Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

PROGNOZELE SI CRUDA REALITATE, READAPTATE IN 2013

Viorel BAETUNimic nu s-a schimbat in esenta
Noi inca iubim prognozele. Mai ales pe cele bune! Prognozele ne spun cum va fi viata noastra in epoca furtului de date. Prognozele ne invata sa alegem dintre doua rele identice, pe una dintre ele. Prognozele ne arata cu cat este mai bun un Snowden decat un Ansange. Prognozele ii ridica, pe politicieni, Prognozele ii coboara, pe ceilalti. Moda prognozelor a ramas si s-a amplificat.
O si mai mare multime de oameni isi castiga banii, strangand date, trecandu-le prin masini statistice si interpretand rezultatele, dupa cum au nevoie cei care platesc (vezi NSA!) Deci avem si astazi prognoze serioase si prognoze neserioase, singura problema e ca nu stim nici acum sa le deosebim pe unele de altele. Pentru asta nu a scos inca nimeni un “Manual de utilizare”, dar acuma avem NSA (National Security Agency) si astia stiu!

Suntem in Germania dar scenariul, cu mici variatiuni neesentiale, este universal
Otto, care traieste cu familia dintr-un salariu mediu pe economie, deschide ziarul si citeste:
„Prognoza pentru 2013:
Conform ultimelor teste mediale, alegerile vor fi castigate de Negru (CDU+CSU) in coalitie cu Galben (FDP) iar Angela Merkel va ramane Bundeskanzelarin pentru urmatorii 4 ani.
- Asta inseamna ca ne va merge mai bine, ii spune ingerasul cel optimist care sta pe umarul drept.
- Celor care mai cred in minuni, ii sopteste dracusorul cel pesimist care sta pe umarul stang si adauga: Europa Comunitara se zbate sa iasa din criza. EURO incearca sa nu se duca la fund. Grecii, portughezii, spaniolii, italienii, au o rata de somaj care acopera jumatate din populatie.
- Inceteaza ca ne apuca dimineata. Principalul e ca  noi mergem in sus, ii spune ingerasul cel optimist.
- Dar stii cum am ajuns la asa o crestere? il intreaba pe Otto dracusorul cel pesimist
- Sigur ca stie, doar la asta se lucreaza de ani de zile, indiferent ce culoare au avut cei de la conducere, ii spune ingerasul cel optimist. Ne-am facut ca nu stim ca grecii au mintit, ca nu stim ca americanii ne spioneaza, ca nu stim ca chinezii fura patentele, ca nu stim...
- Da s-a lucrat din greu la nestiinta, ii sopteste dracusorul cel pesimist.
- Chiar daca lucrurile au iesit acum la iveala, cainii latra caravana trece, il persifleaza ingerasul cel optimist.
- Sa vedem ce caravana, nu se lasa dracusorul cel pesimist.
Daca vine carvana cu Steinmaier (SPD) la carma in coalitie cu Verzii (Ecologisti) atunci iepurii si mistretii o s-o duca bine, sa nu mai vorbim de broastele care pot trece nestanjenite arterele de circulatie.
- Cum asta? se arata mirat ingerasul.
- Iepurii se inmultesc ca iepurii si daca dusmani naturali nu au, caci lupii au fost surghiuniti in Europa de Ost, iar de impuscat nu e voie, populatia iepureasca va depasi in scurt timp populatia omeneasca si va avea pretentia legitima sa conduca tara.
- Si broastele?
- Peste tot unde exista posibilitatea ca o broasca sa traverseze soseaua, Ecologistii vor face treceri de broaste, numai ca dungile nu vor mai fi albe ci verzi.
- Ei si?
- Problema va fi, daca o masina poate incapea intre doua treceri din astea verzi.
- Din cauza lungimii?
- Nu din cauza desimii, spuse dracusorul si izbucni in ras.
- Vezi de treaba, astia nici daca se aliaza cu Gregor Gisi (Linke-stanga, fostii comunisti) tot nu ajung sa stranga destule locuri in Bundestag (parlament) pentru a castiga alegerile, spuse ingerasul cel optimist.
- Mai stii, te faci prieten cu „dracu” pana treci puntea si pana la alegeri mai sunt doua luni.
- Tu vezi totul negru, spuse ingerasul cel optimist.
- Tu nu?
- Ba da, Negru (CDU +CSU) la alegeri.”
Otto se scutura de cei doi „sfatuitori”. Doar stia sa gandeasca si singur. Atatea combinatii de culori, ce era el pictor? Scoase lista cu necesarul facuta in 2007.
1) O masina, caci cea cu care trebuie sa se duca la serviciu are 12 ani vechime si a inceput sa coste mai mult reparatul, decat valoreaza masina. (Schimba 12 cu 18 si bifa punctul ca nerezolvat).
2) O casuta cat de mica, ca sa nu mai trebuiasca sa  plateasca chirie luna de luna. Bani aruncati! (Bifa punctul ca nerezolvat).
3) Un concediu mai acatari, ca ultimele concedii le-a sters de pe lista. (Bifa punctul ca nerezolvat).
Relua socoteala cu noile cifrele date de statistici:
- Salariul lui inmultit cu rata de crestere aduce pe an  un plus de X Euro. Asta e bine!
- Majorarile de pret in 2013, plus rata de inflatie dau pe an, un minus de Y Euro. Y e mai mare ca X ! Asta iar nu e bine! Plus cu minus da si in 2013 MINUS.
Lua lista, cu punctele taiate, ofta din greu si sublinie cu doua linii: „DE FACUT ECONOMII !” Isi readuse aminte de acelasi citat, citit candva, undeva: „Cu cat intr-o tara, se folosesc mai mult cuvintele «libertate», «democratie» si «drepturile omului», cu atat mai putine «drepturi» si «libertati» are omul care traieste in aceasta «democratie»”.
Totul ca acum 6 ani, gandi el. Cu cat se folosesc mai mult cuvintele „dezvoltare”, „bunastare” si „crestere a nivelului de trai” cu atat mai putin are „un Otto” din toate acestea, caci „dezvoltarea”, „bunastare” si „crestere a nivelului de trai” se pierd pe drumul de sus in jos si pana sa ajunga la mine, nu a mai ramas nimic.
Dar parca tot mai bine cu Negru+Galben (Merkel) decat cu Rosu+Verde (Steinmaier), caci totusi nu vrea sa traiasca intr-o tara condusa de iepuri. Lui Otto nu-i placeau deloc morcovii! Sa mai spuna cineva ca prognozele nu sunt folositoare!
 
Viorel BAETU
Germania
15 august 2013


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page