Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Rabdarea Pamântului si Dorintele Nestavilite ale OmuluiGustul Aparte al Unei Povestiri

Imi plac povestirile orientale, mai ales cele care incorporeaza intelesuri adanci prin cuvinte bine asezate si putine la numar. In vechime se considera ca invataturi profunde puteau fi astfel transmise sub o forma accesibila marelui public fara a se recurge la un limbaj abstract prin natura sa limitat doar la un numar redus de initiati. si de aceea, toate marile religii ale lumii au apelat constant la acest gen de comunicari narative usor de memorat si relativ simplu de inteles.

In traditia crestina sunt bine cunoscute pildele rostite de catre Iisus din Nazaret alaturi de povestirea avand un caracter fantastic si cu simboluri incifrate, dar usor de vizualizat, cunoscuta sub numele de „Apocalipsa”. Radacinile acestei maniere de exprimare se afla de fapt in traditia iudaica bine conturata in cartile Vechiului Testament, care la randul ei a preluat o multime de povestiri din literatura egipteana si babiloneana. Cu alte cuvinte, prin intermediul rostirii de parabole, sau alegorii, s-a putut ajunge la transmiterea unor invataturi de mare valoare peste veacuri ajungandu-se pana in zilele noastre.

Un Intelept in Vizita la Un Om Bogat

Se spune ca un anumit om, ce avea o multime de bogatii si un palat impresionat, s-a gandit sa cheme un intelept pentru a-i arata tot ceea ce a reusit sa acumuleze pe parcursul vietii sale. Nu era un lucru neobisnuit pentru el sa isi etaleze avutiile, dar de data aceasta era pentru prima oara cand urma sa arate chiar tot ce poseda.

si astfel, inteleptul, de conditie modesta, chiar saraca, a venit in palatul omului bogat pentru a vedea cat de multe lucruri se pot strange de catre o persoana priceputa si chibzuita. Fiindca, daca acest lucru nu a fost clar de la inceput, omul bogat nu era necinstit in afacerile sale, dar detinea o inteligenta aparte in agonisirea de valori materiale.

Palatul era asezat la vedere pe culmea unei inaltimi de unde putea fi distins cu usurinta de catre calatorii care traversau orasul din apropiere. Orice om si-ar fi dorit sa beneficieze de conditiile oferite de catre intinsa proprietate, fapt pentru care de-a lungul unei intregi zile omul bogat i-a aratat inteleptului toate incaperile si tot ceea ce ele contineau.

Catre asfintit, obositi de toata aceasta calatorie prin interiorul palatului, amandoi s-au asezat pentru a vorbi. Imediat, bogatul l-a intrebat: „Nu-i asa ca esti impresionat de tot ce am putut realiza in decursul vietii? Nu-i asa ca palatul pe care mi l-am zidit este cu totul deosebit?” Dupa aceea a continuat laudandu-si talentele pe care le avea in a realiza tot ceea ce isi propunea.

Inteleptul nu a raspuns imediat, ci s-a gandit indelung, iar dupa aceea i-a spus omului bogat: „Da, sunt peste masura de impresionat, dar nu atat de ce anume am vazut in palatul tau, cat mai degraba de faptul ca pamantul poate inca sa mai suporte o asa mare acumulare de bogatii si de lucruri fara sa se scufunde sub greutatea lor. Ba mai mult, privindu-te pe tine si observand cate talente ai, ma mir ca pamantul poate suporta chiar si greutatea ta, care intrece tot ce am vazut de-a lungul intregii mele vieti! Povara pe care tu si palatul tau o pun asupra pamantului este asa de mare incat este o minune faptul ca acesta continua sa va sustina. De acest lucru sunt impresionat cel mai mult!”

