Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Constanta: Ministrul Cristian David a lansat de la Mangalia comunitatea virtuala online `Românii de pretutindeni`


In cea de-a doua zi a Saptamanii mediului asociativ si mass-mediei de expresie romaneasca din afara granitelor tarii, organizata la Mangalia de Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP) in cadrul evenimentului ''Diaspora Estival'', marti a fost lansata platforma inovativa de comunicare in mediul online - Comunitatea ''Romanii de pretutindeni''.
Evenimentul a avut loc in prezenta ministrului delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David, initiatorul si sustinatorul acestui proiect realizat cu sprijinul platformei Google + Hangouts.
Prima conectare cu liderii asociatilor si organizatiilor romanesti din Roma, Castellon si Nürnberg si implicit inaugurarea comunitatii virtuale a avut loc marti dupa-amiaza, chiar in cadrul workshopului ''Asociativitate'' ai carui moderatori au fost ministrul Cristian David, secretarul de stat Stejarel Olaru si directorul general al DPRRP - Alina Hagima.
''Ma bucur ca folosind tehnologia moderna avem posibilitatea sa interactionam oriunde ne-am afla, oriunde se afla un roman si vrea sa obtina o opinie, sa-si spuna cuvantul sau sa ceara sprijin pentru punerea in valoare a unei idei generoase pentru comunitatea lui sau pentru comunitatile din diaspora. Acesta este momentul din care incepem sa construim o comunitate activa si participativa - 'Romanii de pretutindeni''', a spus ministrul.
In cadrul seminariilor succesive, derulate marti, cu temele: ''Prioritati in relatia cu romanii de pretutindeni'' si ''Plan de actiuni DPRRP'' au fost reafirmate, de catre reprezentantii diasporei, necesitatile organizatiilor pe care le reprezinta pentru a realiza un militantism identitar eficient, cele mai multe aspecte referindu-se la sistemul deficitar de finantare a proiectelor si sincopele in relatia cu autoritatile tutelare din Romania.
In replica, ministrul Cristian David a argumentat ca se cauta cea mai buna solutie pentru bugetarea proiectelor ce se adreseaza si sunt in sprijinul comunitatilor romanesti de peste hotare.
''Noi nu discutam despre un minister de sine statator. Avem o situatie de tranzitie. Un ministru delegat si o structura departamentala in cadrul MAE, un secretar de stat si o arhitectura organizationala care modeleaza si coordoneaza strategia interinstitutionala de sustinere a comunitatilor romanesti din diaspora prin integrarea a 18 institutii de stat. Acum lucram sa punem la punct un buget pentru 2014 si s-ar putea sa vedem ca de la cele 2 milioane de euro, anul viitor sa avem 5,5 sau 10 milioane de euro, prin disponibilitatea altor institutii implicate, sa sustina proiecte. Daca am spus ca vom face o convergenta bugetara, o vom face si tot asa sper ca intr-un timp rezonabil, poate chiar la anul, vom organiza Congresul Mondial al Romanilor de Pretutindeni. Vom rezolva problema la nivel national de reprezentativitate si la nivel international, iar consiliile nationale vor fi parteneri de dialog ai ambasadelor'', a subliniat Cristian David.
Ministrul a mai spus ca in viitoarea schema de bugetare a proiectelor comunitare va sustine aplicarea regulii paritare de 60% pentru comunitatile romanesti istorice din Serbia, Ucraina si Republica Moldova si 40% pentru comunitatile din Occident.
La evenimentul ''Diaspora Estival'' participa peste 120 de reprezentanti ai organizatiilor romanesti din diaspora, activisti sociali, ziaristi, oameni de cultura si lideri de opinie din Republica Moldova, Ucraina, Serbia, Ungaria, Austria, Germania, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Italia, Spania, Olanda, Turcia, Canada, SUA, Australia, Cipru si Israel. AGERPRES/(AS - autor: Dan Mihaescu, editor: Marina Badulescu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page