Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Din Lumea... lui Stanley Kramer (1090)“Sine ira et studio - Fara ura si partinire”, Tacitus

In editia precedenta a acestor eseuri va faceam o referire la una dintre multele emanatii cerebrale ale profesorului William Robertson Davies, printre multe altele, jurnalist, eseist, nuvelist etc., care a lasat eternitatii urmatoarea filosofie: "ochii vad numai ce mintea este preparata sa inteleaga - The eye sees only  the mind is prepared to comprehend".
Asa ca, reintors din periplul meu prin TARA care adaposteste mormintele inaintasilor, imi dedic in intregime acest eseu celor vizibile, fara ca cerebral sa pot intelege ceea ce se intampla in tara considerata candva, "the land of the freee and home of the brave", cuvinte pe care le regasim in ultima strofa a "The Star Spangled Banner" (U.S. National Anthem), Imnul National American.
In acest haos generalizat, in aceasta degringolada in care a intrat zbuciumata noastra Terra, aflata la ani lumina de standardele Creatorului, Globul pamantesc nu putea sa ramana decat un perimetru geografic in care virtutile umane lipsesc cu desavarsire. Notiuni de caracter, integritate, fidelitate, bravura, onestitate si multe altele similare au devenit "o rara avis". Splendorile Terrei au fost coplesite de orori, valorile de nonvalori, iar civilizatia lumii este tinta unui tsunami talibanic din partea unor elemente al caror primitivism comportamental si infantilism cerebral este specific epocii lui Pitecanthropus Erectus, populatie humanoida care a trait in perioada cuprinsa intre 1.8 milioane ani I Cr. pana la 143.000 ani I Cr. Uniunea Statelor candva Unite ale Americii, componenta a terifiantului nostru Mapamond, nu putea face exceptie de la ceea ce, din nefericire, a devenit o nefasta regula! La nivel comportamental, la nivelul relatiilor sociale dintre componentii populatiei globului pamantesc, ne regasim mai mult ca niciodata in cuvintele poetului latin Plaut, aflate in comedia Asinaria: "Homo Homini Lupus - Omul este lup pentru om". Eu, personal, fara falsa modestie, am creat urmatorul postulat: Trust noone, except God, Dwight - yourself and whatever you carry for your own protection - Sa n-ai incredere in nimeni, exceptand pe Dumnezeu, tu insuti si ceea ce porti cu tine, pentru protectia personala. Pana si Bob Dylan in "Trust Yourself", ne-a sfatuit ca singurul om in care putem avea incredere este propria noastra persoana - "If you need somebody you can trust, trust yourself". In plus, deloc de neglijat, inca din anul 1371, Robert - Carol II-lea intemeietorul Dinastiei Stuart, rege al Scotiei, a lasat posteritatii urmatorul trist adevar: "cu cat cunosc mai mult oamenii, cu atat iubesc mai mult cainii". Asa se explica atasamentul meu iesit din comun pentru regnul animal - canin, moartea dobermanului meu Ajax o consider, dupa zeci de ani, o pierdere irecuperabila, cat si momentele de ingrijorare si afectiunea deosebita pe care o am pentru Bo, primul caine al Americii si al familiei prezidentiale.
Ingrijorarea - zic eu, bine intemeiata - provine din lecturarea memoriilor titanicului Pontifus Maximus, regasite in cartea "Dreams From My Father", capitolul al II-lea, in care autorul isi rememoreaza mesele avute in copilarie, in compania tatalui vitreg, indonezianul Lolo Soetoro: carne de caine, carne de sarpe, greier prajit si carne de tigru. Se pare ca Lolo facea parte dintr-o ramura a Islamului care este convinsa ca omul isi extrage puterea din ceea ce mananca!!! Dragilor, la data ajungerii inapoi in USA, am aflat ca Mesianica faptura se afla in vacanta pe Insula Martha Vineyard, iar primul caine al Americii, vestitul Bo, se indrepta la intalnirea cu familia prezidentiala, la bordul unui avion supersofisticat, de ultima generatie, MV-22 Osprey Hybrid Aircraft, o bijuterie de 100 milioane de dolari, cu decolare si aterizare vertical - gen elicopter, a carui folosinta costa contribuabilul american, modesta suma de 11.000 de dolari pe ora. Dupa concediul petrecut pe Insula Kailua-Hawaii, unde numai costul transportului pentru presedinte, prima doamna, cele doua prime fiice si pentru Bo, primul caine al Americii, s-a ridicat la 3.639.622,99 de dolari, nimic nu ma mai surprinde. Foarte probabil, urmatoarea miscare, urmand exemplul lui Caius Iulius Germanicus, alias Caligula, care si-a ridicat calul - Incitatus la rang de Consul, urmeaza ca dragalasul Bo sa devina Consulul Bo.
Nici faptul ca 78% dintre americani considera ca America se indreapta intr-o directie gresita, nici faptul ca 86% dintre americani dezavueaza politica celor care-si plimba pretioasele madulare prin Colina Capitoliului, nici faptul ca administratia cheltuie mai multi bani decat toate guvernele lumii cumulat, nici faptul ca peste 100 milioane de americani traiesc din ajutoare sociale acordate din taxele putinilor platitori de taxe, nimic, dar absolut nimic nu mai deranjeaza pe nimeni. Ca sa vedeti stadiul avansat de degradare a economiei americane, doresc sa va informez ca in orasul Detroit, statul Michigan, candva mandria industriei automobilistice mondiale, oras in care mesianica faptura a bagat zeci de miliarde de dolari pentru salvarea ei, arata ca Hiroshima dupa bombardamentul din 6 August 1945, o casa a stat pe piata 516 zile, pentru a fi vanduta cu pretul de 1 dolar!!! Aceeasi situatie in statul Indiana, unde in orasul Gary se gasesc peste 10.000 de locuinte pe care nu le cumpara nimeni, desi pretul de vanzare este tot de 1 dolar. Chiar asa de idioti suntem si acceptam la infinit doctrina Ineptocratiei, care stipuleaza ca cei mai putin capabili sa conduca sunt alesi de cei mai putin capabili sa produca? Nu se mai poate continua in acest mod!, ceva major trebuie sa se intample, inainte ca omenirea sa intre in faza de sinucidere colectiva si sa avem soarta celor din Jonestown, Guyana Britanica.
Mai bine ca niciodata se potriveste replica data de colonelul Nathan Jessup, comandantul bazei militare de la Guantanamo Bay, data avocatului JAG, care-l interoga si care i-a cerut sa spuna adevarul; la care colonelul a raspuns: "You can't handle the truth - Tu nu poti suporta adevarul".
Daca politicienii nu pot suporta adevarul, sunt aproape sigur ca poporul american nu va accepta sine-die sa fie condus de aceasta masa inepta de iresponsabili.

A. C. Ton
Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page