita si Mures • Autonomia teritoriala pe criterii etnice a asa-zisului tinut Secuiesc – forma actualizata a experimentului stalinist al Regiunii Autonome Maghiare • Romanii romano-catolici din Moldova in fata presiunilor de maghiarizare • Politica partidelor fata de romanii din zonele multietnice si pluriconfesionale din Romania (reprezentanti ai partidelor politice) • Afirmarea culturii si identitatii romanesti in medii multietnice si pluriconfesionale • Istoria romanilor de pretutindeni, ca parte a istoriei nationale. Manifestarile au fost intregite de participarea la Liturghia Arhiereasca savarsita de IPS Ioan Selejan cu prilejul hramului Manastirii „Adormirea Maicii Domnului”, o expozitie de icoane pe sticla, o expozitie de carte cu vanzare, momente folclorice, lansari de carte, dezbateri libere, drumetii. Au participat inalti demnitari ai statului roman – in frunte cu presedintele Traian Basescu, membri ai Parlamentelor de la Bucuresti si Chisinau, lideri ai romanilor de pretutindeni, profesori, jurnalisti, cercetatori.
    Conform rezolutiei transmise presei la incheierea lucrarilor, participantii la cursurile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului au solicitat, vinerea trecuta, partidelor politice din Romania, instituirea unui pact pentru Basarabia, care sa permita, cu mijloace democratice, revenirea Republicii Moldova in frontierele normale ale Romaniei: „ Asa cum a fost un pact pentru aderarea la Uniunea Europeana, cum a fost un pact pentru aderarea la NATO, noi cerem partidelor politice din Romania un pact pentru Basarabia, care, intr-un termen rezonabil, prin mijloace democratice, sa faca astfel ca acest teritoriu romanesc, despartit printr-un pact semnat intre doi criminali de razboi, sa revina acolo de unde a fost luat. Deci, sa revina in frontierele normale ale Romaniei”. Potrivit rezolutiei, cei trei milioane de cetateni ai Republicii Moldova au nevoie sa revina in componenta statului roman, intrucat se afla intr-o zona geopolitica ce ar putea sa evolueze intr-un sens neprevazut: „Este vorba de trei milioane de romani care nu pot fi lasati intr-un «no man’s land» geopolitic. Noi trebuie sa-i avem in interiorul frontierelor noastre pentru ca nu stim cum evolueaza, intr-o perioada de timp mediu-lung, aceasta zona si nu stim ce influenta va mai avea Rusia sau cine stie la ce pot fi supusi acesti romani. E bine ca ei sa fie asigurati de statul roman si ei sa reintre in componenta statului roman. Cerem pact pentru Basarabia intre partidele politice de la Bucuresti”, a declarat Eugen Popescu, presedintele executiv al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni.
        Subiectul a fost abordat si de Presedintele Traian Basescu, in deschiderea lucrarilor Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, seful statului indemnandu-i pe cetatenii Republicii Moldova sa ceara Unirea cu Romania, precizand ca in tara noastra nu exista partid romanesc care sa nu vrea acest lucru (www.agerpres.ro): „Vorbim de unirea Republicii Moldova cu Romania. Oameni buni, exista in populatia Republicii Moldova si un filon sanatos, care merge catre acest lucru. (...) si eu spun cetatenilor Republicii Moldova: Cereti Unirea, si o veti avea! Dar cereti-o!”
        In aceeasi rezolutie s-a solicitat autoritatilor romane readucerea in discutie a mostenirii Gojdu, in relatiile bilaterale cu Ungaria si intreprinderea de demersuri diplomatice pentru ca minoritatile romanesti din jurul frontierelor si Balcani sa primeasca drepurile cuvenite:  „Este un lucru extrem de important, statul roman trebui sa fie un stat demn, care sa-si apere interesele oriunde in lume si in fata oricui. si, atunci, trebuie sa readuca in discutie, in relatia bilateral cu Ungaria, dar si in relatia cu terte state, la nivelul UE, la nivelul prietenilor si relatiilor strategice pe care Romania le are cu SUA, dar si cu alte state, sa readuca in discutie aceasta mostenire Gojdu, pe care Ungaria se face ca a uitat-o, iar Romania se face ca nu o vede. Dorim readucerea in discutie a acestei mosteniri”, a precizat Eugen Popescu.