Suprastructuri ce Sfideaza Cerul

In urma cu mai multe zile am putut urmari la televizor detaliile de constructie ale uneia dintre cele mai mari cladiri din lume, mai precis „Shanghai Tower”. Finalizarea sa este asteptata in decursul anului 2014, tinta fiind de a se inaugura al doilea, ca record, dintre cei mai inalti „zgarie-nori” din lume. Ridicat cu peste 632 metri fata de nivelul solului, cu 121 de etaje si 380.000 de metri patrati disponibili in interior, aceasta structura va domina intregul oras fiind vizibila de la mare distanta.

Dar sa nu credeti ca acest record va dura prea mult, fiindca pana la finalizarea anuntata, un alt turn va fi ridicat, mai precis „Sky City One” in orasul Changsa in partea de sud a Chinei. Aceasta constructie va avea o inaltime de 838 de metri si va depasi „Burj Khalifa” din Dubai, Emiratele Arabe Unite, care are „numai” 830 de metri. Cu alte cuvinte, in decursul urmatorului an cele mai inalte constructii se vor afla in China, lucru exploatat in media cu scopul atragerii de turisti si de investitori dispusi sa isi deschida afaceri in aceasta tara aflata in plina expansiune economica.

Obisnuit cu ritmul de melc in care se construiesc cladirile in Romania, nu pot fi decat impresionat de rapiditatea ridicarii unor turnuri care aparent sfideaza legile gravitatiei si se pierd in mijlocul cerului intr-un elan care pare neverosimil. Cu toate acestea, la fel ca in povestea bogatului si inteleptului, te cuprinde mirarea ca pamantul poate suporta structuri atat de impovaratoare ca greutate concentrata pe o suprafata de sustinere extrem de ingusta. Vulnerabilitatea lor iese in evidenta, chiar daca nu esti un specialist in materie de constructii.

Arhetipul Turnului Babel

Dar nu este prima oara cand tendinta ascensiunii pe verticala a ocupat imaginatia oamenilor. De-a lungul vremii dorinta de etalare si-a pus amprenta in toate culturile, cea mai cunoscuta fiind istoria construirii miticului „Turn Babel”, ce isi propunea sa concentreze intreaga umanitate intr-o singura si mare constructie. Conform „Cartii Jubileelor” din traditia iudaica, acest turn avea o inaltime de 2484 metri, cam de trei ori mai inalt decat „Burj Khalifa”, acest  lucru fiind in armonie cu estimari recente cu privire la rezistenta materialelor folosite la acea data. Ideea centrala este ca s-a mers cu constructia pana cand ea pur si simplu s-a prabusit sub povara imensei sale greutati. Ca a fost vorba despre o fundatie insuficient consolidata, de pamantul care nu putut suporta o greutate atat de mare sau de materiale de constructie ce au cedat la o tensiune mecanica mult prea mare, nimeni nu stie. Insa „performanta” mitologica se lasa inca asteptata, fiindca la peste 6000 de ani dupa de acel eveniment, omenirea poate ridica turnuri ce se opresc la o inaltime ce atinge numai o treime din valoarea presupusa pentru Turnul Babel. Cu alte cuvinte, mai exista o cale lunga de parcurs pana cand structurile moderne de constructie vor ajunge si depasi inaltimea imaginii arhetipale a Turnului Babel.

De fapt, undeva, in interiorul omului, se afla mereu dorinte ce depasesc tot ceea ce a fost realizat vreodata. Grandoarea lucrurilor mari si stralucitoare concentreaza mereu atentia oamenilor generand noi si noi „palate”, ce aparent sfideaza legile elementare ale fizicii. Cu toate acestea, intelepciunea autentica isi pune mereu aceeasi intrebare: „Cum este posibil ca pamantul sa suporte o atat de mare povara pusa de catre oameni pe umerii sai? si cat de mult poate el sa mai indure ambitiile nestavilite ale unei umanitati pline de vanitate in ciuda  fragilitatii conditiei sale trecatoare?”

Octavian Lupu
Bucuresti
06.08.2013

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page