Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DPRRP - Festivalul românilor de pretutindeni de la CovasântIn perioada 14 – 20 august 2013 se desfasoara la Covasant, judetul Arad, cea de-a patra editie a Festivalului Romanilor de Pretutindeni, manifestare finantata de Ministerul Afacerilor de Externe, prin Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni (DPRRP). Organizarea Festivalului este asigurata de Parohia Ortodoxa Romana Covasant, in parteneriat cu Patriarhia Romana, Consiliul Judetean Arad, precum si Primaria Comunei Covasant.

Proiectul are ca obiectiv pastrarea, conservarea si transmiterea traditiilor autentice ale romanilor din afara granitelor tarii, in conditiile in care multe dintre aceste elemente identitare de valoare nu se regasesc in prim-planul activitatilor curente, si-au diluat intensitatea si frecventa expunerii sau absenteaza complet din peisajul cotidian.
La festivalul din acest an si-au anuntat prezenta romani din Ungaria, Serbia, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina si participanti din regiunile  de vest ale Romaniei. Programul manifestarii include o parada a portului popular, o sectiune de cantece si dansuri populare si activitati de prezentare a unor obiceiuri autentice romanesti, care s-au pastrat si s-au transmis din generatie in generatie. Totodata, participantii la festivalul de la Covasant vor putea vizita obiective istorice, culturale si religioase din judetul Arad. Conform unor estimari preliminare, festivalul va reuni peste 100 de romani din afara granitelor, alaturi de un public de aproximativ 2500 de spectatori. In aceste conditii, este de asteptat ca aceasta manifestare sa aiba un impact crescut atat in randul comunitatilor de romani de pretutindeni care se aduna la Covasant, cat si in cadrul comunitatilor locale din zona.

Din aceasta perspectiva, manifestarea de la Covasant se inscrie in liniile prioritare asumate de Departamentul Politici pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, care urmaresc prezervarea si consolidarea elementelor identitare romanesti si constientizarea, familiarizarea si sensibilizarea publicului din Romania cu bogatia patrimoniului identitar romanesc, care se regaseste in vecinatatea imediata a Romaniei.

DPRRP ureaza participantilor un calduros „bun venit!” si ii felicita pentru consecventa cu care raman romani in traditii si obiceiuri, oriunde s-ar afla.

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page