        In document se mai solicita diplomatiei romanesti si tuturor institutiilor statului sa faca presiuni pentru ca minoritatile romanesti din jurul frontierelor si Balcani sa fie recunoscute si tarile in care traiesc sa ofere conditiile pe care Romania le asigura minoritatilor sale: „Avem nevoie ca diplomatia romana, ca Parlamentul Romaniei, ca institutiile statului roman, Guvernul si Administratia Prezidentiala sa faca presiuni puternice pentru ca statele din jurul frontierelor si Balcani sa recunoasca minoritatea nationala romaneasca, intrucat in multe din ele aceasta minoritate nici macar nu este recunoascuta, si sa ofere conditiile pe care Romania le acorda minoritatilor nationale din interiorul frontierelor” (Integral pe RGN Press).
        Rezolutia cuprinde, de asemenea, solicitarea participantilor la lucrarile celei de a XI-a editii a Universitatii de Vara de la Izvoru, ca extremistilor maghiari care „lupta prin toate mijloacele” impotriva tarii si a romanilor sa le fie retrase distrinctiile care le-au fost acordate de statul roman: „... si aici facem o referire directa la Lászlo Tökés. Nu este posibil ca acest extremist maghiar, care lupta prin toate mijloacele impotriva Romaniei si romanilor, sa fie decorat cu Steaua Romaniei. Aceasta distinctie trebuie sa-i fie retrasa, si facem apel la Administratia Prezidentiala, in numele tuturor participantilor la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, sa-i fie retrasa aceasta distinctie lui Lászlo Tökés”, se arata in rezolutia citita de presedintele executiv al Fundatiei Nationale pentru Romanii de Pretutindeni.
Reamintim ca, in decembrie 2009, presedintele Traian Basescu l-a decorat pe europarlamentarul citat cu Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revolutie, demers motivat, potrivit decretului semnat de seful statului, de implinirea a 20 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, „in semn de mare apreciere a curajului si demnitatii de care a dat dovada, declansand, prin exemplu personal, revolta istorica a poporului roman impotriva dictaturii comuniste” (!!!). Drept multumire pentru toate supradreptrurile obtinute, in deceniile postdecembriste, de la guvernele romanesti, de catre liderii extremisti maghiari, cu obraznicia si mitocania arhicunoscute, recent, in 27 iulie 2013, europarlamentarul raspopit, „demn si curajos”, i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara „Balvanyos”, ca, impreuna cu Guvernul pe care il conduce, sa construiasca „un sistem de cooperare nationala” astfel incat sa ofere „protectorat” Transilvaniei, „asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud”. In replica, presedintele Traian Basescu a declarat, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului, ca „nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea mai zilele trecute ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat”.
       Premierul Victor Ponta a declarat, duminica seara, intr-o emisiune la Antena 3, ca presedintele a primit cererea de retragere a acestei decoratii si ca ii va transmite, la randul sau, o scrisoare lui Traian Basescu, aratandu-si disponibilitatea de a contrasemna decretul prezidential de retragere: „Am mai contrasemnat decrete de retragere a unor decoratii si il asigur ca voi contrasemna si pentru retragerea decoratiei domnului Tökés”, a spus premierul.
       Cam astea ar fi stirile, si poate ar trebui sa ne bucuram, daca n-am fi aflat, intre timp, ca suma deconturilor indolentei si incompetentei mai tuturor mai-marilor perindati prin saloanele Puterii, vreme de mai bine de doua decenii, a crescut vertiginos si amenintator. Cei pe care, protejati de privirile lor obladuitoare, nu i-am putut arunca peste granita, din capul locului, fara targuiala, cu un viguros si barbatesc bocanc in fund, si-au facut nestingheriti de cap prin muntii si padurile Patriei, la mijloc de codru des, tragand de fiare ori la tinta cu armament de razboi (inclusiv sterpelit de prin unitatile noastre!), asteptand semnalul Jobbik pentru a sari la bataia minutios organizata de mercenari profesionisti, dorindu-se sangeroisi si gloriosi „eliberatori” ai tinutului Secuiesc „autonom”, care, in capetele lor mancurtizate, reprezinta o mustoasa halca a atat de mult visatei si doritei, de la Trianon incoace,  Ungarii Mari.  Fiindca „Activistii partidului extremist ungar Jobbik urmeaza exemplul liderului lor, Gabor Vona, gata sa-si asume un conflict cu Romania. Deputatul Gaudi-Nagy Tamas afirma, pe situl partidului Jobbik, ca secuii din Transilvania «traiesc in frica si sunt oprimati in patria lor». «Drepturile secuilor sunt ingradite arbitrar, ei nu pot trai liber in propria lor tara», adauga parlamentarul. «... singura solutie este autodeterminarea pana la autonomia teritoriala deplina», iar Ungaria trebuie sa-si asume reprezentarea secuilor in forurile internationale «chiar cu pretul unui conflict». In caz contrar, se poate ajunge la un conflict sangeros ca in Kosovo, avertizeaza Gaudi-Nagy”(Sursa: pesurse.ro).

