Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Ministrul Cristian David spune ca va solicita dublarea bugetului DRP pentru 2014


Ministrul delegat pentru romanii de pretutindeni, Cristian David, a declarat, miercuri seara, la lucrarile Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, ca va solicita dublarea bugetului Departamentului pentru Romanii de Pretutindeni (DRP), intrucat s-a demonstrat ca fondurile alocate sunt insuficiente pentru nevoile comunitatilor romanesti.
El a subliniat ca este necesara o marire a bugetului Departamentului motivand ca in fiecare an solicitarile comunitatilor romanilor din afara granitelor cresc. In context el a admis ca, de-a lungul anilor, s-au acumulat nemultumiri ale acestora privind reactia si implicarea autoritatilor romane in rezolvarea problemelor lor, dar a spus ca pentru prima data a fost elaborata o strategie privind relatia cu romanii de pretutindeni.
''Noi am functionat in 2013 pe bugetul de anul trecut, vom solicita la constructia bugetara pentru 2014 cel putin dublarea sumei avute la dispozitie in 2013. (...) Eu cred ca este primul an in care s-a elaborat o strategie privind relatia cu romanii de pretutindeni, este primul an in care exista o actiune conjugata - pe langa strategie am constituit un comitet interministerial pentru relatia pentru romanii de pretutindeni din care fac parte 17 institutii care isi propun un plan coerent si integrat de actiunea noastra sa poata sa fie una mai vizibila, mai eficienta si mai usor de inteles de reprezentantii comunitatilor noastre'', a spus ministrul Cristian David.
Tot in cadrul lucrarilor Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului, ministrul David a vorbit de noul proiect al Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni, care are ca principala activitate desfasurarea programelor de limba, cultura si civilizatie romaneasca in comunitatile istorice.
''Pentru desfasurarea acestei activitati, anul viitor vor fi deschise noua centre ale institutului - cate doua in Serbia, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova si unul in Bulgaria. Astfel de centre vor asigura programele de pregatite continua, extracuriculara. (...) Vom oferi intr-un cadru informal, extracuricular, elemente de limba, cultura si civilizatie predate in aceste centre care vor functiona si ca biblioteci. Avem un acord facut cu Federatia Editurilor din Romania, pentru a infiinta astfel de biblioteci, cu carte romaneasca pe care (...) o vom pune la dispozitie, de scriitori romani. Pentru cei mici vom pune anumite carti pe suport audio pentru a asigura intelegerea si deprinderea fonetica a limbii'', a mai spus ministrul.
Romanii din afara granitelor, atat din jurul frontierelor cat si din diaspora, i-au prezentat ministrului Cristian David problemele cu care se confrunta, cum ar fi insuficienta fondurilor de care dispun, pentru actiuni de pastrare a identitatii nationale si au cerut stabilirea unei strategii pentru apararea imaginii Romaniei in lume. AGERPRES - FOTO PE FLUX (A - autor: Gina Stefan, editor: Cristina Tatu)

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page