Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

România "implorata" sa restituie bisericile confiscate de comunisti (media)


"Romania este implorata sa restituie bisericile confiscate de comunisti", titreaza intr-un comentariu vineri portalul american National Catholic Register (ncregister.com), notand ca, potrivit unor congresmeni americani, "a venit timpul sa se schimbe lucrurile in bine" acolo si sa se restabileasca proprietatile furate ale Bisericii, dar guvernul Romaniei intarzie luarea unei decizii.
Un grup de 20 de parlamentari din Statele Unite au cerut Departamentului de Stat sa incurajeze guvernul Romaniei sa restituie bunurile confiscate de la grupuri religioase minoritare sub fostul regim comunist. "Aceasta este speranta noastra, ca guvernul roman va face reparatii pentru ceea ce a fost confiscat, si va face lucrurile corect", a declarat congresmanul republican Andy Harris.
Dupa Al Doilea Razboi Mondial, a spus el, Bisericii Catolice Romane (Biserica Greco-Catolica n.r.) i s-au "confiscat cladirile si obiectele de cult. A venit timpul sa se schimbe lucrurile in bine".
Harris a scris o scrisoare, semnata de un grup bipartizan de 12 republicani si sapte democrati, cerand Departamentului de Stat al SUA "sa angajeze energic guvernul roman sa puna capat unei parodii de justitie pe care a perpetuat-o nereusind sa restituie pe deplin proprietatile confiscate ilegal de la denominari religioase dupa 1945". Romania a fost in spatele Cortinei de Fier a Uniunii Sovietice dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial, iar in 1948 guvernul comunist al tarii a dizolvat cu forta Biserica Catolica Romana, care este un rit al Bisericii Rasaritene in comuniune cu episcopul Romei. Ea este condusa de cardinalul Lucian Muresan, arhiepiscop de Fagaras si Alba Iulia. Cand Biserica a fost dizolvata, proprietatile sale au fost predate Bisericii Ortodoxe Romane.
Practica guvernului comunist de a confisca proprietatile Bisericii din Romania i-a afectat in primul rand pe catolicii romani, dar biserici ale reformatilor maghiari, luteranilor si unitarienilor au fost de asemenea confiscate. Proprietati evreiesti au fost la randul lor confiscate.
Aproximativ 86% dintre romani sunt ortodocsi, iar 5% sunt romano-catolici. Catolicii romani reprezinta doar 1% din populatia tarii.
Dupa caderea regimului comunist in 1989, guvernul roman a continuat sa refuze catolicilor romani dreptul de utilizare a bisericilor lor si pana in 2004 le-a interzis chiar si dreptul de a deschide procese pentru a-si recastiga bisericile.
Potrivit Raportului pe 2012 al Departamentului de Stat privind Libertatea Religioasa Internationala, mai multe procese din 2004 au fost amanate in instantele de judecata. Au fost de asemenea actiuni in parlamentul Romaniei de a opri procesele ce ar restitui proprietatile proprietarilor lor originali.
Departamentul de Stat a calificat in mod repetat esecul guvernului roman de a transfera proprietatile inapoi la Biserica Catolica Romana drept o "problema semnificativa."
"Lipsa de progrese in retrocedarea... bisericilor transferate de fostul guvern comunist Bisericii Ortodoxe in 1948 a ramas o problema semnificativa", afirma el in ultimul sau raport privind libertatea religioasa internationala.
Congresul SUA a adoptat o rezolutie in 2005 prin care solicita restituirea proprietatilor religioase in Romania.
In scrisoare, Harris a remarcat ca "din pacate,raspunsul roman a fost un model de dispret, intarziere, confuzie si obstacole".
El noteaza de asemenea mai multe ofense aduse de guvernul roman libertatii religioase ce au avut loc numai in 2013.
O atentie deosebita este acordata unei legi din 17 aprilie ce "intarzie si complica restituirea" si unei legi din 23 aprilie "care a omis in mod deliberat restituirea materialelor de arhiva" confiscate de la minoritati religioase in 1974.
"Republicanul Chris Smith a citat mii de cereri primite de Curtea Europeana a Drepturilor Omului in materie de proprietate in Romania", se adauga in scrisoare.
Departamentul de Stat a publicat o scrisoare de raspuns, semnata de subsecretarul de stat Thomas Gibbons, care a declarat ca restituirea proprietatilor "este o prioritate a administratiei pe care am ridicat-o de mult cu Romania si cu alti parteneri europeni".
"Sustinerea drepturilor minoritatilor religioase si etnice din Romania, inclusiv drepturile evreilor, maghiarilor, comunitatilor de greco-catolici si romi, este o prioritate-cheie a Ambasadei SUA la Bucuresti", a declarat el.
Asociatia Greco-Catolicilor Romani, un grup de sustinere a catolicilor romani cu sediul in California, a multumit membrilor Congresului care au trimis scrisoarea la Departamentul de Stat, exprimandu-si speranta ca initiativa va conduce la respectul "drepturilor fundamentale ale omului" in tara.
"Initiativa lor a trezit speranta pentru atat de multi catolici din Romania ce fac eforturi ca drepturile omului sa le fie respectate si sa se poata inchina in mod liber si fara constrangeri in propriile lor biserici", a declarat parintele Chris Terhes, presedinte al asociatiei si preot al Eparhiei Romane St. George din Canton, Ohio.
El a cerut congresmenilor sa continue sa solicite oficialilor romani "restituirea proprietatilor confiscate in timpul regimului comunist, ce ar inchide un capitol trist al istoriei Romaniei si ar ajuta tara sa evolueze spre o democratie functionala". AGERPRES/(AS - editor: Sorin Calciu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page