In vreme ce noi ne batem capul cum sa scapam de nebunii care ne-au napadit, „recentele vizite si declaratiile facute de analisti si formatori de opinie din SUA arata ca Bucurestiul este astazi impins in bratele Rusiei de elita politica de la Washington.” – scrie Valentin Mandrasescu, si inclin sa cred ca are dreptate. (http://romanian.ruvr.ru/2013_05_26/SUA-impinge-Romania-spre-Rusia-I/). „In cazul Romaniei, rolul de psihologi care trebuie sa calmeze spiritele la Bucuresti a fost asumat de doi distinsi analisti americani, care nu pot fi suspectati de filorusism. Acestia sunt Matthew Rojansky de la Centrul Carnegie si seful Stratfor («CIA pentru civili») George Friedman. Analistul Centrului Carnegie le-a transmis decidentilor de la Bucuresti un mesaj simplu, dur si direct: luati exemplul Poloniei si aplicati-l in Romania! Dar ce inseamna «exemplul Poloniei»? In primul rand, Rojansky a explicat ca Romania trebuie sa renunte la orice fel de pretentii teritoriale in privinta Republicii Moldova: «Unirea Moldovei cu Romania este si ea periculoasa si de speriat. Doua milioane de oameni in plus cu drept de vot, care nu au trait si nu sunt obisnuiti cu Romania, ar schimba toata politica tarii» (citat din declaratiile lui Matthew Rojansky in cadrul conferintei organizate de Universitatea A.I. Cuza la Iasi. In discursul sau, rostit la conferinta organizata de Ambasada SUA la Bucuresti, analistul american a dat peste cap toate «schemele geopolitice» promovate de «experti» precum Iulian Chifu si Dan Dungaciu. «Daca Romania si Rusia se pot reconcilia pe modelul Polonia-Rusia s-ar crea un mediu mai favorabil pentru rezolvarea conflictului dintre Republica Moldova si Transnistria si atingerea unui compromis durabil», a declarat Rojansky.”
Cu toate acestea, pe de alta parte,  ne-am putea astepta la o... schimbare de strategie a Kremlinului!
Proaspat intors de la Chisinau, politologul Kremlinului, Aleksandr Dughin, afirma ca „problemele teritoriale ale Romaniei se pot solutiona prin Unirea cu Republica Moldova. Pana aici totul frumos, dar, ca de fiecare data in istorie, se dovedeste ca marul intins este unul otravit: acest lucru trebuie sa se faca in interiorul Comunitatii EuroAsiatice, prin renuntarea de catre Romania la spatiul european si cel euro-atlantic. Important este ca Rusia s-a impacat cu gandul pierderii Basarabiei catre Romania, insa acum incearca o alta strategie - promovarea in Romania de mesaje anti-europene, cele care au avut un asa mare succes in Republica Moldova. «Daca Romania va adera la CEEA, atunci ar putea sa se uneasca intr-adevar cu Republica Moldova si, totodata, sa-si rezolve multe din probleme economice cu care se confrunta», a declarat Dulghin, in cadrul unui interviu pentru «Vocea Rusiei».”
Precizez ca geopoliticianul, filosoful, sociologul si politicianul rus Aleksandr Gelievici Dughin este presedintele Partidului Eurasiatic - miscare ce pledeaza pentru edificarea unui suprastat eurasiatic capabil sa se opuna hegemoniei americane. A scris mai multe carti de geopolitica, printre care si Bazele geopoliticii (1997). Conceptual, Dughin cauta sa imbine traditia geopoliticii clasice germane cu cea a gandirii panslaviste, precum si cu mistica teosofica ruseasca (sursa: Wikipedia).
Mai precizez ca materialul din care am citat fragmentul de mai sus a fost difuzat in asteptarea vizitei ministrului Titus Corlatean la Moscova.
           Dupa cum puteti observa, subiectul este  mult prea vast pentru a-l epuiza aici si acum. Asadar, vom reveni.
         Doamne, ocroteste-i pe romani!
MARIANA CRISTESCU

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page