Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures

str. Miko Imre, nr. 2, mun. SF. GHEORGHE, jud. COVASNA, tel./fax: 0267.313534       email:  cohara_ro@yahoo.com

www.forumharghitacovasna.ro

 

 

 

A  P  E  L

 

FRATI ROMANI  din judetele Covasna, Harghita si Mures!

 

Forumul Civic al Romanilor din Covasna, Harghita si Mures,   va cheama sa lasati pentru o zi grijile voastre acasa si sa veniti la Toplita,  sambata, 20 martie 2010!

 

Veniti sa ne alaturam glasurile spre a le spune diriguitorilor tarii ca in judetele Covasna, Harghita si Mures, traim  peste 400.000 de romani! Suntem urmasii celor care secole de-a randul au infruntat ,,cele mai crancene mijloace cu scopul de a ne desfiinta si maghiariza”, cum a afirmat cel ce a fost intaiul patriarh al Romaniei, Miron Cristea, fiu al Toplitei Romane.

 

Asemenea  mijloace, sub o alta forma, sunt folosite si astazi impotriva identitatii si dainuirii noastre. Iar acestea se petrec dupa mai bine de noua decenii de la Marea Unire de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918, cand Transilvana noastra strabuna s-a unit cu Romania!

 

                Asa cum a hotarat Adunarea reprezentantilor romanilor  din judetele Covasna, Harghita si Mures, din 28  octombrie 2006 de la Izvorul Muresului,  si de aceasta data,  dorim sa  ne exprimam ingrijorarea pentru  continuarea  actiunilor anticonstitutionale ale liderilor politici si civici maghiari, ce urmaresc enclavizarea acestei zone, prin infaptuirea autonomiei teritoriale pe criterii etnice a asa-zisului “tinut secuiesc”, si sa solicitam autoritatilor statului: Parlamentului Romaniei, Presedintiei, Guvernului, precum si  intregii societati  romanesti, Patriarhiei,  Academiei, mass-mediei,  societatii civile – sa ia atitudine si sa-si exprime, public si neechivoc, o pozitie transanta referitor la actiunile iredentiste, revizioniste si separatiste ale liderilor maghiari, care atenteaza fatis la unitatea si suveranitatea statului si natiunii romane.

 

                 Prin glasul autorizat al reprezentantilor romanilor  din cele trei judete,  dorim sa tragem un nou semnal  izvorat din  ingrijorarea  romanilor aici traitori si direct afectati, fata de recenta adoptare tacita, in Senatul Romaniei, a legii promovate de UDMR cu privire la regionalizarea Romaniei, lege prin care se doreste refacerea  formulei staliniste, de trista amintire, a Regiunii Autonome Maghiare, si a regiunii  de nord – est a Transilvaniei rupta din trupul tarii, prin Dictatul de la Viena, de repunerea pe tapet a  adoptarii in Camera Deputatilor a proiectului de Lege privind statutul minoritatilor nationale,  prin care se urmareste legiferarea bazei autonomiei teritoriale pe criterii  etnice, de sfortarile pentru proclamarea limbii maghiare ca limba oficiala in asa - zisul “tinut  secuiesc” si apoi in toata Transilvania, si nu in ultimul rand, de continuarea  actiunilor de discriminare a romanilor din Arcul Intracarpatic.

Vom cere ca in perspectiva reimpartirii administrativ - teritoriale a tarii, in configurarea viitoarelor unitati administrativ-teritoriale sa nu prevaleze criteriul etnic, care s-a dovedit generator de disfunctionalitati, discriminari si subdezvoltare. Vom cere raspicat  sa fie respectat statutul limbii romane ca limba oficiala in activitatea institutiilor administratiei publice locale. Vom reinnoi propunerile noastre de stabilire prin lege a unor garantii in procesul de descentralizare, care sa evite abuzurile si discriminarile romanilor  numeric minoritari de catre autoritatile locale, precum si  cele privind asigurarea  cadrului legal de reprezentare a populatiei romanesti din zona,  in structurile decizionale legislative si administrative locale si centrale.

 

Ii vom chema din nou pe concetatenii de etnie maghiara la conlucrare, considerand ca singura solutie de convietuire este buna intelegere, bazata pe respectul reciproc, in spiritul valorilor crestine si europene, si nu separatismul  si enclavizarea. Romania a dovedit ca este si ramane patria comuna a tuturor fiilor ei, pe care ii ocroteste deopotriva, indiferent de etnia, nationalitatea ori confesiunea lor, modelul interetnic romanesc fiind apreciat pe plan international.

 

 Le vom reaminti  tuturor romanilor ca toate aceste probleme cu care ne confruntam aici, nu sunt doar ale  romanilor din aceste judete, ci  ele vizeaza fiinta nationala si reprezinta  o problema vitala a intregii tari, a carei rezolvare presupune  exprimarea solidaritatii tuturor romanilor, din tara si din strainatate.

 

 De aceea va chemam, frati romani din Covasna, Harghita si Mures, sa veniti sambata, 20 martie 2010 la Toplita Romana, sa va exercitati drepturile constitutionale si sa ne unim glasurile pentru apararea drepturilor noastre, dar si pentru apararea unitatii si integritatii Romaniei, pentru ca pruncii nostri sa aiba un viitor, aici, in vatra stramoseasca.

 

 

Sf.Gheorghe-Miercurea Ciuc-Tg.Mures,

                  6 martie 2010

Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page