Corneliu LEU - SECOLUL SI DEMOCRATIA
Mariana Cristescu, Damen Passo Doble, Editura Nico, Târgu Mures, 2012

DESPRE BOGATIE, SARACIE, BANI

Marina GLODICIDe cand e lumea, au existat si exista probleme interumane privind bogatia, saracia si banii. Si asta din cauza lipsei de valori autentice in societate si a unei prioritati onorabile si adecvate ale oamenilor. Si in vremurile bunicilor nostri au fost multe nevoi, insa ei au stiut sa iubeasca lucrurile vesnice care leaga sufletele si le tine intr-o armonie si relatie onorabila, corecta si durabila.
Am mai scris cate ceva despre natura umana care prin ea insasi nu poate avea o stare inalta spirituala fara legatura continua cu divinitatea. Sunt oameni care dupa ce le-a mers mai bine si au inceput sa prospere finaciar, au inceput sa fie mai reci, distanti si incetul cu incetul au devenit independenti fata de Dumnezeu, iar prieteniile personale au luat locul unei comuniuni sfinte dintre oameni. Bineinteles ca aceste prietenii aveau la baza doar lucruri care se pot perima in timp. De aceea Dumnezeu spune unei biserici: „Ingerului bisericii din Laodicea scrie-i: «Iata ce zice Cel ce este Amin, Martorul credincios si adevarat, inceputul zidirii lui Dumnezeu: 'Stiu faptele tale ca nu esti nici rece, nici in clocot. O, daca ai fi rece sau in clocot, dar fiindca esti caldicel, nici rece nici in clocot, am sa te vars din gura Mea; pentru ca zici, sunt bogat, m-am imbogatit si nu duc lipsa de nimic si nu stii ca esti ticalos, nenorocit, sarac, orb si gol. Te sfatuiesc sa cumperi de la Mine aur curatit prin foc ca sa te imbogatesti, haine albe ca sa te imbraci cu ele si sa nu ti se vada rusinea goliciunii tale si doftorie pentru ochi ca sa-ti ungi ochii si sa vezi. Eu mustru si pedepsesc pe toti aceia pe care-i iubesc. Fii plin de rivna dar si pocaieste-te. Iata, Eu stau la usa si bat. Daca aude cineva glasul Meu si deschide usa, voi intra la el, voi cina cu el si el cu Mine. Celui ce va birui ii voi da sa sada cu Mine pe scaunul Meu de domnie dupa cum si Eu am biruit si am sezut cu Tatal Meu pe scaunul Lui de domnie. Cine are urechi sa asculte ce zice bisericilor Duhul»".(Apocalipsa capitolul 3 versetele 14-22).  
Asadar, ne putem insela amarnic, atunci cand nu tinem cont de realitatea spirituala in care traim si ne indepartam tot mai mult de Dumnezeu, asumadu-ne meritele pentru succesele noastre in loc sa fim recunoscatori si multumitori pentru toate binecuvantarile pe care le-am primit asupra vietilor noastre din partea Lui.
Desigur ca nimanui nu-i place, nici macar ideea de a fi sarac. Banii sunt pana la urma necesari pentru schimbul in societate, dar iubirea de bani, meschinaria este ceea ce aduce mari prejudicii in viata celor care o practica si a celor din jurul lor. "Banii sunt periculosi chiar si simpla lor pomenire dauneaza. Atat a-i avea cat si nu ai avea, aduce necazuri. Rezolvarea problemei consta in a trai ca si cum ei n-ar exista, nelasandu-i sa-ti influenteze deciziile. Nu cauta slujba care ti-ar aduce mai multi bani, ci pe cea care te-ar face cel mai de folos societatii. Nu te casatori cu fata sau cu baiatul care are cei mai multi bani, ci cu partenerul pe care l-ai face cel mai fericit. Nu-ti cumpara cele mai scumpe lucruri, ca sa nu te poti lauda, dar nici cele mai ieftine, fapt ce ar dovedi nepasare fata de lume. Cumpara ceea ce este necesar" (Richard Wurmbrand).
Se spune ca intr-o anumita problema de stat, ministii reginei Victoria incercau sa o indemne sa considere inteleapta o anumita solutie, la care ea le raspunse categoric: "Nu-mi spuneti ce este potrivit, ci spuneti-mi ce este drept". Da. Bogatia! Aduce ea cu adevarat fericirea si mai ales cand e cladita pe nedreptati? Nicidecum! E oare drept sa apreciem valoarea oamenilor dupa cati bani au? Nicidecum! Si asta fiindca Dumnezeu are un sistem de valori exact si drept la care ar trebui sa aderam si noi si sa il practicam. El le stie pe toate... Spune: „stiu faptele tale... stiu necazul tau si saracia ta (dar esti bogat)... Nu te teme de ce ai sa suferi" (Apocalipsa capitolul 2 cu versetele 9 si 10).
Iata cum stau lucrurile cu bogatia si saracia. Cine ne face bogati cu adevarat? El care detine tot pamantul pentru ca l-a creat. Ne pasa atat de mult de ce spun si fac oamenii? De cine trebuie sa ascultam? Ce importanta are cum suntem catalogati sau ce atitudine mai mult sau mai putin adecvata au oamenii fata de noi?! Se spune ca dupa ce Napoleon Bonaparte s-a autoproclamat imparat si guvernul englez ignorand evenimentul, continua sa i se adreseze simplu ca unui general, el i-a spus unui prieten: „Ma pot numi cum vor, dar nu ma pot impiedica sa fiu ceea ce sunt". Da. Oamenii pot spune ce vreau ei, Dumnezeu este important ce spune despre noi.
Asadar, dragii mei cititori ce va face bogati sau saraci? Depinde de sistemul de valori pe care il practicati. Comorile sunt acelea pe care le poarta fiecare cu el. Sa ne ajute Dumnezeu sa vedem si sa auzim ce ne vorbeste Duhul Sfant in fiecare zi. Fie ca sunteti bogati sau nu din punct de vedere material, lasati in sufletul vostru sa intre Domnul Isus Hristos cu pacea si linistea Lui. Cinati cu El din hrana spirituala si veti avea adevarata implinire pentru intreaga vesnicie. Fiti bogati in dragoste, bunatate si credinciosie! Aici e secretul pacii si al bunastarii, dar mai ales al fericirii mult cautate in bogatie si in alte lucruri trecatoare.
Marina GLODICI
Cluj-Napoca
1 august 2013


Bookmark and Share
Tipareste acest articol
O noua aparitie editoriala - Elena Chirita
STEFAN CUCU - „EMBLEMATIC FILOLOG CLASIC ROMÂN DE AZI”
Coperta Carte - Elena Chirita
Elena Chirita - Cum vorbim in public
Madalina Corina Diaconu
Madalina Corina Diaconu
Lazar Ladariu –„Secunda de pamânt”
HOLOCAUST. Destine la rascruce
Elena Chirita - POLITICA SI DIPLOMATIE - interviuri
Mariana Cristescu - Trandafirii desertului
Pentru Credinta, Neam si Tara de Lazar Ladariu si Mariana Cristescu
Locations of visitors to this page